Savo neigiamą nuomonę apie šimtukininkų garbinimą pradėsiu nuo tokios situacijos. Tarkim, kad visi privalomai turim išlaikyti svarmenų kilnojimo egzaminą. Šalia manęs egzaminą laiko Žydrūnas Savickas. Kam atiteks šimtukas? Atsakymas nereikalauja komentarų. Bet ar tai teisinga?

Panaši situacija su bendrojo išsilavinimo egzaminais diskusijų nesukelia. Gamta protą dalina savo nuožiūra – vieniems dešimt šaukštų, kitiems – tris. Todėl ir egzaminų rezultatai atitinkami. Tad jų lyginti nederėtų – tai asmeniniai pasiekimai. Dešimtšaukštininkas ir turėtų pasiekti dešimtšaukštininko rezultatą. Tad ar reikia tuo didžiuotis ir aukštinti? Tam skirtos įvairaus lygio varžytuvės, kuriose dalyvaujama sava valia.

Analogiška situacija ir su įstaigomis, kurios rikiuojamos pagal šimtukininkų kiekį. Taip, daugiausiai šimtukininkų suskaičiuojama Vilniaus licėjuje. Šaunu. Tačiau nutylima, kad licėjus atsirenka mokinius organizuodami stojamuosius egzaminus. Licėjus, kaip ir kitos selektyviosios mokyklos, ir turi kapomis skaičiuoti šimtukininkus. Tai elementari pareiga – dešimtšaukštininkai ir turi pasiekti dešimtšaukštininkų rezultatus... Tačiau reitinguotojai reitinguoja kiekius, bet ne atseikėtus proto šaukštus.

Greit sulauksime įstaigų sąrašo, kuris bus sudarytas pagal įstojusių į aukštąsias mokyklas abiturientų skaičių. Ir vėl pirmose vietose rikiuosis selektyviosios mokyklos. Eilinėms mokykloms, manau, ta neteisybė akivaizdi, bet ne reitinguotojams. Juolab kad suskaičiuoti kiekius nereikia didelio proto. Skaičiavimo rezultatai nesiejami su proto šaukštais. Toks skaičiavimas – ohoho skaičiavimas. O kiekinis skaičiavimas...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!