Kai kurie šių rizikų neišsigąsta ir renkasi toliau gyventi gyvenimą, panašų į žiemos miegą. Arba visada pamoksliškai sau ir kitiems pasiteisina, kad tokie jau tie genai, neva nieko čia nepadarysi. Yra ir kita nutukusiųjų grupė. Grupė, įsibaiminusi komplikacijų, estetinio savo kūno vaizdo ir kitų dalykų. Jie sportuoja, laikosi dietų, siekia keistis. Ir nors ši alternatyva be galo džiugi, ne per seniausiai paaiškėjo toks vienas įkvėpimo nesuteikiantis faktas.

Pasirodo, nutukusiam ir labai nutukusiam žmogui, net ir imantis tam tikrų priemonių, susigrąžinti normalų, „sveiką“ svorį yra kone neįmanoma. Na, gerai, ne neįmanoma, bet labai labai sunku. Taip teigia Londono karališkosios kolegijos mokslininkai.

Apie tyrimą rašoma American Journal of Public Health. Ką konkrečiai mokslininkai išsiaiškino tyrimo metu? Ogi kad vienas iš 210 vyrų ir viena iš 124 moterų, turintys didelį antsvorį, gali susigrąžinti normalų kūno svorį, jei imasi atitinkamų priemonių. Ypač didelį antsvorį turintiems asmenims tokia tikimybė kone geometrine progresija sumažėja. Tik vienas iš 1290 itin didelį antsvorį turinčių vyrų gali susigrąžinti normalią kūno masę. Ir tik viena iš 677 ypač didelį antsvorį turinčių moterų gali susigrąžinti normalų kūno svorį.

Anot tyrimo organizatorės daktarės Alison Fildes, jei žmogus nors kartą gyvenime nutuko, susigrąžinti normalią kūno masę tampa labai sunku, net ir imantis reikiamų priemonių.

Apskritai tyrime dalyvavo daug nutukusių žmonių – net 278 982 dalyviai. Buvo peržiūrimi jų sveikatos įrašai nuo 2004 iki 2014 metų. Buvo skaičiuojama tikimybė visiems dalyviams susigrąžinti normalų kūno svorį ar bent jau per metus atsikratyti 5 proc. kūno svorio. Tikimybę susigrąžinti normalų svorį jau aptarėme, o kasmetinė tikimybė atsikratyti 5 proc. kūno masės, žinoma, buvo didesnė. Tačiau pastebėta, kad anksčiau ar vėliau tas svoris vis tiek sugrįždavo daugeliui dalyvių.