Stichija – augalai ir dirvožemis

Žemės ūkio akademiją baigęs V. Genys žemės ūkyje dirba daugiau nei 30 metų. Įgytas išsilavinimas jį paskatino užsiimti būtent augalininkyste. „Esu agronomas ir karvė man yra baisus žvėris, – juokauja ūkininkas. – Mano stichija yra augalai, dirvožemis“.

V. Genys valdo apie 230 ha žemės. Joje augina rugius, kviečius, kmynus ir daugiametes žoles (motiejukus, baltus ir rausvus dobilus) sėklai. Pasirinkti būtent šias javų ir augalų rūšis jį paskatino vietovės, kurioje ūkininkauja, dirvožemio fizinės savybės. „Neturiu Dievo dovanos – ūkininkauju ne Vidurio Lietuvoje, ne Marijampolėje. Čia, Ukmergės rajone, Aukštaitijos plynaukštėje, vyrauja išplautžemiai – nenašios žemės, todėl negaliu auginti to, ko užsimanau. Auginu tai, kas tinka dirvožemiui ir ką galiu parduoti“, – aiškina ūkininkas.

Dirba kaip laikrodinis mechanizmas

19 metų V. Genys savo ūkyje taiko beariminės žemdirbystės principus. Prieš 12 metų jis pradėjo ūkininkauti ekologiškai. Žemdirbys siekia harmonijos su gamta ir nenori nualinti žemės, aplinkos, jaučia atsakomybę už tai, kaip ūkininkauja.

„Dirvožemio mikroorganizmai formavosi milijonus metų. Jie puikiausiai išmano savo darbą, o man svarbiausia jiems netrukdyti. Savivalė, egoizmas toli neveda. Nors technokratinis pasaulis diktuoja savas madas, sąlygas, jeigu padarysiu netinkamą veiksmą, žemaičiai verks. Oras, vanduo – viskas yra susiję ir yra bendri dalykai“, – pabrėžia ūkininkas.

Optimizmo nestokojantis V. Genys sako, kad ūkininkauti sekasi puikiai. Nors nemažai žemdirbių šiemet skundžiasi sausra, kuri atsilieps derliui, jis plaukų nuo galvos dėl to nesirauna. „Apsisaugoti nuo sausros ir padėti dirvožemiui – agronomo darbas. Sausra didžiulė, bet pavasarinę drėgmę savo žemėse jaučiu iki šiol, nors žiemos kaip ir nebuvo. Tam reikia dirbti kaip laikrodinis mechanizmas – ne rytoj, ne vakar, o šiandien – čia ir dabar“, - sako žemdirbys.

Ūkyje užaugintą derlių V. Genys parduoda grūdų perdirbimo bendrovei. Kol kas grūdų derlingumas nėra itin didelis. Tačiau, pasak ūkininko, geresniems rezultatams pasiekti reikia kantrybės, o jos jam tikrai nestinga.

Protingos investicijos

Siekdamas atnaujinti techniką ūkyje, V. Genys pasinaudojo Europos Sąjungos (ES) ir valstybės parama, skirta pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metais programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Įgyvendinęs projektą žemdirbys nusipirko traktorių, kombainą, įsigijo smulkesnės technikos. Paramos intensyvumas siekė 40 proc. „Finansinė parama yra didžiulė paspirtis. Tačiau investicijas reikia planuoti atsakingai – daug ko galima prisipirkti, bet reikia galvoti ir kaip viską išlaikyti“,– pažymi V. Genys.

Daugiau informacijos – www.nma.lt

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. nr. 2015/07.29