Ingredientai

Mokslininkai nustatė, kad kai kurie maisto produktai turi medžiagų, kurios sumažina tikimybę susirgti vėžiu. Patariama šiuos maisto produktus dažniau įtraukti į kasdienį valgiaraštį.

Gaminimo eiga

GREIPFRUTAI

Vitaminas C - antioksidantas, randamas daugelyje vaisių ir daržovių. Jis sumažina skrandžio, gaubtinės žarnos, stemplės, šlapimo pūslės, krūties ir gimdos kaklelio vėžio riziką. Nors vitamino C itin daug greipfrutuose, jo taip pat daug yra apelsinuose, paprikose ir brokoliuose.

LINŲ SĖMENYS

Omega 3 riebalų rūgštys saugo nuo vėžio, nes trukdo dauginti vėžinėms ląstelėms, augti augliams. Omega 3 riebalų rūgštys mažina uždegimus, tad teoriškai mažina ląstelių mutacijos tikimybę. bet net jei omega 3 riebalų rūgštys tiesiogiai nemažina vėžio grėsmės, jos tikrai stiprina organizmą. Dėl įvairiausių priežasčių rekomenduoju įtraukti į racioną omega 3 riebalų rūgščių. Tai ne tik linų sėmenys, bet ir riebi žuvis, vėžiagyviai.

ŽEMĖS RIEŠUTAI IR ŽEMĖS RIEŠUTŲ SVIESTAS

Žemės riešutuose ir namuose gamintame žemės riešutų svieste gausu vitamino E. Mokslininkai yra nustatę, kad šis vitaminas gali sumažinti skrandžio, storosios žarnos, plaučių ir kepenų vėžio riziką. Šio vitamino taip pat daug migdoluose ir saulėgrąžų sėklose.

CIBERŽOLĖ

Ciberžolė – geltonos spalvos prieskonis, parduodamas sumaltas į miltelius. Aktyvusis komponentas kurkuminas turi antiuždegiminių ypatybių, yra antioksidantas. Bandymai su gyvūnais parodė, kad kurkuminas saugo nuo krūties, tiesiosios žarnos, skrandžio, kepenų ir plaučių vėžio. Ciberžolės ar prieskonių mišinio su ciberžole galite dėti į įvairiausius troškinius ir sriubas. Juk ciberžolė turi ryškų, savitą skonį.

UOGOS

Mokslininkai nustatė, kad iš tirtų daržovių, vaisių ir uogų, būtent pastarosios labiausiai sumažina tikimybę susirgti vėžiu. Ypač naudingos mėlynės, avietės ir spanguolės. Laboratorijose atliekant bandymus išaiškėjo, kad šiose uogose esantys antioksidantai gali padėti kovoti su vėžiu, pristabdo auglių augimą.

ARBATA

Arbatoje yra katechinų, kurie stabdo vėžinių ląstelių augimą, saugo ląsteles nuo mutacijų. Japonijoje, kur labai mėgstama arbata, ypač žalioji, moterims yra mažesnė skrandžio vėžio rizika. Kinijoje geriantiems žaliąją arbatą yra mažesnė tiesiosios žarnos ir kasos vėžio rizika, lyginant su negeriančiais arbatos. Pastoviai geriant arbatą, sumažėja tiesiosios žarnos, krūties, kiaušidžių, prostatos ir plaučių vėžio rizika. Vėžio prevencijai tinka visos arbatos.

SALDŽIOSIOS BULVĖS

Beta karotinas yra itin stiprus antioksidantas. Mokslininkai yra nustatę, kad dažnai ir gausiai valgant daržovių, kuriose gausu beta karotino sumažinama tikimybė susirgti plaučių, storosios žarnos ir skrandžio vėžiu. Saldžiosiose bulvėse yra ne tik itin daug beta karotino, bet ir vitamino C ir folio rūgšties. Vienas tyrimas parodė, kad ši naudingų medžiagų kombinacija sumažina krūties vėžio tikimybe moterims, kurioms dar nėra prasidėjusi menopauzė.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai