Šiųmetinė vasara nedžiugina derliumi ir gerais orais, todėl ir pirmųjų šiųmetinių grybų pasiūla kol kas labi kukli. Ant prekeivių prekystalių puikuojasi vos vienas ar du litrai voveraičių. Grybautojai pasakoja, kad dėl lietaus trūkumo miškuose net ir litrą grybų pririnkti užtrunka vos ne visą dieną. O pirmųjų grybų kaina jau siekia beveik rekordinį dydį, už litrą – beveik pustrečio euro.

„Mažai, mažai, dar sausa visai. grybai auga visur, tik reikia žinoti vietas. Didžiausias grybų pikas bus rugpjūčio viduryje, jeigu, žinoma, bus pakankamai lietaus. Pirmieji grybai buvo po 2,4 Eur už litrą, dabar po 2 Eur“, – sako prekeivis Eugenijus.

Kai kurie miestiečiai pasibaisėję kosminėmis kainomis, grybų išsiruošia ieškoti patys. Šiaulių visuomenės sveikatos biuro specialistai (ŠVSB) įspėja gyventojus rinkti tik žinomų rūšių, sveikus, nesukirmijusius ir kitaip nepažeistus grybus. Radus grybą jokiu būdu jo nerauti, o nupjauti kotelį kuo arčiau žemės, taip nepadaroma žala miško ekosistemai. Tiesa, prieš išsiruošiant grybauti praverstų pasidomėti, kurie miškai tam tinkami.

„Grybus patariama rinkti miškuose, toliau nuo kelių, ne miesto parkuose, kadangi grybai linkę kaupti sunkiuosius metalus, nuodingas medžiagas, tai tikrai daug naudos negausite nuo tokių grybų“, – sako ŠVSB Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Asta Ivoškienė.

Grybai labai naudingi sveikatai – juose gausu ląstelienos, vitaminų, baltymų. Tačiau netinkamai paruošti, pastovėję ar net į puodą patekęs vienas netinkamas grybas gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.

Gyventojai turėtų šias miško gėrybes suvartoti kuo greičiau, nelaikyti maisto likučių kitai dienai. Grybus vartoti saikingai vertėtų senoliams, vaikams ir virškinimo sutrikimų turintiems gyventojams. Apsinuodijimų simptomai žmogui pasireiškia po kelių valandų ar net po ilgesnio laiko.

„Jeigu apsinuodijimo simptomai – pykinimas, vėmimas, haliucinacijos pasireiškia per 6 valandas, tai mažiau pavojinga negu tas apsinuodijimas, kuris ištinka po 6 valandų“, – įspėja specialistė.

Pajutus apsinuodijimo požymius būtina nedelsiant kreiptis į medikus, kad šie suteiktų pirmąją pagalbą. Kaip elgtis apsinuodijimo atveju, jei šalia nėra gydymo įstaigos, visą parą galima klausti Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistų nurodytu telefonu 8 687 533 78.

Šiemet mieste ir rajone apsinuodijimų grybais dar neužfiksuota.