Veža bulves Europai, kad gamintų cepelinus

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Vokės filialo vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Rita Asakavičiūtė DELFI pasakojo apie bulvių auginimo ypatumus bei lietuviškas veisles.

„Mes dar bulvių nekasame, tačiau turgūs pilni bulvių, tai rodo, kad šiemet neblogas ir geras derlius. Trupučiuką sausra pakankino, ūkininkai buvo išsigandę, nes bulvės nežydėjo per Mindaugines, kai dažniausiai žydi, tuo metu buvo sausros. Taigi jos numetė žiedus ir visą potenciją dėjo į gumbus“, - aiškino R. Asakavičiūtė.

Paklausta, kuo skiriasi prekybos centrų ir turgelių bulvės, mokslininkė teigė, kad skirtumas kartais pasireiškia veislių pasirinkime: „Bulvė ir Afrikoje bulvė. Šiaip bulvės yra reiklios, reikia daug pastangų įdėti jas auginant. Gerai tik tai, kad bulvių maras nebuvo toks agresyvus šiais metais, nes buvo sausra ir nebuvo daug drėgmės. Mes kultivuojame lietuviškas bulvių veisles, kurių selekcija užsiimame, jos yra adaptuotos mūsų klimatinėms sąlygoms. Ūkininkai galbūt linkę labiau auginti olandiškas, lenkiškas veisles.“

Anot specialistės, lietuviškų bulvių veislių pagal genofondą yra keturiolika, penkios patvirtintos Europos sąjungos.

„Pas save, Trakų vokėje, auginame keturias veisles, nes viena neatlaikė konkurencijos. Jos yra pritaikytos sausrai ir lietuviškoms klimato sąlygoms. Sakyčiau, kad lietuviškų bulvių skoninės savybės yra geresnės, kokybė yra geresnė. Jos yra maistingesnės: krakmolo ten yra daugiau. Europos bulvininkystė eina prie to, kad bulvėse būtų mažiau kaloringumo, bet mes šia linkme kol kas neeiname, jos yra krakmolingos. Dėl to mūsų bulves visi veža į Europą, nes tik iš jų išeina cepelinai“, - juokėsi R. Asakavičiūtė.

Į klausimą, kur vartotojams patartų ieškoti geriausių bulvių, mokslininkė atsakė, kad geriausia užsiauginti bulves patiems: „Turgeliuose yra įvairiai, aš pati patyrusi, kad verslininkai gudrauja ir pardavinėja galbūt net ne tos rūšies bulves, kaip rašo. Juk visi nori uždirbti, todėl būna įvairių atvejų.“

Sako, kad turgeliuose bulvės šviežesnės

Ūkininkas iš Kėdainių rajono Saulius Dambrauskas DELFI teigė, kad turgeliuose bulvės šviežesnės, nes pardavinėjami maži jų kiekiai.

„Šiais metais yra vidutinis derlius, nes bulvėms pakenkė sausra ir buvo mažai kritulių. Viskas yra panašiai, kaip ir kiekvienais metais: nuo kenkėjų prižiūrime, purškiame, ligos bulvėse taip pat atsirado, bet prižiūrime, kad nebūtų. Šie metai išskirtiniai tik tuo, kad derlius bus mažesnis: tiek ankstyvųjų, tiek vėlyvųjų bulvių. Kaina galbūt irgi nebus tokia, kaip pernai. Šiais metais bulves pardavinėjame po 18-19 centų“, - pasakojo S. Dambrauskas.

Paklaustas, kur geriau ieškoti bulvių, ūkininkas sakė: „Turgeliuose bus šviežesnės bulvės, nes ten stengiamasi, kad jos būtų geros prekinės išvaizdos: jas atveža nedideliais kiekiais ir tuoj pat parduoda, o prekybos centruose jos užsistovi ilgiau, nes kiekiai yra labai dideli, dėl to ir išvaizda jų yra prastesnė.“

Lietuviškos bulvės, anot ūkininko, tikrai geresnės nei užsienietiškos: „Lietuviškose bulvėse vienareikšmiškai mažiau chemikalų, juk norint atvežti bulves iš toliau, reikia juos naudoti. Bulvės būna kitokios brandos ir eksportui nelabai ten kažkas, matyt, žiūri, ką veža.“

Lietuvos ekologinės žemdirbystės asociacijos prezidentė Vanda Žekonienė DELFI sakė, kad ekologiškų bulvių Lietuvoje yra labai mažai.

„Ekologiškų bulvių Lietuvoje yra labai nedaug. Lietuvoje 94 proc. užima chemizuota žemėvalda ir tik 6 proc. yra ekologinių ūkių. Taigi galima daryti išvadą, kad ekologiškų bulvių auginama tikrai nedaug“, - sakė V. Žekonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)