Kaip DELFI jau rašė, žinomas šalies atlikėjas Tomas Augulis sostinės Vokiečių gatvėje norėtų įrengti „Lietuvos žvaigždžių kelią“. Iniciatyva, sulaukusi naujosios sostinės valdžios pritarimo, įplieskė diskusijas, ar tai daryti verta istorinėje Vokiečių gatvėje, buvusio žydų geto teritorijoje.

„Jeigu atsiras Vokiečių gatvėje Augulio žvaigždžių alėja – nebesisveikinsiu nė su vienu Vilniaus miesto tarybos nariu“, – taip feisbuke rėžė Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijos etikos mokytojas Vytautas Toleikis.

Vytautas Toleikis
V. Toleikis pirmiausia klausia, kokius menininkus norima pagerbti. Antras jam kylantis klausimas – kodėl tą norima daryti Senamiestyje, šalia buvusio geto, šalia pastato, kuriame 20 metų gyveno garsus lenkų kompozitorius ir dirigentas Stanislovas Moniuška. „Tai visiška ekspansija į Senamiestį, pačią Senamiesčio širdį su pramoginiu, pakankamai trumpalaikiu ženklu. Jis gali būti reikalingas, tačiau jei alėją įrengsime Vokiečių gatvėje, Vilnius atrodys be galo provincialus: atėjo naujieji barbarai ir dabar kuria savo gyvenimą, o iki tol nieko nebuvo. Man atrodo, tai neapgalvotas, neprotingas žingsnis“, – kalbėjo V. Toleikis.

Pedagogas negali suprasti, kodėl visi braunasi į Senamiestį. Jo nuomone, tai susiję su negebėjimu pajausti Vilniaus miesto dvasios, negebėjimu domėtis miesto istorija. Pasak V. Toleikio, tai baisiai provincialus požiūris į savo miestą ir negebėjimas jo matyti europiniame kontekste. Tokį projektą V. Toleikis suvoktų Balbieriškyje ar Fabijoniškėse. Pašnekovo teigimu, praeis 20 metų ir niekas pagerbtų žvaigždžių neatsimins – kur tada reikės kišti alėją?

Ragina nustoti paminklinti

Kritiškai idėją vertina ir menotyrininkė Aistė Paulina Virbickaitė.

Aistė Paulina Virbickaitė (A. Barysienės nuotr.)
„Jau laikas nustoti gadinti Vilniaus senamiestį plastikiniais langais ir idėjomis. Vokiečių gatvės istorija – labai intensyvi. Jei taip reikia interaktyvių pramogų, galima galvoti, kaip atskleisti jos istorijos aspektus. Tačiau kišti čia dar naujas temas – tai ant sviesto pilti aliejų ir dar patepti taukais. Be to, „žvaigždžių šlovės takas“ jau yra Nidoje, ar darysime kažką panašaus visuose miestuose?“, – klausia A. P. Virbickaitė.

Pasak menotyrininkės, jei taip norisi prisiminti Vilniui nusipelniusius žmones, tereikia pakelti akis. Savotiška „žvaigždžių alėja“ yra paminklai mieste bei gausybė memorialinių lentų ant pastatų sienų. „Kai kurios, beje, visai nuvargusios ir jas reiktų atnaujinti. Trumpai tariant – nustokim paminklinti, nes tai labiau savimeilės nei meilės ženklas“, – kalbėjo A. P. Virbickaitė.

Planuojamą žvaigždžių alėją yra kritikavęs ir Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto profesorius Justinas Žilinskas. „Kiekvienas, kas eina ta gatve, puikiai mato, kad pusėje tos gatvės yra išlikę senieji namai, kita pusė yra sovietiniai monstrai. Turbūt ne kiekvienas žino, kad ta centrinė alėja, kuria mes einame – einame per tas vietas, kur nebeliko nė vieno ankstesnio gyventojo namo. Ta gatvė taip pat buvo žydų geto teritorijos dalis“, – „Žinių radijui“ yra sakęs J. Žilinskas.

Teisininkas sako tikįs visuomenę suprasiant, kad tokiose vietose žvaigždžių alėjos nedaromos. „Tokia vieta skirta atminčiai, istorijai, edukacijai, refleksijai, kam tik nori, bet tik ne tokiems, tegu ir gerąja prasme, populiarumo projektams. Aš tikrai esu labai prieš“, – mano J. Žilinskas.

