Keturkojų mylėtojai, ketindami atostogauti pajūryje, pakliūva į dviprasmišką padėtį: palikti šuniuko namuose šiukštu nevalia – tai būtų prilygintina žiauriam elgesiui su gyvūnu, bet ir vežtis su savimi į kurortą ne visada gali – ne visad tokie turistai yra apgyvendinantieji.

Dažniausiai vežasi šunis

Palangos turizmo informacijos centro (TIC) vyriausia specialistė turizmui Alma Slaboševičienė sako, kad apgyvendinimo kartu su gyvūnais paklausa jokia naujiena. Tiesa, egzotinių atsivežti niekas nenorėjo, pagrindinis klausimas – ar galima apsistoti su šunimis.

“Šunys yra mažiausiai prisitaikę gyventi be žmogaus, todėl turbūt juos poilsiautojai su savimi ir atsiveža. Neteko girdėti, kad kas norėtų atsigabentų katę, tuo labiau smauglį ar kokį kitokį gyvūną. Su šunimis Palangos viešbučiai apgyvendina. Tokių įstaikų Palangoje netrūksta”, - kalbėjo turizmo specialistė.

Tačiau dėl šunų lankymosi maitinimo įstaigose A.Slaboševičienė patarė vilčių nepuoselėti – ne visi žmonės keturkojus laiko savo draugais, ne visi juos mėgsta.

„Tai reikėtų atsiminti ir vadovautis protu. Aš pati taip pat turiu šunį, bet į maitinimo įstaigas su juo neinu. Kitas dalykas, jei norite augintinį tiesiog pagirdyti – galima užeiti į kavines ir paprašyti vandens. Dar neteko nusivilti nė viena maitinimo įstaiga – visur, kur teko užsukti, vandens įpila“, - patikino Palangos TIC specialistė.

Augintiniams - apartamentai su terasa ir pievele

Centrinėje miesto dalyje įsikūrusioje viloje „Astoma“ yra kambarių su atskirais įėjimais. Būtent juose ir apgyvendinami poilsiauti kartu su augintiniais atvykę kurorto svečiai.

„Turime keturis numerius pirmajame aukšte su atskirais išėjimais į kiemą, terasomis, pievele. Juose svečius su augintiniais apgyvendiname ne tik todėl, kad jiems taip patogiau, bet dar ir dėl kitų svečių saugumo“, - sakė vilos administratorė Monika Toleikytė.

Pasak vilos „Astoma“ atstovės, čia galima apsistoti ir su šunimis, ir su katėmis. Pageidavimų atsivežti kitokių gyvūnų nepasitaikę. Augintinių savininkai už savo numylėtinius į parą moka papildomai po 6 eurus.

Šuns ar katės nakvynė – 15 eurų parai

Keturių žvaigždučių viešbutis „Baltic inn“ taip pat yra kurorto „širdyje“. Jo administratorė Gabrielė Vilčinskytė patikino, kad apsistoti su augintiniais nėra jokių problemų.

„Papildomų sutarčių su augintinių šeimininkais nepasirašinėjame, jokių įpareigojimų netaikome. Tiesiog šuns arba katės savininkas papildomai moka po 15 Eur už parą. Mokestis imamas už valymo paslaugas. Mat augintinius apgyvendiname kartu su šeimininkais, o ne atskirose gyvūnams skirtose patalpose. Nors atvykstantieji poilsiauti retai su savimi atsiveža keturkojų, bet dažniausiai tai būna įvairių veislių šunys. Didesnių veislių nelabai norėtume priimti, bet dėl visko galima susitarti“, - garantuoja administratorė.

Anot pašnekovės, neteko girdėti, kad kas nors būtų pageidavęs atsigabenti egzotinių gyvūnų, tad apie jų apgyvendinimo sąlygas nesvarstyta.

Viešbutyje -- keliasdešimt keturkojų

Dar vieno keturių žvaigždučių viešbučio Plytų g. „Gamanta“ savininkė Rita Meškienė sako pati esanti šunų mylėtoja, todėl supranta, ką reiškia noras gyventi kartu su augintiniu.

„Pati turiu šunį, žinau, kad apsistoti poilsiautojui su augintiniu – nemaža problema. Todėl mes su vyru pasitarėme ir nutarėme, kad keturkojų šeimininkams suteiskime tokią galimybę, - pasakoja R.Meškienė. – Visko tie šuniukai viešbutyje prikrečia, bet tai mūsų neatbaido. Ir mokestį taikome tik simbolinį, tai yra vienkartinis 15 Eur įnašas, nesvarbu, kuriam laikui svečias pas mus apsistoja.“
Augintinai „Gamantoje“ apgyvendinami tuose pačiuose numeriuose su šeimininkais. Viešbučio savininkė sako, kad priimtų ir svečių su katėmis, bet dažniausi „Gamantos“ gyventojai – šunys. Pavyzdžiui, neseniai Palangoje vykusios šunų parodos metu čia keturkojai buvo apgyvendinti net dvidešimtyje kambarių. „Gamantos“ savininkė patikino tuo ne tik nenusivylusi, bet netgi džiaugėsi galėdama pasižiūrėti į tiek daug išskirtinių veislių šunų.

Paklausta, ar nepasitaiko, jog šeimininkai su savo augintiniais nesiskirtų ir restorane, R.Meškienė atsakė neigiamai. „Į restoraną šunys neįleidžiami. Nors kartais pasitaiko, kad jų šeimininkai paprašo įpilti augintiniams vandens. Įpilame“, - sakė „Gamantos“ šeimininkė.

Už augintinius mokėti nereikia

Šventojoje įsikūręs viešbutis „Auksinės kopos“ kaip ir anksčiau poilsiautojus su augintiniais apgyvendina nemokamai.

