"Šis universitetas yra simbolis viso pasaulio ryžto užtikrinti akademinę laisvę. Taip pat tai yra Baltarusijos žmonių siekio prisijungti prie laisvosios Europos išraiška. Kai universitetas grįš į Minską, mes tada žinosime, kad Baltarusija pasirengusi toliau žengti demokratijos keliu", - ketvirtaidenį spaudos konferencijoje Vilniuje sakė universitetą remiančio JAV MacArthuro fondo prezidentas Jonathanas Fantonas.

Po to, kai universiteto veiklą Baltarusijoje nutraukė autoritarinis prezidento Aleksandro Lukašenkos režimas, ši aukštojo mokslo įstaiga Vilniuje savo veiklą atnaujino ketvirtadienį. Ta proga Vilniuje ketvirtadienį ir penktadienį vyksta EHU veiklą tęsiančios viešosios įstaigos "E.H.U. International" inauguracijos konferencija.

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjęs EHU prorektorius Vladimiras Dunajevas pasakojo, kad studijos bus vykdomos dviem būdais - nuotoliniu ir įprastiniu, kai paskaitos dėstomos auditorijose.

"Mes stengiamės įkurti universitetą, kuris veiktų kaip ir bet kuris įprastas universitetas. Dabar reikia, kad mūsų, kaip universiteto, teisinis statusas būtų pripažintas. Norime užtikrinti studentams galimybę mokytis per nuotolį, taip pat išduoti diplomus, kaip ir bet kuris kitas universitetas, veikiantis Lietuvoje. Tai reiškia, kad mūsų diplomai turėtų būti pripažįstami ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje", - kalbėjo V.Dunajevas.

Planuojama, kad nuotoliniu būdu studijuojantys studentai į Vilnių atvyktų egzaminų sesijų metu. Tiek V.Dunajevo, tiek universiteto rektoriaus Anatolijaus Michailovo teigimu, dauguma universiteto funkcionavimo reikalų šiuo metu tik sprendžiasi, tačiau mokslo metus ketinama pradėti jau šį rudenį nuo spalio 1 dienos.

"Vis dar daug ką reikia nuveikti, kad galėtumėme tinkamai užregistruoti universitetą ir gauti licenciją vykdyti universitetams būdingą veiklą", - sakė EHU rektorius A.Michailovas.

Tikimasi, kad šiais mokslo metais universitete nuotoliniu būdu studijuos apie 700 studentų, tradiciniu būdu - 260, iš jų - 90 magistrantai, kiti - bakalaurai. Mykolo Romerio universitetas pažadėjo EHU studentams ir dėstytojams leisti naudotis savo biblioteka, skirs auditorijų.

Planuojama, kad EHU dėstys buvę šio universiteto dėstytojai iš Baltarusijos, taip pat bus kviečiami dėstytojai iš Lietuvos, kitų Europos šalių. Anot A.Michailovo, pagrindinis universiteto tikslas - mokyti studentus iš Baltarusijos.

"Mes stengiamės atkurti EHU, tai darome baltarusių studentų naudai, todėl stengsimės užtikrinti, kad jie galėtų gauti reikiamą išsilavinimą. Tai mūsų pagrindinis prioritetas. Aš manau, kad Lietuvoje yra daugiau nei pakankamai įvairiausių švietimo įstaigų, ir mes atėjome į Lietuvą ne tam, kad mokytumėme Lietuvos studentus. Aišku, jie gali mokytis mūsų universitete, tačiau tai nėra mūsų prioritetas", - kalbėjo rektorius.

Paskaitos universitete vyksta įvairiomis užsienio kalbomis. Universitetą finansuoja įvairios organizacijos ir institucijos iš JAV , taip pat Europos šalių. Universiteto vadovybė tikisi, kad susidarius tokiai situacijai, kai aukštojo mokslo įstaiga priversta funkcionuoti tremtyje, universitetas gaus daugiau lėšų.

J.Fantonas teigė, kad JAV MacArthuro fondo EHU remia nuo 1997 metų ir patikino, kad dabar dar aktyviau jį rems. "Mes padidiname šiuos įsipareigojimus dabar. Mes jau skyrėme 1,7 mln. dolerių šiam universitetui ir skirsime dar daugiau. Šiandien mes įsipareigojome ir toliau remti universitetą bent iki 2009 metų", - kalbėjo J.Fantonas.

Jo teigimu, EHU išreiškia pasiryžimą užtikrinti akademinę laisvę. Nors EHU išduoti aukštojo mokslo diplomai nebus pripažįstami Baltarusijoje, tačiau rektorius A.Michailovas teigia, kad jau pats išsilavinimas yra pripažinimas.

"Bet kuri veikla, kuri gerina intelektualinį potencialą turi būti remiama. Kai kurie visame pasaulyje garsūs universitetai yra pripažįstami kaip tokie dėl jų kokybės. Kita vertus, galima pasiekti, kad diplomai būti pripažįstami valstybės be jokio pagrindo", - kalbėjo rektorius.

Žurnalistams priminus, kad anksčiau jis yra prasitaręs bijojęs susidorojimo Baltarusijoje, A. Michailovas teigė, kad "čia (Lietuvoje-BNS) jaučiasi laisvas".

Universiteto inauguracinėje konferencijoje dalyvavęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pažadėjo remti EHU. Prieš dvylika metų Minske įkurtas Europos humanitarinis universitetas rengė naujos kartos profesionalus, kurie prisidėtų prie dialogo tarp Rytų ir Vakarų Europos kultūrų skatinimo ir pilietinės visuomenės Baltarusijoje plėtros, ir tuo sulaukė plataus tarptautinio pripažinimo.

Nuo 2003 metų universitetas patyrė didėjantį spaudimą iš Baltarusijos valdžios, vykdančios tikslinį puolimą prieš akademinę laisvę ir universitetų autonomiją. Pernai vasarą Baltarusijos švietimo ministerija iš universiteto atėmė licenciją užsiimti švietimo veikla.

Nuo 2004 metų rudens Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga "E.H.U. International" veikia kaip universitetas tremtyje. Jos pagrindu siekiama įsteigti nuolat veikiantį universitetą.