Kai vieni raumenys pernelyg daug atsipalaiduoja, o kiti – įsitempia, susiformuoja ydinga laikysena, kūnas išsikraipo, krypsta stuburas, gali sutrikti ir vidaus organų veikla. Dėl nuolatinės įtampos kūne atsiranda trigeriniai miofascaliniai taškai – sukietėję raumenys.

Nejudantis raumuo veikiamas įtampos susispaudžia, sukietėja ir taip susidaro trigerinis taškas. Šie taškai itin skausmingi, o jų keliamas skausmas gali keliauti iš vienos vietos į kitą, tada ima mausti ne tik skausmo šaltinį, pavyzdžiui nugarą, bet ir kojų bei rankų pirštus.

Tokio pobūdžio skausmų profilaktikai būtinas judėjimas, pavyzdžiui, 10 minučių mankšta ryte, atpalaidavimo pratimai darbe trumpų pertraukėlių metu, aktyvus laisvalaikis.

Mankštai namuose rekomenduojama įsigyti šiuo metu itin populiarų volelį. Volelis – puiki priemonė ne tik įvairiems pratimams, tempimams, bet ir atpalaiduojančiam masažui atlikti. Jis ženkliai kietesnis negu kamuolys, tad daug geriau padeda išjudinti sustingusią raumenų zoną, masažuoja, padeda ištempti audinius, suaktyvina kraujotaką. Volelių būna ir kietesnių, ir minkštesnių. Kietesnių nerekomenduočiau rinktis pradedantiesiems, nes jie agresyvesni, skausmingesni. O, štai, minkštas volelis bus puikus pagalbininkas po sunkios darbo dienos. Pradžiai įsiminkite šiuos keturis nesudėtingus pratimus, padėsiančius atpalaiduoti ir viršutinę, ir apatinę nugaros dalis.

I pratimas

Peties sąnario mobilizacija ištempiant krūtinę ir atpalaiduojat nugarą. Gulint ant volelio ir delnus sukant į apačią ir į viršų.

Pratimai, padėsiantys išvengti sukietėjusių raumenų

II pratimas

Alkūnių atvedimas atgal ištempiant krūtinę. Nugarą laikyti prispaustą prie volelio.

Pratimai, padėsiantys išvengti sukietėjusių raumenų

III pratimas

Viršutinės nugaros dalies masažas ištempiant krūtinę. Rankas stengtis nuleisti kuo žemiau neišriečiant nugaros.

Pratimai, padėsiantys išvengti sukietėjusių raumenų

IV pratimas

Juosmeninės nugaros dalies masažas - pasivažinėjimas ant volelio.

Pratimai, padėsiantys išvengti sukietėjusių raumenų
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją