Ar įmanoma mėgautis saule ir tuo pačiu išlaikyti jaunatvišką, sveiką ir stangrią oda kalbamės su „Estetinės chirurgijos centro“ gydytoja-kosmetologe Jolita Kavaliauskiene.

Saulė ir raukšlės

„Veikiant žalingiems saulės spinduliams, sparčiau vyksta odos senėjimo procesai. Oda išplonėja, išryškėja kapiliarai, atsiranda ankstyvosios ar gilėja esamos raukšlės, mažėja odos elastingumas, tonusas, sudrimba skruostai, oda praranda drėgmę, pradeda luptis, pleiskanotis, atsiranda tempimo pojūtis, išryškėja pigmentinės dėmės, pakinta odos spalva...“, - vardina medicininę kosmetologiją praktikuojanti specialistė.

J. Kavaliauskienė pažymi, kad saulės turėtų saugotis daugiau nei du trečdaliai lietuvių, nes mūsų odos tipas yra I ir II, o tai reiškia, kad esame gerokai mažiau atsparūs neigiamam spindulių poveikiui nei pietiečiai.

„Dažnai į pajūrį išsiruošiame dienos metu. Deja, degintis tarp 11 ir 16 valandos nepatartina, nes tuo metu saulės spindulių aktyvumas intensyviausias ir ypač žalingas odai. Be to, būnant prie vandens, smėlėtame paplūdimyje ar aukštai kalnuose degame dar stipriau“, - sako gydytoja-kosmetologė.

Pasirodo, saulė, smėlis ar sniegas gali atspindėti iki 85 procentų spindulių ir taip padidinti žalą mūsų odai. Įdegti galima net plaukiojant, nes ultravioletiniai spinduliai prasiskverbia po vandeniu iki 50 cm. Dar labiau įdegį stiprina jūros druskos kristalai, kurie veikia lyg didinamasis stiklas. Tad išsimaudžius būtina švariai nusiprausti ar bent jau nusišluostyti.

Saugoti ir drėkinti

Norint apsaugoti savo odą, specialistė visų pirma pataria vengti saulės dienos metu, o ypač vidurdienį. Dengti kūną rūbais, galvą kepure, o akis – akiniais su ultravioletinių spindulių filtru. Antra – būtinai naudoti apsauginį kremą nuo saulės. Tai ypatingai liečia tuos, kurie keliauja į egzotiškas šalis, nes ties pusiauju ultravioletiniai spinduliai veikia stipriausiai.

„Turintys blyškią odą turėtų rinktis apsaugos priemonę su SPF 50, tamsesnės odos – su SPF 20 ar 30 indeksu. Veidui, jeigu oda riebi, labiausiai tiks gelis, o sausai – kremas. Universaliausia priemonė tiek veidui, tiek kūnui yra pienelis“, - pataria J. Kavaliauskienė
Pasimėgavus saule – nepagailėkite laiko ir imkitės odos drėkinimo procedūrų. Tepkite kūną gaivinamuoju, drėkinamuoju kūno pieneliu. Rinkdamiesi priemones atkreipkite dėmesį į jų sudėtį – labiausiai tinka tie, kurių sudėtyje yra arbatmedžio, alavijo.

„Ant veido rekomenduočiau užsidėti giliai drėkinančią kaukę. Turintiems riebesnę odą – drėkiklius, kurie turi ne tik drėkinamųjų, bet ir valomųjų medžiagų. Venkite prausiklių, turinčių daug sulfatų, nes jie didina odos PH lygį, suardo visus natūralius apsauginius odos riebalus bei vandenį ir oda toliau sausėja“, - pataria specialistė.

Geresniam rezultatui

Vis dėlto, namų sąlygomis odai suteiksime tik laikiną pagalbą. Siekiant geresnio rezultato reiktų kreiptis į profesionalius kosmetologus, kurie galėtų atlikti giluminius odos sluoksnius drėkinančias, regeneraciją skatinančias procedūras.

„Drėgmės netekusiai ir perkaitusiai odai geriausiai tiks mezoterapija. Šios procedūros metu į giliuosius odos sluoksnius įvedamos įvairios veikliosios medžiagos, kurios prisotina odą drėgme, padidina jos tonusą ir elastingumą, sumažina nuovargio požymius. Galima rinktis tiek invazinę, tiek neinvazinę mezoterapiją“, - sako medicininę kosmetologiją praktikuojanti specialistė.

Neinvazinė mezoterapija atliekama specialiu ultragarso aparatu. Šis metodas tinka turintiems jautrią odą ar norintiems iškart po procedūros atrodyti estetiškai gražiai. Siekiant intensyvesnio poveikio – rekomenduojamos injekcinės procedūros – mezoterapija ir biorevitalizacija.

„Invazinių procedūrų metu be drėgmės atstatymo, vyksta ir stiprus odos atjauninimo procesas. Mikroinjekcijomis į giliuosius odos sluoksnius įvedamas mezoterapijos mišinys arba didelės molekulinės masės hialurono rūgštis. Tokiu būdu intensyviai drėkinama oda, didinamas brandžios odos tankumas, mažėja raukšlės, stangrėja oda, kuriai suteikiamas švytėjimo efektas“, - vardina J. Kavaliauskienė.

Priklausomai nuo odos pažeidimo lygio, jums reikės nuo vienos iki kelių pakartotinų procedūrų. Pasak specialistės, šias procedūras rekomenduojama atlikti tiek prieš vykstant atostogų, tiek po jų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)