„Norint atsikratyti šios priklausomybės, pirmiausia reikia suvokti tai, kad elektroninis paštas nėra pirminės komunikacijos būdas. Kai kas nors „dega“, laiško nerašome, o skambiname. Todėl nebūtina tikrinti elektroninį paštą kas minutę, nes jame esanti informacija nėra itin skubi. Nuolat nutraukdami darbus tam, kad pažiūrėtumėme gautus laiškus ar aukodami laisvalaikį jų skaitymui, tik pakenkiame sau, mažiname efektyvumą darbe“, - teigia verslo konsultacijų ir mokymų bendrovės „Grand Partners“ vyriausioji konsultantė Ieva Iacob.

Jos teigimu, tik nedaugelio specialybių žmonėms elektroninis paštas yra pagrindinė komunikacijos priemonė. Tai logistikos specialistai, administratoriai, pardavimų vadybininkai ir dar kelių profesijų atstovai. Kitiems patartina elektroninį paštą tikrinti keturis kartus per dieną, kai susiduriame su dėmesio nuosmukiu: iš karto atėjus į darbą, prieš ir po pietų pertraukos bei prieš darbo pabaigą.

„Problema tuomet, kai žmonės pranešimus apie gautą elektroninį laišką gauna į mobilųjį telefoną arba jam tai įkyriai praneša elektroninio pašto programa. Žinodamas, kad gavo laišką, žmogus nebegali sukaupti viso dėmesio į tuo metu atliekamą darbą. Mobiliojo telefono pypsėjimas gavus elektroninį paštą per atostogas apskritai neturi būti toleruojamas. Atostogaujant paskyra turėtų būti atjungta nuo mobiliojo telefono programėlės“, - teigia konsultantė.

Ji pastebi, kad netgi pranešus kolegoms ir klientams apie suplanuotas atostogas, kai kurie vis tiek siunčia laiškus manydami, kad juos atostogaujantis perskaitys grįžęs. Tačiau nesusimąsto, kad kai kurie kolegos atsiradus mažiausiai galimybei tikrinsis elektroninio pašto dėžutę.

„Jei norisi skaityti elektroninį paštą pirmosiomis ir paskutiniosiomis atostogų dienomis, dar nieko baisaus. Bet jei atostogų viduryje ieškote interneto kavinės ar kavinės su bevieliu internetu tam, kad įlįstumėte į pašto dėžutę, tai panašu į ligą. Psichiatrai tai lygina su situacija, kai išeinant iš namų dešimt kartų patikrinama ar durys užrakintos, ir vadina obsesiniu kompulsiniu sutrikimu“, - pastebi I. Iacob.

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje atlikto tyrimo duomenimis, 19 proc. žmonių tikrina elektroninį paštą net prieš miegą, gulėdami lovoje.

„Kai žmogus prieš miegą tikrinasi paštą, nes negali užmigti nuolatos galvodamas, jog kas nors parašė, tai gali būti ženklas, kad žmogus turi psichologinių problemų. Blogiausia tai, kad toks, atrodytų, nekaltas veiksmas gali pranašauti apie kur kas rimtesnes psichologinės sveikatos problemas“, - pastebi verslo konsultantė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)