Ingredientai

Grybus, kaip ir daugumą vaisių, daržovių bei kitų gėrybių galima užšaldyti paprastame šaldiklyje. Taip galėsite mėgautis šviežių grybų troškiniu, sriuba ar kitu patiekalu visą žiemą ir net vasarą, kol nepradės dygti naujas derlius.

Gaminimo eiga

Užšaldyti šaldytuvo šaldiklyje galima ne tik šviežius, bet ir virtus ar keptus grybus. Kai kuriuos labiau toksiškus grybus, kaip bobausiai ar briedžiukai, galima užšaldyti tik apvirtus.

Taisyklingai užšaldyti grybai nepraras savo maistinės vertės. Šaldyti švieži grybai gali išsilaikyti iki metų, o virtus ar keptus rekomenduojama suvartoti per 3-4 mėnesius.

Geriausia užšaldyti tik jaunus, tvirtus ir nelabai vandeningus grybus. Senesniems užšaldomiems lepšiams, baravykams ir panašiems grybams rekomenduojama nulupti po kepurėle esančią masę su sporomis. Visus ketinamus užšaldyti grybus būtina gerai nuvalyti.

Baravykus ir raudonviršius nuvalius galima iškart užšaldyti. Užšaldytos voveraitės tampa šiek tiek kartokos, siekiant to išvengti prie užšaldant rekomenduojama jas kelias minutes palaikyti verdančiame vandenyje.

Kitus grybus, norint kad jie išliktų maistingesni, rekomenduojama prieš užšaldant trumpam panardinti į verdantį, po to į šaltą vandenį.

Kuo produktai greičiau užšąla, tuo mažiau jiems pakenkiama, nes tada vanduo nespėja susikaupti į didesnius darinius, susidaro daugiau, bet mažesnių ledo kristalų, kurie mažiau pakenkia ląstelėms. Užšaldant didesnį kiekį grybų paprastas šaldiklis nepajėgia to padaryti greitai, todėl geriau grybus suberti į nedidelius maišelius ar indelius - suskirstyti po vieną numanomą dienos porciją.

Kartą atšildytų grybų dar kartą užšaldyti nerekomenduojama. Skirtingai nei užšaldant, atšildyti grybus geriausia pamažu. Pirma juos perkelti į šaldytuvą, kur jie nuo tradicinės šaldiklio -18 temperatūros atšils iki kelių laipsnių šilumos.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai