Apie rizikos faktorius, didinančius tikimybę susirgti šiais sutrikimais, taip pat kalbama daug – pamatinės psichologinės būklės, paveldimumas, gyvenimiškos aplinkybės, pokyčiai smegenyse ir taip toliau. Tačiau viena valgymo sutrikimų ekspertė, Kelly Klump, iš Mičigano valstijos universiteto (JAV) pateikia dar vieną, iki šiol neregėtą negirdėtą versiją. Anot valgymų sutrikimų ekspertės, vienas pamatinių mechanizmų, galinčių didinti riziką susirgti valgymo sutrikimais, yra menstruacijų ciklas.

Šią sąsają Kelly Klump nagrinėjo jau ir anksčiau, o tai jai leido padaryti kuo išsamesnį tyrimą ir pateikti kuo tikslesnius jo rezultatus. Moksliškiau pateikus, rezultatai skambėtų taip: moterų kiaušidžių hormonai gali paveikti genetines rizikas susirgti psichikos ligomis. Kaip ir kodėl? Klausimai, iškylantys daugeliui specialistų.

Mokslininkė ir jos komanda į tyrimą pakvietė moteris ir sekė jų elgseną bei sveikatą menstruacinio ciklo metu. Nustatyta, kad menstruacinio ciklo metu vykstantys pokyčiai moters organizme net keturis kartus padidindavo valgymo sutrikimų ir su tuo susijusio elgesio riziką. Tai buvo atliekama per tam tikrus genetinius mechanizmus. Stebina tai, kad pokyčiai riziką padidindavo ne per kelis mėnesius ar metus, bet per kelias dienas.

Tai įmanoma tik tokiu būdu – kiaušidžių hormonai, kurių koncentracija menstruacinio ciklo metu kinta, sužadina tam tikrus genus, kurie aktyvuoja tam tikrus psichikos procesus. Žinoma, daugeliu atveju viskas užsibaigia emocionaliu valgymu – moterys užkandžiauja, kai nėra nuotaikos arba kai ta nuotaika itin gera. Tačiau kai kuriais atvejais tai atveda į ydingus valgymo sutrikimus, žalojančius visą kūną ir moters gyvenimą.

Kodėl tai svarbu? Todėl, kad gydant pacientes nuo valgymo sutrikimų, reiktų atsižvelgti ir į jų menstruacijų ciklą – kada didžiausia rizika valgymo sutrikimams pasireikšti, kada ji esti mažesnė ir kaip su tuo susidoroti. Be to, tai atsako į klausimą, kodėl moterys dažniau turi valgymo sutrikimus.