„Tarptautiniais autobusų maršrutais tėveliai keliauja ne tik su paaugliais, bet ir su kūdikiais. Vieni jų lanko giminaičius, užsienyje dirbančius šeimos narius – kiti vyksta atostogauti. Autobusais keliaudamos šeimos aplanko Europos šalis už jiems priimtiną kainą“, – pasakoja Edmundas Pavlovas, „Eurolines“ vadovas Lietuvoje.

Kaip elgtis kelionės autobusu metu, kad vaikai nepavargtų ir nenuobodžiautų, pataria „Vilniaus šeimos psichologijos centro“ vaikų ir paauglių psichologė Raminta Vaiciukevičė.

Kalbėkitės su vaiku dar prieš kelionę

„Nepaisant vaiko amžiaus, labai svarbu su juo kalbėtis. Mažesnio amžiaus vaikams vakarais, prieš miegą, sukurkite spalvingų pasakojimų apie keliavimą autobusu, patirtus nuotykius, sutiktus herojus. Per išgalvotas istorijas mažylį supažindinsite su būsima aplinka. Kalbėkitės ir su vyresnio amžiaus vaiku, nepaisant to, jei jau esate keliavę. Papasakokite, kur ir su kuo vyksite, kiek kelionė truks, ką vaikas galės veikti kelionės metu, aptarkite ir laukiančius iššūkius ar sunkumus, kurie gali laukti kelionėje, ir kaip juos kartu išspręsite“, – pataria R. Vaiciukevičė.

Išgirskite vaiko lūkesčius

Psichologė atkreipia dėmesį, kad reikia ne tik kalbėtis, bet ir išklausyti.

„Papasakoję apie būsimą kelionę, paklauskite savo vaiko, kaip jis įsivaizduoja keliavimą autobusu. Pasiteiraukite, kokių norų jis turi, kas neramina, gąsdina. Atsakykite į visus jam kylančius klausimus, nepaisant to, kad atsakymai jums atrodys savaime suprantamais“, – pabrėžia specialistė.

Pasidomėkite autobuse esančiais patogumais

R. Vaiciukevičė atkreipia dėmesį, kad mažas vaikas daug jautriau reaguoja, jei nepatenkinami jo poreikiai.

„Tėveliams derėtų pasidomėti kelionės trukme ir pasistengti, kad ji netruktų ilgai. Pasiimkite užkąsti, vandens ar kito gėrimo buteliuką, autobuse turėtų būti galimybė nueiti į tualetą – užtikrinkite pagrindinių poreikių patenkinimą. Bilietus pirkite taip, kad sėdėtume šalia savo vaiko. Jei manote, kad autobuse tarp svetimų žmonių jis jaučiasi nejaukiai, paprašykite bendrakeleivių, kad nekalbintų jūsų vaiko“, – pataria vaikų ir paauglių psichologė.

„Ožiai“ autobuse – kaip elgtis?

Kartais kelionių metu vaikai pradeda stipriai „ožiuotis“, verkti, šaukti. Pirma užduotis – nuraminti vaiką.

„Ištikus pykčio priepuoliui svarbu, kad tėveliai išliktų ramūs, pabandytų išsiaiškinti, kas jį suerzino. Jei su vaiku sunku susikalbėti ir jis nesugeba pasakyti, kas nutiko, daug neklausinėkite, nešaukite, pabandykite jį nuraminti švelniai apkabinant. Vaikui šiek tiek nurimus, reikėtų išsiaiškinti pykčio priežastį: galbūt jam kažko trūksta, jis išalkęs ar pavargęs. Svarbu, kad vaikas jaustųsi saugus ir suprastas“, – pabrėžia R. Vaiciukevičė.

Tikriausiai tėveliams yra tekę susidurti, kai vaikui „besiožiuojant“ padėti bando bendrakeleiviai.

„Isterijos ištiktą vaiką neretai bando raminti ir aplinkiniai, gąsdindami, kad juos pasiims, ar jį gėdindami. Nebijokite šalia sėdinčių keleivių paprašyti, kad šiuo metu nekalbintų jūsų vaiko, nes gąsdinimai ar gėdinimas gali tik dar labiau sudirginti vaiką“, – pataria psichologė.

Į kelionę – žaislų ir knygų

Mažiems vaikams kelionė autobusu gali prailgti. Kokia veikla galima užsiimti autobuse, pasakoja Edmundas Pavlovas.

„Šeimos autobusuose žaidžia įvairius žaidimus, į juos įtraukdami net šalia sėdinčius keleivius. Dažniausiai žaidžiami tokie žaidimai: „Šarados”, „Taip ir ne”, „Prisimink smagiausią nutikimą”, arba tiesiog pasiimamas baltas popieriaus lapas ir kiekvienas pripiešia kokiam nors objektui po detalę ir pan. Be abejo, vaikai labai mėgsta žiūrėti animacinius filmukus, kurie įtraukti į autobuse esantį „media centrą“. Didesni vaikai mėgsta klausytis muzikos ar tiesiog naršo internete”, – kalba E. Pavlovas.

Tam, kad vaikas sėdėtų ramiai, psichologė pataria į kelionę pasiimti ir vaiko mėgstamų žaidimų, knygučių.

„Maži vaikai labai judrūs, ilga kelionė jiems gali tapti amžinybe. Į kelionę paimti žaislai padės nenuobodžiauti, saugiau jaustis tarp svetimų žmonių. Su vaiku galite pažaisti ir patys: kurkite istorijas, atspėkite žodį iš pirmos raidės ir pan.“, - teigia pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)