Sanpaulijas, gloksinijas, achimenes, rietlenius, chiritas ir kitus augalus, kuriuos reikia auginti nedideliuose vazonuose puriame substrate, tenka laistyti kas antrą dieną. Jeigu auginate daug augalų arba tenka išvažiuoti atostogauti, laistymas gali tapti rimta problema. Tačiau tokiu atveju jums pagelbės laistymo per dagtį metodas, kai vanduo augalo šaknis pasiekia per sintetinę virvutę.

Privalumai:

-augalai greitai auga ir sužydi;
-prisiminti apie laistymą reikia tik kartą ar du per mėnesį, priklausomai nuo sąlygų;
-galima išvažiuoti nesibaiminant augalų nunykimo;
-šaknų perdžiuvimas neįmanomas;
-taip laistomi augalai paprastai žydi ryškiau, jų žiedai yra stambesni.

Trūkumai:

-kai patalpa drėgna, o temperatūra nesiekia plius 18 laipsnių, iškyla šaknų puvimo ir grybeliniųinfekcijų atsiradimo pavojus;

-gyvybiniai procesai vyksta greičiau, todėl augalas greičiau pasensta;
taip laistomi augalai yra vešlesni ir didesni, todėl taupyti erdvės tikrai nepavyks.

Auginimas su dagčiu žemės mišinyje

Dirvožemį reikia pasirinkti priklausomai nuo konkretaus augalo poreikių. Jeigu renkatės laistymą per dagtį, kad substratas būtų purus, jame turi būti 30-40 procentų daugiau perlito. Tręšti tokius kambarinius augalus galima pagal įprastą schemą, laistant juos iš viršaus nedideliu kiekiu trąšų tirpalo.

Reikia stebėti, kad trąšos nepatektų į talpą su vandeniu. Jeigu pradėjo gelsti lapai, geriausia augalą persodinti į šviežią dirvožemį.

Augalų auginimas su dagčiu mišinyje be dirvožemio

Dar vienas būdas taip auginti augalus – mišinyje be dirvožemio. Gesnerijiniams augalams galima rinktis tokį gruntą: durpės ir perlitas santykiu vienas prie vieno. Toks mišinys labai varganas, todėl renkantis laistymą per dagtį augalai auginami talpose su trąšų tirpalu, naudojant tokias trąšas kaip „Etisso“, „Pokon“, „Kemira Liuks“ ar kitas.

Tokiu atveju apytikslė maistinių medžiagų formulė atrodo taip: (N, P, K) 5:5:5 plius mikroelementai. Skiesti reikia santykiu 1:1000. Jeigu tai trąšos „Etisso Hydro“, rekomenduojama tirpalo dozė – trys mililitrai vienam litrui vandens.

Virvutė dagčiui pagaminti

Virvutė turi būti pagaminta iš sintetinės medžiagos, nes tik taip galima išvengti jos puvimo.

Patikrinkite, ar virvutė gerai praleidžia vandenį. Tam atpjaukite šiek tiek sausos virvutės ir įmerkite jos galą į vandenį – virvutė turi greitai peršlapti.

Devynių centimetrų skersmens vazonėliui reikės pusantro-dviejų milimetrų virvutės. Žiūrėkite, kad ji būtų pakankamai ilga ir siektų talpos su vandeniu dugną.

Pirmas dvi savaites tikrinkite, ar žemė vazonėlyje pakankamai drėgna, ar augalai neprarado turgoro, ar talpoje sumažėjo vandens. Jeigu žemė sausa, ištempkite papildomą virvutę, jeigu peršlapusi, kelias dienas stebėkite augalus, nes gali būti nepakankamai išsivysčiusios šaknys ar per stora virvutė.

Talpa laistymui per dagtį

Talpa turi būti plastikinė, kaip ir vazonėlis, į kurį sodinate augalus. Plastikas lengvai plaunasi ir yra lengvai dezinfekuojamas. Talpos vandeniui vaidmenį gali atlikti plastikinės stiklinė ar dėžutė su dangteliu ir skylute jame. Permatomos talpos kur kas patogesnės, nes galima lengvai sekti vandens lygį. Kaip bendrą talpą galima naudoti plastikinį dėklą su grotelėmis.

Kartais ant talpos sienų atsiranda žalių dumblių, tačiau jie augalui visiškai nekenkia – užtenka talpą gerai išplauti.

