Pasak mokslininkų, moterų, kurios valgo daugiau vaisių ir daržovių, oda labiau spindi nei tų, kurios šių produktų valgo mažiau.

Išsiaiškinta, kad karotenoidai – pigmentai, kurių yra morkose, batatuose, žalialapėse daržovėse ir pomidoruose, padeda organizmui apsisaugoti nuo vėžio. Ekspertų teigimu, šios medžiagos dar ir teigiamai veikia mūsų išvaizdą, pagerindamos odos būklę ir spalvą.

Morkos teigiamai veikia regą, širdį, plaukų ir odos būklę. Morkose gausu karotino, o sultys koncentruoja šią medžiagą; vartojant kartu su riebalais ji virsta aktyvia vitamino A forma ir geriau pasisavinama. Be to, morkų sultys aktyvuoja kepenų ir visos tulžies sistemos veiklą, turi antiseptinį poveikį, padidina apetitą. Naudinga jas vartoti esant dideliems krūviams, tiek fiziniams, tiek emociniams, prieš varžybas ar egzaminus, taip pat menstruacijų metu.

Vis dėlto nepadauginkite šių sulčių - esant dideliems kiekiams, gali išsivystyti karotininė geltligė. Ji nepavojinga, tačiau pėdos, delnai, nosies galiukas nusidažys geltonai. Naudingiausia gerti po pusę stiklinės morkų sulčių kasdien porą savaičių.

Špinatai - labai vertinga daržovė, kurią mėgsta tiek tradicinės, tiek liaudies medicinos atstovai. Pavyzdžiui, yra nemažai maisto papildų iš špinatų. O špinatų nuoviru gydo gerklės ir kvėpavimo takų ligas. Špinatų sultimis gydo skrandžio ligas.

Manoma, kad špinatai naudingi dantenoms. Tai ypatingai aktualu moterims, kadangi dėl hormonų svyravimo (dėl menopauzės, nėštumo metu) moterims dilesnė dantenų ligų grėsmė. Medikai teigia, kad špinatai saugo nuo mažakraujystės ir nuo auglių. Įtraukti į racioną špinatų rekomenduojama gydant tuberkuliozę, hipertoniją, anemiją, nervų ligas, pervargimą ir cukrinį diabetą.

Špinatai vertingi tuo, kad juose daug askorbo rūgšties, karotino, vitaminų, baltymų, geležies, fosforo ir kalcio. Tiesa, špinatai gali būti ir kenksmingi – jų nerekomenduojama valgyti turint inkstų akmenų, sergant podagra, dvylikapirštės žarnos, kepenų, tulžies pūslės ligomis.

Pomidoruose gausu antioksidanto likopeno. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pomidorų vartojimas mažina onkologinių ligų riziką. Šiose daržovėse yra P grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles, gerina kraujotaką, taip pat juose yra kalio, magnio, pektinų, kurie teigiamai veikia virškinimo sistemą, ir cinko, gerinančio odos ląstelių regeneraciją.

Pomidorų patiekalai didina serotonino (laimės hormono) kiekį kraujyje. Juos tinka kepti, virti garuose, troškinti, žalius - pasūdyti. Likopeną organizmas geriau pasisavina, kai pomidorai yra termiškai apdorojami. Jeigu mėgstate tik žalius pomidorus, juos bent pabarstykite druska - taip geriau pasisavins naudingosios medžiagos.

Statistiškai britai nesuvalgo rekomenduojamos penkių porcijų vaisių ir daržovių normos per dieną, o labiausiai numoti ranka į šias rekomendacijas linkusios jaunos moterys.

Škotų ir australų mokslininkai, kurie kartu atliko šį tyrimą, tikisi, kad įtikinti merginas valgyti sveikiau padės įrodymai dėl teigiamo daržovių poveikio grožiui, nes tokio amžiaus moterys labiausiai nori patikti priešingai lyčiai.

Vienas iš tyrimo bendraautorių, dr. Rossas Whiteheadas iš St. Andrews universiteto, pasakė: „Tyrimai parodo, kad jaunas moteris pakeisti savo mitybos įpročius labiau motyvuoja teigiamas produktų poveikis grožiui, o ne sveikatai.“

„Tyrimo rezultatai parodė, kad daugiau vaisių ir daržovių vartojančių moterų oda yra geltonesnio atspalvio. Apklausos rodo, kad geltonesnio atspalvio oda laikomas sveikesne ir patrauklesne, nei įdegusi oda. Todėl ateityje, motyvuojant jaunas moteris sveikiau gyventi, derėtų labiau akcentuoti teigiamą vaisių ir daržovių poveikį odos būklei ir išvaizdai.“

Žmonės, kurių valgiaraštyje gausu produktų, turinčių daug karotenoidų, yra sveikesni, jie rečiau miršta nuo lėtinių ligų. Be to, karotenoidai veikia kaip antioksidantai ir užkerta kelią vėžiui.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad kasdien suvalgant ne mažiau nei septynias porcijas šviežių vaisių ir daržovių, mirties nuo įvairių ligų rizika sumažėja 42 proc.

Eksperimento metu tyrėjai devynis mėnesius stebėjo 200 baltaodžių moterų, kurių amžius nuo 18 iki 29 metų, mitybą. Mokslininkai stebėjo dalyvių viso kūno odos spalvą. Žurnale „Nutrients“ jie reziumavo: „Kuo daugiau vaisių arba daržovių ar vaisių ir daržovių moteris valgė kasdien, tuo jos oda buvo mažiau blyški.“

Naujausi tyrimai parodo, kad jaunas moteris pakeisti mitybos įpročius labiau motyvuoja poveikis išvaizdai, o ne sveikatai. Pastarasis veiksnys aktualesnis 36–50 metų moterims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)