Grįžus namo pasiskaitėme apie įmonės siūlomas prekes ir nusprendėme atsisakyti užsakymo, todėl užpildžiau pridėtą atsisakymo lapą ir nuvežiau į biurą. Paskambino pardavėjas ir pasakė, kad atsisakyti bus sunku, kadangi prekė yra nestandartinių išmatavimų ir buvo gaminama pagal užsakymą. Esu palikęs rankpinigių sutarties įsigaliojimui, prekės įsigijimui lizingo būdu, tačiau prekės dar nesu atsiėmęs.

Noriu sužinoti ar galiu atsisakyti prekės ir susigrąžinti rankpinigius?

Į DELFI skaitytojo laišką atsako Kazimiero Simonavičiaus universiteto lektorė, advokatų kontoros „Žlioba&Žlioba“ advokatė Julija Viktorija Flis.

Pagal pateiktą situacijos aprašymą panašu, kad tarp Jūsų ir pardavėjo buvo sudaryta vartojimo sutartis.

Neretai tokio pobūdžio prezentacijos, o kartu ir prekyba vykdoma ne prekybos patalpose, todėl turite žinoti, kad pagal CK 6.22810 str. vartotojas turi teisę, nenurodydamas priežasties ir nepatirdamas kitų, negu įstatyme nustatyta išlaidų, per keturiolika dienų atsisakyti nuotolinės sutarties ar ne prekybos patalpose sudarytos sutarties.

Be to, verslininkas nedelsdamas ir ne vėliau kaip per keturiolika dienų nuo tos dienos, kurią jis gavo vartotojo pranešimą apie sutarties atsisakymą, turi grąžinti vartotojui visas šio sumokėtas sumas, įskaitant vartotojo apmokėtas prekių pristatymo išlaidas.

Būtina žinoti, kad siekiant apginti savo, kaip vartotojo, interesus turite teisę kreiptis į Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatyme nustatytas institucijas, jeigu pardavėjas nevykdo Jūsų teisėtų reikalavimų. Tačiau pirmiausia Jums derėtų savo reikalavimus pateikti pardavėjui raštu.

Julija Viktorija Flis
Pardavėjui geranoriškai nevykdant reikalavimų grąžinti sumokėtą sumą atsisakius prekės, yra galimybė kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją prie Ūkio ministerijos, taip pat į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą arba į teismą.

Vartotojų teisių apsaugos institucijos pagal Jūsų skundą atlieka tyrimus ir pateikia savo išvadas dėl to, ar buvo pažeistos Jūsų teisės, bei suformuoja reikalavimą pardavėjui (pvz., nurodo grąžinti pinigus ar kt.). Be to, vartotojų patogumui ieškiniai teismui dėl vartojimo sutarčių gali būti pareiškiami pagal vartotojo gyvenamąją vietą, t. y. „savam“ teismui.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.