Anot jo, tyrimai Amerikoje ir Europoje parodė, jog pasitenkinimo jausmas išauga pirmuosius santuokos metus, bet labai sumažėja atsiradus vaikams. Porų noras pateisinti laiką ir pinigus, kuriuos jie investuoja į savo vaikus, yra dalis priežasties, dėl kurios jie įtikina save, kad vaikai pagerina jų gyvenimą.

„Skaičiai rodo, kad susituokę žmonės yra kone visais aspektais laimingesni nei nesusituokę – nesvarbu, ar vieniši, ar išsiskyrę, ar gyvenantys kartu nesusituokę, - sako jis. - Susituokę žmonės gyvena ilgiau, jie uždirba daugiau pinigų, daugiau mylisi ir labiau mėgaujasi seksu“.

Tačiau kai poros susilaukia vaikų, jų laimės lygis sumažėja.

„Vaikai padidina laimę, kol jų laukiama, bet kai jie atsiranda, atsiranda ir bėdų, - teigė profesorius. - Žmonės yra labai laimingi prieš susilaukdami vaikų, vėliau ta laimė sumažėja, o vėl padidėja tuomet, kai vaikai pasiekia paauglystės amžių.

Kada laimė pasiekia pradinę stadiją? Maždaug tuo metų, kai vaikai užauga ir palieka namus.“

Pinigai – dalis priežasties, dėl kurios poros tiki, kad vaikai suteikia jiems laimės, sako profesorius.

Psichologiniai tyrimai parodė, kad žmonės labiau vertina produktus, jei už juos sumokėjo brangiau.

„Mes mokame už vaikus savo laiku, dėmesiu, krauju, prakaitu ir ašaromis – kokie turėtume būti idiotai skirti visa tai, jei tai nesuteiktų mums laimės?“ – klausia jis.

Pakartotiniai tyrimai parodė, kad laikas iškart po vaiko gimimo gali būti didžiausio streso periodas poros gyvenime. Psichologai taip pat nustatė, kad poros, turinčios vaikų, yra mažiau patenkintos santuoka nei tos, kurios vaikų neturi.

Tyrimas Nyderlanduose dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje parodė, kad poros, turinčios du vaikus, buvo ne tokios laimingos nei tos, kurios vaikų neturi. Tačiau kai kurie ekspertai mano, kad tą nepasitenkinimą sukelia ne vaikai.

„Iš evoliucinio požiūrio taško mes užprogramuoti daugintis. Būtų nesąmoninga, jei vaikų turėjimas mus darytų nelaimingus. Tačiau tokiose šalyse kaip Britanija vaikų turėti sunku – nukenčia finansai, vaikų priežiūros galimybės ribotos, kenčia karjera, ypač moterims. Tai ne vaikų kaltė, o veikiau visuomenės, aplinkybių ir laikotarpio, kuriame gyvename“, - teigė Richardas Tunney iš Notingemo universiteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)