R. Šimašius žada tartis su visuomene

Birželio pabaigoje išplatintame pranešime sostinės savivaldybė skelbė, kad kitų metų rudenį Vokiečių gatvėje atsiras „Lietuvos žvaigždžių kelias“. „Labai džiaugiuosi, kad vilniečių ir turistų pamėgtoje Vokiečių gatvėje atsiras Lietuvoje žinomų žvaigždžių alėja, kuri neabejotinai taps miesto traukos centru. Vasarą šią idėją planuojame pristatyti visuomenei, o rudenį pradėti rengti techninį alėjos projektą. Atlikus šiuos darbus, pavasarį Vokiečių gatvė bus uždaryta rekonstrukcijai, o rudeniop bus atidaryta kartu su žvaigždžių alėja“, – pranešime žiniasklaidai planais dalinosi R. Šimašius.

Sulaukęs kritikos viešojoje erdvėje, R. Šimašius kiek keičia toną: žada tartis su visuomene.

Remigijus Šimašius
Pirmadienį R. Šimašius DELFI aiškino susitikime su iniciatyvos autoriais pasakęs, kad bet kurią iniciatyvą reikia aptarti su bendruomene, vilniečiais. Kol kas tokio aptarimo dar nebuvo. „Reikėtų turėti omenyje, kad tai ne tik siūlomos žvaigždžių alėjos klausimas, bet ir bendrai Vokiečių gatvės rekonstrukcijos klausimas“, – sako R. Šimašius.

Pasak sostinės mero, jau parengtas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos planas – kai bus aiški rekonstrukcijos idėja ir pokytis, bus aiškiau, kas gatvėje tinka, o kas – ne. „Mano supratimu, bent jau pažymėta rodyklė į didžiosios sinagogos vietą vienokiu ar kitokiu būdu turėtų atsirasti, o visi kiti dalykai priklauso nuo miestiečių nuomonės“, – kalbėjo R. Šimašius.

Po dvejų savaičių savivaldybė planuoja surengti Vokiečių g. rekonstrukcijos aptarimą. Jo metu visi norintys galės pasakyti nuomonę. Po diskusijos esą ir bus priimtas galutinis sprendimas. „Apskritai Vilnius turėtų būti atviras miestas ir bet kokia iniciatyva sveikintina, man keistai atrodo, kaip iniciatyvos autoriai tiesiog užsipuolami. Man atrodo, čia negera nuotaika ir tokios Vilniuje turėtų būti kuo mažiau“, – teigė Vilniaus meras.

T. Augulis: tai bus tik nedidelė visos Vokiečių g. dalis

Vokiečių gatvė
Idėjos autorius T. Augulis DELFI sakė, kad alėjos iniciatyva sulaukė dar buvusios miesto valdžios pritarimo. Patys idėjos autoriai alėją esą matė Gedimino prospekte, tačiau savivaldybė pasiūlė vietą Vokiečių gatvėje.

„Nebus taip, kad Vokiečių gatvė virsta alėja su plytelėmis žymiems Lietuvos menininkams, artistams ir visaip kitaip prisidėjusiems prie miesto ir Lietuvos kultūros. Mums buvo pasiūlyta konkreti pozicija Vokiečių gatvėje, tai yra tik nedidelė visos Vokiečių gatvės dalis“, – aiškina T. Augulis.

Pagal pirminę idėją, pirmais metais alėjoje atsirastų 5 atminimo plytelės, o vėliau kasmet išskirtinėmis progomis atsirastų po vieną dvi. Kas pateks į alėją, spręstų specialiai suformuota visuomenėje gerai žinomų žmonių komisija. Planuojama, kad kandidatūras pasiūlys visuomenė.

Iki šiol svarstyta, kad į alėją galėtų pakliūti ne jaunesni nei 45 metų amžiaus menininkai: taip būtų išvengta vienadienių žvaigždžių ir projektų. T. Augulis dėl etikos nenorėjo formuoti nuomonės, kurie žmonės būtų tinkami pagerbimui. Atrankos taisyklės nėra patvirtintos ir tebėra diskutuojamos.

„Iš principo mūsų iniciatyva lėmė Vokiečių gatvės rekonstrukciją. Noriu pabrėžti, kad tie, kurie daugiausia komentuoja, turbūt nėra susipažinę su bendru Vokiečių g. rekonstrukcijos projektu. Tačiau, be abejonės, klausome įvairių nuomonių, tariamės su tų sričių specialistais, domimės gatvės istorija“, – į išsakomą kritiką reagavo idėjos autorius.

Jo teigimu, galvodami apie istoriją, negalime atitrūkti nuo dabartinių realijų: jau daugelį metų Vokiečių gatvė laikoma viena pramoginių, naktinio gyvenimo gatvių. T. Augulis patikino, kad knygų mugėje pristatyta iniciatyva sulaukė daug teigiamų įvertinimų.

DELFI primena, kad prieš 16 metų pirmoji tokia popmuzikos žvaigždžių alėja su garsių atlikėjų delnų įspaudais buvo atidaryta Nidoje.