Neseniai kaunietis Vladimiras „Dymer“ Agasaryanas šventė savo pasaulio rekordo pagerinimo štangos spaudimo rungtyje metines, jis nebuvo pagerintas nei 2014 m. Pasaulio čempionate, nei 2015 m. Europos čempionate.

Vladimiras Agasaryan yra armėnų kilmės, bet gimė ir užaugo Kaune ir 2014 metais birželio 28 d. Anglijoje, Coventry mieste, tapo Europos čempionu bei pagerino Europos ir Pasaulio štangos spaudimo be ekipiruotės (natūraliai, kaip jis teigia pats) rekordus jaunimo kategorijoje iki 67,5 kg, iškėlęs 143 kg štangą „World Powerlifting Union“ federacijoje.

Pradžia ne visada būna saldi, bet svarbiausia bent jau pabandyti padaryti viską, ką gali, kad pabaiga nebūtų karti.

Rekordininko pradžia štangos spaudimo sporto šakoje prasidėjo ne sporto salėje, kaip daugumos sportininkų šitoje srityje, o jo pradžia buvo bokso klube.

Istorija prasideda nuo to, kad pačios pirmos bokso treniruotės pabaigoje jis pamatė, kaip bendraamžiai kilnojo štangą ir nusprendė pats pabandyti.

Jis tiksliai prisimena, kad jam ant štangos uždėjo 30 kg svorį ir pirmas bandymas buvo nesėkmingas. Antras bandymas buvo 25 kg – irgi nesėkmingas, paskutinį bandymą iškelti tuščią grifą lydėjo bendraamžių juokas ir patyčios, nes jis irgi buvo nesėkmingas...

Nuo ko viskas prasidėjo?

„Atsimenu, kad po treniruotės grįžau namo liūdnas ir kitą dieną nuėjau pas draugą, kuris turėjo mažą štangą (dabar aš jau suprantu, kad ji buvo skirta bicepsui ir tricepsui treniruoti). Aš iš jo pasiskolinau ir pradėjau būtent nuo jos treniruotis štangos spaudimo srityje.

Tuo metu man buvo 13 metų ir atsimenu, kad rezultatai augo įspūdingai greitai ir po treniruotės dažnai visi sustodavo pažiūrėti, kaip aš siekiu iškelti savo paties eilinį rekordą.

Atsimenu tiksliai, kad pirmą triženklį skaičių pasiekiau jau būdamas 15 metų, iškėlęs 100 kg, kai tuo metu svėriau tik 55 kg. Veliau bokso treniruotėse jau tie patys, kurie šaipėsi pačioje pradžioje, klausdavo patarimų dėl štangos spaudimo ir juokaudavo, kad greitai iškelsiu visus svorius bokso salėje.

Taip ir atsitiko kitais metais, kai aš po apšilimo, jau nebesiboksuodavau su visais, o kilnodavau štangą vienas. Tada treneris supyko ant manęs ir pasakė, kad jeigu aš ir toliau kiekvieną kartą ateidamas kilnosiu štangą, o nesiboksuosiu, tai man derėtų nebelankyti bokso treniruočių ir eiti į apačią (ten buvo kultūrizmo ir trikovininkų salė). Aš taip ir padariau, nes tą pačią dieną jau buvau iškėlęs visus svorius bokso salėje (130 kg). Pagalvojau, kad jau laikas nueiti man kitur, kur daugiau svorių bus...“

Pasiekimai per ~ 1 metus tikrai ne eiliniai

„Pirmą kartą pabandžiau sudalyvauti varžybose 2012 metų pabaigoje. Tada Lietuvos čempionate iškovojau 1 vietą 74 kg kategorijoje. Vėliau į varžybas sugrįžau 2013 metais lapkričio mėnesį, kai tapau Anglijos čempionu ir pagerinau Anglijos rekordą. Tada nusprendžiau rimčiau dalyvauti varžybose. Mažiau nei per 1 metus suspėjau tapti Anglijos čempionu 67,5 kg ir 75 kg kategorijose ir pagerinti abu kartus šalies rekordus, Latvijos čempionu 66 kg kategorijoje, Lietuvos vicečempionu (oficialiai) 66 kg kategorijoje (bet aš iškėliau tiek pat, kiek ir čempionas).

Vis dėlto, jis buvo su ekipiruote, kuri padeda iškelti daugiau,o aš ne. Nepaisant to, pergalė atiteko jam, nes jis svėrė 300 gramų mažiau negu aš. Įdomu ir tai, kad jis nestovėjo ant nugalėtojų pakylos, nors buvo salės gale. Tada aš atsistojau į jo vietą, nes maniau, kad nusipelniau pergalės labiau, nes esu tapęs Lietuvos čempionu 74 kg kategorijoje, Europos čempionu 67,5 kg kategorijoje bei pagerinau Europos ir pasaulio rekordą.“

Trauma sustabdė pasiekti paskutinę svajonę

„Savo paskutinėse varžybose, kurios įvyko praėjusiais metais rugsėjį Anglijos čempionate, dalyvavau jau naujoje sau kategorijoje – iki 75 kg. Tada pagerinau savo paties rekordą, iškeldamas 150 kg ir pagerindamas Anglijos rekordą. Deja, tai buvo paskutinės mano varžybos, nes patyriau peties traumą. Svajojau pasiekti lygiai tą patį, ką ir pasiekiau 67,5 kg kategorijoje – pagerinti Europos ir pasaulio rekordus, bet, deja, peties trauma sustabdė mane ir šį kartą mano norai ir svajonės nebuvo lygios likimo duotoms galimybėms.

Nepaisant traumos, praėjusiais metais pasidariau tatuiruotę – štangos paveiksliuką ant savo nugaros. Ji yra po geriausių draugų vardais ir pavardėmis, nes štanga man tikrai buvo, yra ir taip pat bus geriausias draugas.“

Patarimai pradedantiesiems

1. Negailėkite laiko apšilimui ir apšilikite kiek galima geriau;

2. Niekada neskubėkite su svorių didinimu ir darykite pratimus lėtai, kadangi sunkioji atletika yra sportas, kai lengva patirti traumą;

3. Neužmirškite apie kvėpavimą – tai labai svarbu sveikatai ir taip pat padeda iškelti svorį lengviau. Nuleisdami štangą ant krūtinės, įkvėpinėkite orą, iškeldamas štangą išpūskite visą orą bei nebijokite ir nesikuklinkite rėkti sunkiu, kritiniu atveju, nes tai padės jums  sėkmingai atlikti spaudimą iki pat galo;

4. Kilnojant štangą, naudokite visą kūną,o ne tik rankas.