Tymo turguje levandomis prekiaujanti Jolanta šypsosi: „daugelis pirkėjų vis dar labai nustemba, kad levandos gali augti ir mūsų šalyje“. Gal dėl to prie šio prekystalio nesibūriuoja ir pirkėjai. Tik vienas kitas praeidamas pro šalį susižavi ryškiomis gėlių puokštelėmis.

Prekiauti paskatino vaizdai žurnaluose

Šiuo augalu prekiaujanti moteris teigia levandomis susižavėjusi jau seniai, kaip pati sako, tai „jos augaliukas“. Be to pašnekovė pastebi, kad levandos tinkamos ir prieskoniams, ir namams papuošti, o naudingos jos – tiek šviežios, tiek džiovintos.

„Pastebėjau, kad kiekviename žurnale apie levandas rašo ir nusprendžiau, kad jei jau turiu pati, tai galiu ir su žmonėmis pasidalinti. Tada pradėjau jų truputį daugiau auginti“, - pasakoja prekiautoja.

Jolantos teigimu, šie augalai nereikalauja daug priežiūros. Jie nemėgsta drėgmės, o nuo lietaus kartais pajuodėuoja gėlių lapeliai. Prekybininkė ramina: „tai ne jokia liga“ ir teigia augalus karpanti vos 2 kartus per metus.

„Prieš žiemą kerpu žiedynus, o pavasarį – iki pusės krūmelio arba net žemiau, kad išsikerotų ir krūmas būtų gražus“, - teigia levandų mylėtoja.

Jolanta teigia, kad viskas prasidėjo vos nuo kelių sodinukų, o dabar moteris jau prekiauja ir sodinukais, ir džiovintomis, bei ką tik nuskintomis puokštėmis. Šiuo augalu moteris Tymo turguje prekiauja kasmet nuo liepos pradžios iki spalio mėnesio.

Moteris pasakoja, kad neseniai savo prekystalį papildė ir mažais violetiniais maišeliais, kurie skirti rūbų spintoms ar vietoj kvepalų – automobiliams.

„Dabar pradėjau daryti ir maišelius į rūbų spintas. Juos taip pat galite padėti prie pagalvės savo miegamajme – levandų kvapas veikia raminančiai. Be to, šie maišeliai puikiai gali pakeisti dirbtinius kvepalus automobiliuose“, - teigia Jolanta.

Net tik gražu, bet ir sveika

Prekybininkė pastebi, kad levandos atlieka ne tik dekoratyvią funkciją, bet yra naudingos ir sveikatai.

„Iš džiovintų levandų galima daryti priešuždegimines ir raminančias arbatas. Galima užsipilti arbatą vien iš levandų, tačiau ji gaunasi stiproka, todėl galima pamaišyti su kita arbata“, - pasakoja moteris.

Be to, levandas jau senovės Romoje imta naudoti kaip gydomąjį augalą – jis padėdavo nuo galvos skausmo ir išvalydavo namų orą. Jaunus levandų ūglius iki žydėjimo galima naudoti ir kaip prieskonius žuvies, mėsos ir saldiems patiekalams.

Šis augalas taip pat gali būti puiki priemonė mėgstantiems atsipalaiduoti vonioje – ji atpalaiduoja raumenis ir malšina spazmus.

Tiesa, šiandien šis populiarusis Provanso augalas dažniau naudojamas parfumeriniams gaminiams – kvepalams, muilams ir kt.

Kainos įkandamos ne visiems

Sužavėti levandų grožio ar pavilioti užburiančio kvapo priėję pasidomėti pirkėjai gali kiek nustebti. Nedidelė skintų levandų puokštė kainuoja 2,5 euro, o didesnių puokštelių kaina gali siekti ir 12 eurų.

Kvapnius maišelius čia galima įsigyti nuo 2 iki 4 eurų. Prekybininkės teigimu, kol kas atsiranda nedaug norinčiųjų šiuos augalus įsigyti.

„Pardavinėju levandas jau 5-erius metus, žmonės perka, bet dar ne visi žino, kad Lietuvoje auga levandos. Ir ne visi žino, kad savo levandų aš nedengiu, jos auga tiesiog lauke. Aš stebiuosi, kad žmonės nežino, kad mūsų šalyje šie augalai taip pat gali augti“, - teigia Jolanta.

Šalia violetinių levandų puokščių ant Jolantos prekystalio išrikuoti ir vazonėliuose pasodinti prieskoniniai augalai. Moteris pasakoja, kad vos Lietuvai atgavus nepriklausomybę ji pradėjo pirkti daug ir įvairių sėklų- būtent taip jos sode ir atsirado pirmieji prieskoniai bei kvapniosios levandos. Paklausta, ar pačios Jolantos namai kvepia levandomis, pašnekovė juokiasi: „tikrai taip, ir džioviname ir puokštes ruošiame namuose, visa šeima“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)