Tai iš kur gi dabar čia tie parazitai vidury miesto? Prie mūsų namo yra pastatyta kačių šėrykla. Taip, tokių, pasirodo, vis dar būna. Artėjant žiemai matėme, kaip toji šėrykla buvo apkalta plėvele, kad vargšai kačiukai (visiškai ironiškai) nesušaltų. Toje šėrykloje šiuo metu pastoviai gyvena 5 katės, tačiau kasdien ten apsilanko jų ir iš kitų kiemų (ar iš kur ten jos ateina...). Mūsų laiptinėje gyvena moteris, kuri nuolat jas šeria, tačiau tai nekliudo ir kitiems namo pensininkams prisidėti prie kačių šėrimo.

Kačiukai gražu, tačiau tik tiems, kuriems nereikia dalintis tokia kaimynyste. Tos katės yra visiškai laukinės – praeinant kiemu dažnai „šnypčia“ ir baisu, kad neužpultų kokią dieną. Jos trainiojasi aplink automobilius, kuriuos taip pat ir subraižo bei purvina savo nešvariomis letenomis. O baisiausia – platina parazitus!

Ir čia aš nekalbu apie vieną kitą blusą, kurią galima pagauti, sutraiškyti ir ramu. Aš kalbu apie nesuskaičiuojamus jų kiekius! Kad būtų lengviau įsivaizduoti, galiu pasakyti, kad kol užlipi nuo pirmo iki trečio aukšto, kuriame gyvename, ant kojų užšoka 3-5 parazitai. Namuose jau įvedėme tvarką, kad tik grįžus namo, reikia skubiai apsižiūrėti visas kojas ir nusirankioti parazitus, kad neprineštume į kitus kambarius. Galite, turbūt, tik įsivaizduoti, kokį diskomfortą kelia tai. Na, o jei jau nespėji nusirinkti, tada parazitai sukandžioja kūną, o įkandimai be galo skaudūs ir niežti taip stipriai, kad nesikasyti neįmanoma. Šitai liudija ir mano nuotraukos.

Kovoti su parazitais bandėme įvairiausiais būdais (čia nekalbu apie buto dezinfekciją). Pirmiausia kreipėmės į namo prižiūrėtojus, tačiau jie mums galėjo padėti tik tuo, kad dezinfekavo rūsį, kur, jų teigimu, blusos paprastai žiemoja. Laiptinių dezinfekuoti neįmanoma, nes viskas purškiama tokia stipria chemija, kad žmonės privalėtų bent pusdienį neiti į laiptinę. Bet net ir tai nepadėtų – kol yra blusų platintojai (suprask, katės), tol bus ir parazitų. Taip mus „nuramino“.

Nutarėme, kad laikas tada kreiptis į UAB „Grinda“, kad ji pasirūpintų kiemo katinais. Deja, atsakymas į jiems nusiųstą užklausą buvo liūdnas – jie gali tik surinkti kates, jas sterilizuoti ir parvežti atgal. Šėryklų jie išnaikinti negali, nes neturi tam įgaliojimų. O tose šėryklose knibžda parazitai. Pasiūlė kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių.

Taip ir padarėme. Buvo užregistruotas skundas, tačiau ir vėl nusivylimas - jie atsiuntė paaiškinimą, kad tos šėryklos stovi legaliai ir jų griauti negalima. Yra suteiktas leidimas moteriai (mes nežinome, ar tai toji pati, kuri kates pastoviai šeria), kuri turi užsiimti „kačių populiacijos mažinimu“ ir nieko čia nepadarysi.

Laiptinėje mes iškabinėjome skelbimus, prašydami gyventojų nemaitinti katinų, o jei jau taip daro, kad pasirūpintų kačių ir aplinkos dezinfekcija. Tie skelbimai buvo nuplėšti tą patį vakarą. Katės 4, žmonės –1.

Galiausiai mes nebeturime kur kreiptis, nes, panašu, kad katinų gerovė yra kur kas svarbesnė nei žmonių. Matydami tokį rezultatą nutarėme kreiptis į žiniasklaidą, kuri dažnai būna geriausias sprendimas ir atkreipia atitinkamų atsakingų žmonių dėmesį į miestiečių problemas.

Mes iš tikrųjų be galo būtume dėkingi, jei pasidalintumėte mūsų patirtimi ir galbūt kiti skaitytojai, kurie buvo susidūrę su tokia kaimynyste, duotų kokių nors patarimų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Patarkite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: