Kaip išnaudoti šiltojo sezono privalumus – sodą ir daržą bei greitai ir nesunkiai pasigaminti sveiką patiekalą pataria kulinarinių knygų autorė ir tinklaraščio www.sezoninevirtuve.lt įkūrėja Renata Ničajienė.

Sezoninės uogos – lengviems pusryčiams

Vidurvasaris – pats uogų sezonas. Miškuose besibaigiančias žemuoges pakeičia mėlynės, miško avietės, o soduose braškes – vyšnios, įvairiaspalviai serbentai, agrastai, avietės, šilauogės. Jų panaudojimas virtuvėje labai platus. Šiuo metu trečiąją kulinarinę knygą „Gero maisto dienoraštis“ rašanti Renata Ničajienė pataria šviežiomis uogomis gardinti natūralų jogurtą, dribsnius, košes, iš jų susiplakti maistingą kokteilį pusryčiams, per pietus ar vakarienę šviežių uogų įmaišyti į mėgstamas salotas.

Pati knygų autorė sako mėgstanti visas uogas, nes kiekviena yra naudinga ir savotiškai skani. „Išskirti galėčiau nebent miško uogas – mėlynes, kurios ypač naudingos bei kur kas sveikesnės už pirktines, kadangi tikrai nėra tręšiamos ir auga natūraliai. Mėlynes galima džiovinti – žiemą bus skanu jų įberti į verdamas košes“, – pataria R. Ničajienė.

Daržovėms gardinti – tik namie gaminti padažai

Šiuo metu, liepą, jau pasibaigę švieži ridikėliai, tačiau savo šaknis užaugina burokėliai, šviežios nedidelės bulvės, morkos, subręsta saldieji žirneliai, kurių sezonas gana trumpas, todėl jais reikėtų skubėti mėgautis. Tam, kad mėgavimasis maistu nevirstų papildomais kilogramais, R. Ničajienė daržovių salotas pataria gardinti ne grietine, o natūraliu jogurtu.

„Pirktinio majonezo visiškai atsisakykite. Vietoje jo pasigaminkite padažą iš tiršto graikiško jogurto sumaišyto su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis, gardinto česnakais, juodaisiais pipirais, druska. Šio neriebaus padažo skoniu būsite maloniai nustebinti. 

Jį galėsite naudoti ir kaip padažą prie keptų bulvyčių“, – sako R. Ničajienė ir dalinasi gaivių braškių ir agurkų salotų receptu iš savo šiuo metu rašomos knygos „Gero maisto dienoraštis“. Prie jų itin tinka padažas su aguonomis, kurių grūdeliai dar labiau sustiprina braškių sėklyčių traškėjimą bevalgant.

Užkandžiai ir tradiciniai šaltibarščiai kitaip

Švieži agurkai, jaunos morkos, patiekiamos su įvairiais užtepais, – gardus ir sveikas užkandis vasarą. R. Ničajienė vasaros vaišėms pataria paruošti pačių įvairiausių užtepų: iš avinžirnių, pupų, žirnelių, tiršto jogurto su žolelėmis. „Taip pat galima pasigaminti skirtingų rūšių salsa padažus ir jais mėgautis su kukurūzų traškučiais. Į šį rudenį išleidžiamą mano naują knygą įtraukiau ne tik tradicinį salsa padažą iš pomidorų, bet ir pavasarinį variantą su smulkintais ridikėliais, taip pat – labai gardų netradicinį salsą padažą iš braškių“, – sako knygos autorė.

Tos pačios šviežios daržovės – būtinas ingredientas šaltose sriubose, kurios atgaivina karštomis vasaros dienomis. Nemažą dalį jų savo šeimos sodyboje Druskininkuose praleidžianti ir joje knygą rašanti R. Ničajienė vasaros pradžioje šaltsriubę gamina su ridikėliais ir rūgštynėmis, vėliau tradicinius šaltibarščius keičia jogurtine sriuba su agurkais, pomidorais, česnakais.

Ji pataria: norėdami liesesnių tradicinio skonio šaltibarščių, gaminkite juos su liesesnėmis už kefyrą raugintomis pasukomis.

Desertai vasarą – gaivūs ir lengvai paruošiami

Ledai yra pats geidžiamiausias vasaros desertas, tačiau dažnai išties kaloringas. R. Ničajienė ledus gamina pati namie. Taip, moters teigimu, visada žinosite jų sudedamąsias dalis ir paruošite pagal savo skonį. 

„Sveikiausi ledai – šaldytas jogurtas. Jogurtą sumaišykite lygiomis dalimis su trintomis sezoninėmis uogomis, skaninkite medumi ir išsukite ledų gaminimo aparate. Namuose galite pasiruošti ir uogų šerbetą: tam reikės trintas uogas sumaišyti su išvirtu cukraus sirupu ir užšaldyti“, – pataria maisto tinklaraštininkė.

Net besirūpinantiems svoriu ir sveikata, nebūtina atsisakyti desertų, iš kurių vasarą tinkamiausi – įvairiausi želė desertai ir tortai. R. Ničajienė rekomenduoja juos gaminti su natūraliomis sultimis ir daug šviežių uogų, o baltą želė sluoksnį vietoj karvės pieno ar riebios grietinėlės pakeisti augaliniu – kokosų, migdolų, avižų pienu, taip pat – natūraliu jogurtu. Tokio torto pagaminimui nereiks nei gaišti daug laiko, nei stovėti bei kaisti vasarą prie orkaitės.

Braškių ir agurkų salotos su feta

2 asmenims reikės:

200 g braškių
200 g agurkų
saujos šviežių mėtų lapelių
100 g fetos sūrio
maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus
2 šaukštų citrinų sulčių
1 šaukštelio medaus
1 šaukštelio aguonų
jūros druskos pagal skonį

Švarius agurkus ir braškes supjaustykite riekelėmis, apiberkite maltais juodaisiais pipirais, suberkite švarius mėtų lapelius, išmaišykite ir salotas apibarstykite trupintu fetos sūriu.

Pagaminkite padažą. Citrinų sultyse ištirpinkite medų su druska, išplakite su alyvuogių aliejumi ir suberkite aguonas.

Paruoštas salotas apipilkite padažu ir valgykite iš karto.

Braškių ir agurkų salotos su feta
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)