Lotynišką pavadinimą augalui suteikė Cheironas, išmintingiausias ir drąsiausias kentauras. Pusiau žmogų, pusiau žirgą sužeidė nuodais ištepta Heraklio strėlė. Tačiau numirti jam neleido eliksyras, paruoštas iš rugiagėlių žiedų.

Palyginus su kitais augalais, rugiagėlės yra lengvai auginamos, mėgsta purią dirvą, nėra lepios. Vienmetis arba dvimetis augalas, užaugantis nuo 20 iki 80 cm aukščio. Ryškūs žiedai ne tik džiugina akis, bet ir slopina nerimą, raumenų ir sąnarių skausmą, skatina skrandžio ir kepenų veiklą, ramina sudirgusią odą, mažina akių patinimą, stiprina imuninę sistemą. Rugiagėlių ekstraktas gali būti naudojamas kaip profilaktinė priemonė nuo peršalimo infekcijų ir gripo.

Rugiagėlių žiedų arbata stiprina imuninę sistemą, mažina nerimą ir malšina virškinimo sutrikimus. Šaukštelį džiovintų rugiagėlių arba 5 šviežius žiedus užpilti 240 ml verdančio vandens. Palikti 15 – 20 minučių, kad pritrauktų. Nukošti ir gerti, likus pusvalandžiui iki valgio. Gerti po tris puodelius per dieną, bet ne ilgiau nei dvi savaites. Natūraliojoje medicinoje rugiagėlių arbata nuo seno naudojama viduriavimui stabdyti, inkstų ir šlapimo takų infekcijoms gydyti, malšinti reumato skausmui.

Rugiagėlės taip pat minkština odą, atpalaiduoja įsitempusius raumenis ir slopina sąnarių skausmą. Raumenis atpalaiduoja ir sąnarių skausmą mažina rugiagėlių žiedų vonelės. Veido odą stangrina, naikina raukšles vandens garų vonelė su rugiagėlių žiedais. Iš žiedų gaminama pasta gali palengvinti aknės bei egzemos simptomus. Rugiagėlių nuoviru galima tiesiogiai tepti pažeistas odos vietas. Iš augalų išgaunamas eterinis aliejus slopina uždegimus, naikina raukšles ir patamsėjusius ratilus aplink akis. Konjunktyvitą ir akių nuovargį malšina kompresai, išmirkyti vėsioje rugiagėlių arbatoje.

Endometrioze sergančios moterims rugiagėlių preparatai gali sumažinti spazmus ir kitus nemalonius bei skausmingus simptomus.

Rugiagėlės turi sutraukiantį poveikį, todėl gali padėti, sergant burnos ertmės infekcijoms. Naudoti rugiagėlių nuovirą kaip burnos skalavimo priemonę.

Vasaros gėlė padeda greičiau užgyti žaizdoms. Dezinfekuojančių savybių turi rugiagėlių lapų sultys.

Rugiagėlės turtingos mineralinių druskų, pektino, kuris suteikia karstelėjusį skonį. Žolelėse gausu kalcio, būtino sveikiems kaulams. Taip pat antioksidantų ir flavonoidų, kurie gali sumažinti sunkių ligų išsivystymo riziką. Turi kalio ir taninų, kurie padeda atkurti normalų organizmo rūgštingumą. Itin apstu vitamino C, folio rūgšties ir kitų organinių junginių, kurie detoksikuoja organizmą.

Kaip paruošti rugiagėlių kaukę odai? Reikės šaukštą džiovintų žiedų užpilti 60 ml vandens. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir toliau kaitinti dar 5 minutes. Nukošti. Įdėti šiek tiek maltų avižinių dribsnių ir šaukštelį medaus. Kaukę užtepti ant veido ir iškirptės zonos odos. Nuplauti su šiltu vandeniu po 10 – 15 minučių.

Kaip paruošti rugiagėlių losjoną? Reikės šaukštą džiovintų žiedų užpilti 240 ml verdančio vandens. Palikti 30 minučių, kad pritrauktų. Nukošti ir skystį sumaišyti su šaukštu odekolono.

Kaip paruošti rugiagėlių kompresą paakiams? Reikės šaukštą džiovintų žiedų užpilti 60 ml alyvuogių aliejaus. Mišinį palaikyti savaitę tamsioje vietoje. Tuomet nukošti ir tepti sudirgusią odą, ypač paakių zonoje.

Kaip paruošti rugiagėlių kompresą vokams, jei prasidėjo uždegimas? Reikės pusę šaukšto džiovintų žiedų užpilti 120 ml verdančio vandens. Palikti 20 minučių, kad pritrauktų. Nukošti. Tada dėti ant vokų nuovire išmirkytus vatos diskelius. Laikyti 15 – 20 minučių. Tą patį nuovirą galima naudoti pleiskanoms naikinti ir plaukų slinkimui stabdyti. Nuoviru ištrinti plaukų šaknis prieš naktį.

Kaip paruošti rugiagėlių nuovirą greitai besiriebaluojantiems plaukams? Reikės šaukštą džiovintų žiedų užpilti puse litro verdančio vandens. Palikti 40 minučių, kad pritrauktų. Nuoviru skalauti plaukus du kartus per savaitę. Teigiama, kad plaukų būklė pagerėja po maždaug 15 procedūrų.

Pastaba! Nėščios, krūtimis maitinančios moterys, žmonės alergiški astrinių šeimos augalams (ramunėms, medetkoms, saulutėms) turėtų vengti naudoti šį augalą arba jo pagrindu pagamintus preparatus.

Įdomu

-Rugiagėlės yra nacionalinis Estijos augalas.
-Spalvingi žiedai pritraukia bites ir drugelius, nes juose yra daug nektaro.
-Mėlynųjų rugiagėlių žiedai sumaišyti su alūnu gali būti naudojami kaip dažai.
-Valgomi rugiagėlių žiedai yra saldaus, į agurkus panašaus skonio.