Kaip padėti virvutę vazonėlyje

Kai kurie šaltiniai rekomenduoja virvutę vazonėlio dugne susukti ratu, tačiau geriausias dagčio patiesimo būdas – įstrižai. Skylė virvutei turi būti vazonėlio viduryje, tačiau plastikinių vazonėlių gamintojai skylutes dugne daro dažniausiai iš krašto, todėl dirvožemis bus drėkinamas nevienodai.

Jeigu dagtį paskirstysite netolygiai, bus drėkinama tik viena dirvožemio pusė. Pavyzdžiui, neteisingai pasodinto streoptokarpo šaknys išdžius ten, kur nepasiekia drėgmė, ir dalis augalo gali mirti.

Bendros laistymo per dagtį taisyklės

Sodindami augalą niekada nespauskite žemės – oras šaknims toks pats svarbus kaip ir drėgmė. Patartina žemės mišiniui nenaudoti daug durpių, nes jas labai sunku sudrėkinti.

Drenažui geriausia naudoti sinteponą – jis praleidžia drėgmę ir orą, be to, chemiškai yra neutralus. Galima naudoti ir stambų perlitą. Kad jis neišbyrėtų, vazonėlio dugną reiktų papildomai iškloti tinkliuku.

Kad augalai galėtų įsisavinti pakankamai vandens, nuolat ateinančio per dagtį, jie turi turėti gerai išsivysčiusias šaknis. Maždaug dvi savaites po augalo pasodinimo stenkitės laikyti augalą šiltai, paskui vieną-dvi savaites – įprastose sąlygose ir paprastai laistant. Kad geriau vystytųsi šaknų sistema, galima laistyti cirkono ir ekogelio tirpalu (tai daryti pagal instrukciją). Tik paaugusius augalus galima laistyti per dagtį.

Norint įsitikinti, kad vanduo per dagtį atkeliauja, į talpą su vandeniu reikia statyti prieš tai palaistytus augalus.

Jeigu augalus auginate laistydami per dagtį, jie greičiau vystosi: sparčiau auga, greičiau pražysta, tačiau, atitinkamai, greičiau ir sensta. Taip pat dėl druskų kaupimosi ant vazonėlio kraštų tenka dažniau keisti žemę. Kai kurie gėlių augintojai augalus laisto per dagtį iki tol, kol jie pražysta, o paskui juos pradeda laistyti įprastu metodu. Pakeitus laistymo būdą rekomenduojama augalus persodinti į naują dirvožemį.

Kad galėtumėte geriau suprasti, kada laikas persodinti augalą, ant vazonėlio užrašykite jo pasodinimo datą.

Tolygus vystymasis

Teisingai su dagčiu pasodintas augalas lengvai išsiima iš vazonėlio, jo šaknų sistema labai gerai apraizgo dirvožemį, o šaknys yra šviežios ir baltos.

Labai dažnai šaknys taip gerai išvystytos, kad per dagtį nusileidžia iki talpos su vandeniu. Nieko blogo tame nėra. Tačiau jeigu ketinate augalus pradėti laistyti įprastu būdu ar persodinti, išorines šaknis būtina prieš tai apipjaustyti.

Jeigu per dagtį laistomi augalai prarado turgorą, o dirvožemis yra drėgnas, būtina juos kuo skubiau išimti ir patikrinti šaknis. Jeigu jos rudos, vadinasi, žuvo ar supuvo. Tokiu atveju augalus išgelbėti gali tik naujas jų įšaknijimas.

Didelė drėgmė auginant sanpaulijas stimuliuoja šoninių ūglių augimą. Tai gerai, jeigu augalo rūšis reta, nes dauginant spalva 95 procentais visų atvejų perduodama labai gerai. Ypač tai svarbu dauginant chimeras. Tačiau jeigu augalus ruošiate parodai, naujus ūglius reikia pašalinti. Jie neskatina žydėjimo, taip pat prarandama augalo simetrija.

Priežiūra vasarą

Jeigu jums reikia išvažiuoti ir palikti brandžius augalus, jūs galite nuo įprasto laistymo pereiti prie laistymo per dagtį, kurį reikia per juos pervesti. Tai reikia padaryti likus dviem-trims savaitėms iki išvykimo, kad pakaktų laiko įsitikinti, ar užtektinai sudrėkinamas dirvožemis. 

Pasitaiko, kad skirtingiems augalams vienoduose vazonėliuose reikia skirtingo skersmens dagčių – kuo stambesnis skrotelė, tuo daugiau vandens jam reikia. Žydintys augalai taip pat reikalauja daugiau drėgmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)