„Nesuprantu, kodėl turėtume daryti kitaip. Tačiau priimame tik tuos augintinius, kurių šeimininkai iš anksto dėl augintinių apgyvendinimo tariasi. Paprastai atvykstančius svečius supažindiname su viešbučio taisyklėmis, primename, kad jie prisiima visą atsakomybę už savo augintinį, jo iškrėstas eibes. Pagrindinis mūsų reikalavimas – kad kambaryje šeimininkai palaikytų švarą. Ir per šitiek metų neturėjome jokių problemų, - sako viešbučio direktorė Lorena Balsė. - Priimame visokius gyvūnus, visokio dydžio. Pastebėjau, kad žmonės, auginantys keturkojus ir prašantys apgyvendinti su jais, yra atsakingi ir rūpestingi: į viešbutį atvykstama apsirūpinus visais savo augintiniui būtinais reikmenimis ir indais. Kartais eiliniai gyventojai kambarius palieka labiau prišnerkštus nei tie, kurie atvyko su savo numylėtiniais“.

Sukčiauti neapsimoka

Tačiau viešbučio administracija yra negailestinga tiems poilsiautojams, kurie atsigabena augintinius slapčia ir tikisi, kad pavyks tai nuslėpti. Ne kartą „Auksinių kopų“ darbuotojams, kol šeimininkai pramogauja, o augintiniai iš ilgesio triukšmauja, teko keturkojus guosti.

„Tokiu atveju turistus iš viešbučio paprasčiausiai išprašome. Pasigailėjimo nebūna. Toks atsainus poilsiautojų požiūris ne tik pažeidžia viešbučio vidaus taisykles, bet ir trukdo ilsėtis kitiems mūsų svečiams“, - argumentuoja direktorė.

Pasak L.Balsės, viešbutyje galima apsigyventi ir su katėmis. Vienas „Auksinių kopų“ svečių – katinas – yra nuolatinis poilsiautojas. Jis kartu su šeimininkais šiame viešbutyje gyvena kiekvienais metais visą vasaros sezoną.

Tačiau į viešbučio kavinę einančių poilsiautojų augintinių, direktorė, sakė niekada nemačiusi. Niekas nėra prašęs ir kad keturkojui kas duotų palakti vandens.

Įstatymai – dviprasmiški

Ar gali augintiniai kartu su šeimininkais keliauti į viešojo maitinimo įstaigas pasiteiravome Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko pavaduotojos – valstybinės veterinarijos inspektorės Virginijos Grigalauskienės.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė šių metų vasario mėnesį patvirtino higienos normą, kurioje sakoma „maisto tvarkymo vietose neturi būti kačių, šunų ar kitų gyvūnų augintinių, kurie gali kelti grėsmę maisto saugai“. O VMVT direktorius Jonas Milius praėjusių metų gegužę patvirtino „Gyvūnų augintinių laikymo viešojo maitinimo įmonėse tvarkos aprašą“. Jis skirtas įstaigoms, kurios pačios laiko gyvūnus. Tad čia yra nurodoma, kas ir kaip turi būti įrengta kavinėje gyvenantiems gyvūnams“, - Lietuvoje galiojančius norminius aktus komentavo VMVT inspektorė.
Kiti kalbinti Palangos VMVT specialistai pripažino, kad abu įstatymai prieštarauja vienas kitam.
„Mums, kaip gyvūnų gerovės specialistams, svarbu, jog gyvūnas gerai jaustųsi. Ar baustume žmogų, kavinėje sėdintį kartu su augintiniu? Žinoma, kad ne. Ar gali gyvūnas jaustis blogai sėdėdamas šeimininkui ant kelių? – retoriniu klausimu pokalbį užbaigė Palangos VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Marija Valauskienė.

V.Grigalauskienė taip pat pripažino, kad mūsų šalyje nėra teisės akto, kuris draustų vestis gyvūną į viešojo maitinimo įstaigą.

Palangos VMVT duomenimis, Palangoje nėra viešojo maitinimo įstaigos, kurioje būtų laikomi augintiniai, nepastebėta ir didmiesčiams įprastų įstaigų su užrašu „draugiški gyvūnams“. Į taip pažymėtus restoranus ar kavines poilsiautojai, vedini augintiniais, galėtų eiti be baimės. M.Valauskienės įsitikinimu, leisti ar neleisti užeiti į viešojo maitinimo įstaigą su keturkoju, priklauso tik nuo savininkų.

Priimti su augintiniais Palangos viešbučiai nesibaimina

• Palangos TIC duomenimis, ankstesniais metais gyvūnus kartu su poilsiautojais kurorte priimdavo apie 20 viešbučių ar svečių namų.

• Kokia situacija yra šį sezoną A.Slaboševičienė sakė negalinti tiksliai pasakyti, bet mielai pasidalijo informacija, kurie viešbučiai šią paslaugą taikė praėjusiais metais.

• Tai – “Medūza”, “Gamanta”, “Vandenis”, “Kerpė”, vila “Astoma”, “Po kaštonu”, “Pušų paunksmėje”, “Palanga”, “Palangos vėtra”, “Austėja”, “Rąžė”, “Vanagupė”, “Auksinės kopos”, “Aitvaras”, Alka”, “Žilvinas”, “Ramybė” ir “Baltic Inn”.

• Visiškai nemokamai su šunimi buvo galima apsistoti tik viename viešbutyje “Auksinės kopos” (Šventoji).

• Visi kiti apgyvendintojai taikė vienokį ar kitokį mokestį, kai kada jis priklausė nuo augintinio dydžio, kai kurios įstaigos priima tik nedidelius šunis.