Iki 20 mazgų (11 m/s) siekiantis vėjas I-ajame „Kuršių marių regatos“ etape startavusios jachtos „Šiaurinė“ varžybas nutraukė praėjus vos valandai po starto. Apie lūžusį jachtos stiebą lenktynių komitetui pranešė greta „Šiaurinės“ buriavusios jachtos „Terra“ įgula. Ji informavo, kad priešpriešinis vėjas apsunkina jų galimybes padėti partempti jachtą į uostą. Gavus žinią, iš karto imta ieškoti galimybių saugiam jachtos partempimui.

Panašaus stiprumo vėjas vyravo ir šeštadienį, „Kuršių marių regatos“ atidarymo dieną. Tądien vykusios rėmėjo „Fortum“ padovanotos „Jūros šventės regatos“ dalyviams orai nepagailėjo ir lietaus bei griaustinio. Vis dėlto, dalyviai pirmą kartą organizuojamomis uosto varžybomis buvo itin patenkinti.

„Tai buvo tikrai šventinė regata. Vėjo pūtė nemažai, kartais net iki 20 mazgų (iki 11 m/s), mačiau, kad buvo jachtų susiplėšiusių bures. Tačiau tai buvo puiki proga pasitreniruoti prieš pirmojo „Kuršių marių etapo“ startą ir patikrinti laivą bei bures. Mes buriavome šventiškai nusiteikę, nepersitempėm, bet Neptūnas buvo palankus“,– teigė II įskaitinėje grupėje pirmą vietą laimėjusios jachtos „Nida“ kapitonas Arūnas Burkšas.

Pasak vyriausiojo regatos teisėjo Rolando Žentelio, bendrovės „Fortum“ remiamą „Jūros šventės regatą“ galima laikyti iš tiesų pasisekusia. Dalyviams tai buvo puiki repeticija prieš įskaitines varžybas, nes distancija buvo reikalaujanti daugybės greitų ir tikslių manevrų. Krante buvę „Jūros šventės svečiams“ turėjo išskirtinę galimybę iš arti pamatyti, kaip vyksta buriuotojų varžybos. Smalsuolių iš Kruizinio laivų terminalo neišbaidė nė lietus — žmonės ne tik stebėjo varžybas, tačiau ir domėjosi buriavimo varžybų specifika.

Atidarymo ceremonijoje tradiciškai pakeltos „Kuršių marių regatos“ ir Lietuvos buriuotojų sąjungos vėliavos. Atidarymo žodį tarė Lietuvos buriuotojų sąjungos viceprezidentas Raimundas Daubaras. Su 48-ąja „Kuršių marių regata“ buriuotojus sveikino birželį prestižinėse „Volvo Ocean Race“ jachtų lenktynėse aplink pasaulį antrą vietą su „Team Brunel“ komanda užėmęs Lietuvos buriuotojas Rokas Milevičius ir Klaipėdos Pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

Dėmesio susilaukė ir tradiciškai atvirų durų dieną paskelbusios legendinės, pasaulį apiplaukusios jachtos „Lietuva“ bei „Ambersail“. Prie jų visą dieną rikiavosi eilės smalsuolių, norinčių pamatyti jachtų vidų ar užduoti vieną kitą klausimą šiomis jachtomis buriuojantiems buriuotojams.

Jachta „Ambersail“, kaip ir praėjusiais metais, dalyvavo žuvusių jūroje pagerbimo ceremonijoje. Jos metu iškilmingoje rikiuotėje išsirikiavusios jachtos Baltijos jūroje nuleido gėlių vainikus.

Prasidėjusi su ekstremaliais nuotykiais šiūmetinė „Kuršių marių regata“ žada būti intriguojanti. Sportines aistras ypač kurstys RS-280 jachtų klasė, kurioje buriuojant jachta „Arabela-AG-Baltic“ (kap. Raimondas Šiugždinis) šiemet turi galimybę dešimtą kartą iš eilės tapti „Kuršių marių regatos“ čempionais savo grupėje.

Antrasis „Kuršių marių regatos“ etapas startuos pirmadienį 10.30. Tai bus ilgiausias, naktinis, regatos etapas, finišuosiantis antradienį Nidoje. Iš viso regatoje bus 5 etapai, o jos dalyviai turės įveikti beveik 260 jūrmylių. Regatos uždarymas planuojamas rugpjūčio 1 dieną Nidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)