Kodėl pomidorai nekvepia šiltnamiu?

Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkė dr. Rasa Karklelienė anksčiau DELFI teigė, kad didmeninei prekybai iš tiesų dažniau auginamos užsienietiškos pomidorų veislės, kurios auga ne dirvožemyje, bet specialioje vatoje.

Jiems reikalingas maistines medžiagas augalai gauna per specialius vamzdelius. Suprantama, tai ne tas pats, kaip augti natūraliame dirvožemyje.

„Tačiau net ir taip išaugintos lietuviškos veislės yra maistingesnės, turi daugiau vitaminų. Mat jos kuriamos daugiau dėmesio kreipiant į jų maistinę vertę. Tuo tarpu užsienio veislės labiau orientuotos į išorinę kokybę – išvaizdą, kuo ilgesnį tinkamumo terminą, galimybę transportuoti.

Reta užsienyje auginta daržovė vitaminais ir mineralais atitinka lietuviškos veislės sudėtį. Pavyzdžiui, užsienietiškose morkose daug mažiau karotino nei lietuviškose, nors savo išvaizda jos gali ir nusileisti užsienietiškoms“, - pasakojo specialistė.

Sveika bulvė – skani bulvė

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Vokės filialo mokslininkas dr. Juozas Jundulas DELFI sakė niekada neperkantis atvežtinių bulvių, net jei ant etiketės puikuojasi užrašas „šviežios“.

„Apie kokį šviežumą galima kalbėti, kai daržovės nežinia kiek pragulėjo konteineriuose? Viskas būtų dar ne taip blogai, jei jos nebūtų laikomos šviesoje. Tuo tarpu šviežia bulvė nuo šviesos dar greičiau pažaliuoja nei pernykštė ir tampa nuodinga.

Tam užtenka 3-5 dienų, o juk konteineriuose jos būna ne vieną savaitę, kol atkeliauja iš tolimų kraštų ir galiausiai patenka į vartotojo namus. Todėl patariu palaukti mūsiškių – ne daug ir liko, maždaug iki Joninių“, - įsitikinęs pašnekovas.

Anot specialisto, bulvių skonis priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo trąšų gausos: „Pertręštos bulvės būna skystos, pajuosta. Taigi pamatę tokias bulves puode, nesitikėkite, kad valgote labai sveiką maistą.“

Kaip laikyti daržoves?

Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė rašė, kokiai temperatūrai esant geriausiai laikosi lietuviškos daržovės.

„Ne visiškai subrendusius moliūgus 2–3 mėnesius galima išlaikyti gerai vėdinamoje patalpoje, kurios oro temperatūra – apie 3 °C ir santykinė oro drėgmė – 60–75 proc. Šakniavaisinės daržovės geriausiai išsilaiko 2–3 °C, kopūstai – 1–2 °C temperatūroje. Svogūnų ropeles rekomenduojama laikyti 1–3 °C temperatūroje, esant 70–80 proc. santykinei oro drėgmei. Briuseliniai kopūstai pakenčia 8–10 laipsnių šaltį“, - teigė mokslininkė.

Jeigu šaldytuve daržovės laikomos plastikiniuose maišeliuose, patariama pradurti skylutes, kadangi jie nepraleidžia oro.

Nuolat tikrina kokybę

„IKI“ viešųjų ryšių departamento vadovas A. Petraitis anksčiau teigė, kad prekybos centras kruopščiai tikrina savo vaisių bei daržovių kokybę.

„Turime pasitvirtinę daugiapakopę vaisių ir daržovių priežiūros sistemą, kuri užtikrina mums vaisių ir daržovių kokybę. Esame sutarę su tiekėjais dėl vaisių ir daržovių kokybės parametrų – jie ne tik turi būti pakraunami nepriekaištingos kokybės, bet ir tokios būklės, kad išliktų kokybiški visą transportavimo ir prekybos laiką. Gavus vaisius ir daržoves yra patikrinama jų kokybė ir priimama tik kokybiška prekė. Taigi į parduotuves tiekiami tik tinkamai apsaugoti, nepriekaištingos kokybės vaisiai ir daržovės“, - pasakojo A. Petraitis.

„RIMI“ prekybos centro atstovė spaudai Giedrė Bielskytė DELFI yra pasakojusi, kad svarbiausia yra tinkamos laikymo sąlygos.

„Perveždami vaisius ir daržoves užtikriname tinkamas laikymo sąlygas: temperatūrą ir drėgmę bei ypatingą kontrolę priėmimo metu, kad vaisiai ir daržovės į pirkėjo krepšelį patektų šviežios ir skanios. Šios prekės jau iš tiekėjų atkeliauja specialiai paruoštos, tad mes jas sandėliuojame labai retais atvejais - dažniausiai iš karto pervežame į parduotuves, o pervežimo metu sudarome tinkamas sąlygas išlaikyti skonines savybes iki pardavimo momento", - teigė G. Bielskytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)