Tyrimo autoriai sako, kad visą laiką labiausiai išskiriami ir linksniuojamos buvo plaučių, burnos ar kitų kvėpavimo takų dalių vėžinės ligos. Onkologinės ligos, kurių atsiradimui neabejotinai didelę įtaką padarė rūkymas. Tačiau kvėpavimo takų onkologinės ligos, deja, nėra vienintelės, kurias sukelia rūkymas. Anot tyrimo autorių, nepaisant tabako gaminių reklamos ar kitų su rūkymu susijusių sričių kontrolės, visuomenės švietimo, mirtingumas nuo tabako dūmų nemažėja. Atsiranda tik vis naujų, dar labiau bauginančių faktų. Šįkart – kad rūkymas gali sukelti net keliolikos rūšių vėžį. O rizika išties didelė.

Tyrimui mokslininkai pasitelkė duomenis iš 2011 metais vykusios sveikatos apklausos bei vėžio prevencijos trečiojo tyrimo JAV. Iš 345 962 su vėžiu susijusių mirčių 167 805 buvo susijusios ir su rūkymu. Rūkymas didžiausią riziką kėlė susirgti plaučių, bronchų, gerklų, trachėjos vėžiu. Tačiau tai buvo ne vienintelės vėžio rūšys, kurias tikrai galėjo išprovokuoti cigaretės. Įdomu ir tai, kad mažėjant rūkančiųjų skaičiui, onkologinių ligų paplitimas nemažėja, kas gali byloti, jog net metus rūkyti, rūkymas jau gali būti padaręs žalos organizmui.

Kokios kitos vėžio rūšys, kurias gali sukelti rūkymas? Lūpų, nosies, sinusų, stemplės, skrandžio, kasos, inkstų, šlapimo pūslės, žarnyno, gimdos, gimdos kaklelio, kiaušidžių vėžys bei mieloidinė leukemija.

Lieka tik klausimas, kiek dar grėsmingų tyrimų, sveikatinimo pranešimų ir realių pavyzdžių reikės, kad rūkaliai susimąstytų, jog jų rankose – ne malonumas, bet ginklas, labai rimtai grasinantis sveikatai.