Į iškilmingą atidarymo ceremoniją, kuri saulėtą penktadienį įvyko po atviru dangumi, atvyko Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, viceministras Linas Jonauskas, buvęs aplinkos ministras, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas ir kt.

Renginio dalyviai galėjo pirmieji apžiūrėti vertingą ilgai rengtą ekspoziciją, kurios tema - „Saugomos teritorijos. Kelionė gyvenimo ratu“.

Atidarymo metu kalbėjęs aplinkos ministras K. Trečiokas sakė, kad tai bus puiki proga žmonėms iš arti susipažinti su gražiausiomis Lietuvos vietovėmis ir sužinoti, kuo jos yra unikalios ir kodėl jas reikia saugoti.

„Ši vieta visiems Lietuvos žmonėms ir mūsų valstybės svečiams parodys tai, ką turime geriausio. Tikiu, kad ši vieta bus lankoma ir garsins mūsų Lietuvą. Turime daug nuostabių dalykų, bet per mažai giriamės. Pradėkime garsiai šaukti: ar matote, kokią turime gražią gamtą“, - kalbėjo ministras.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis sakė, kad ekspozicija buvo ilgai ir atsakingai ruošta, siekiant įdomiai pateikti vertingą informaciją, kad ją suprastų ne tik gamtininkai, bet ir kitų profesijų atstovai ir net mokiniai. Be to, jis svarstė, kad galbūt apžiūrėję ekspoziciją žmonės užsinorės aplankyti tas Lietuvos vietas, kuriose dar nėra buvę.

Europos Parlamento narys V. Mazuronis teigė, kad ilgiau pabuvęs Briuselyje jis pasiilgsta Lietuvos gamtos ir teigė, kad mūsų valstybė tikrai turi kuo pasididžiuoti: „Lietuvoje tikrai turime ką saugoti, kuo didžiuotis ir pasigirti. Praleidžiant daug laiko Briuselyje tai labai gerai matosi.“

VSTT darbuotojai tikisi, kad ekspozicija atspindės gamtos ritmą ir cikliškumą. Saugomų teritorijų Nacionalinio lankytojų centro tikslas – suteikti žinių apie saugomas teritorijas, kad žmonės suprastų, ką ir kodėl reikia saugoti, kodėl gamtosauga civilizuotai žmonijai darosi vis svarbesnė.

GRYNAS.lt primena, kad Saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras įsikūrė Antakalnyje, viename iš Sapiegų rūmų komplekso pastatų. Gerokai apgriuvęs pastatas, statytas XIX a. pabaigoje, buvo prikeltas naujam gyvenimui, jame įrengta įdomi ekspozicija. Visi darbai buvo vykdomi pagal projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“ ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis.

Lankytojų centre išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Galėsite pabuvoti kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, išgirsti paslaptingus gamtos garsus. Lankytojams turėtų patikti laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės bus paaiškintos filmuotais siužetais. Mažuosius lankytojus sudomins Lietuvoje sukurtas interaktyvus žaidimas apie gerves ir kormoranus. Terminaluose pateikiama informacija apie saugomų teritorijų įdomybes ir keliavimo galimybes padės atrasti ypatingas Lietuvos vietas. Kiekvienas ekspozicijos lankytojas taps aktyviu dalyviu, galinčiu liesti, klausyti, pajausti.