Didžiausias gylis siekia 10,2 m, bet pakrantė plokščia, lėtai gilėjanti, todėl tai buvo ideali vieta poilsiui su mažamečiais vaikais. Mano draugai nuvyko prie ežero jau penktadienį ir atvyke į vietą pamatė užrašą „POILSIAUTOJŲ DĖMESIUI!! Poilsiavimas vienam asmeniui – para 3 eurai“ ir apačioje – telefono numeris. Prie poilsiavietės nebuvo šiukšlių konteinerių, todėl buvo krūva šiukšlių, tačiau taip pavadinta poilsio zona buvo sutvarkyta, buvo įrengti netgi šiokie tokie stalai. Vėlai vakare atėjo žmogus ir paprašė susimokėti už nakvynę 20 eurų ir pridūrė, kad rytoj vakare vėl ateis pasiimti užmokesčio. Taip ir buvo...

Kitą dieną, šeštadienį, atvažiavus man su vaikais, vakare vėl atėjo vyras ir paprašė sumokėti už kitą naktį po 3 eurus už kiekvieną žmogų, netgi už mažamečius vaikus, sumokėjome dar 37 eurus, bet jam paėmus pinigus pareikalavome, kad pateiktų mums kvitą. Žinoma, jis kvito mums nepateikė, pasakė, kad čia yra jo žemė ir mes turime jam susimokėti. Tada paprašėme pateikti mums savo veiklos pažymėjimą, kokiu pagrindu jis renka mokestį. Taip pat nepateikė mums savo asmens dokumento.

Vyras aiškino, kad čia jo žemės sklypas ir todėl turime susimokėti, nors pagal
įstatymą numatoma palikti nuo 5 iki 25 metrų pakrantės iki vandens viešam naudojimui (tai priklauso nuo telkinio dydžio, kranto statumo – nustatoma apsauginė vandens zona), o mes buvome įsitaisę prie pat vandens – tikrai nebuvome nutolę daugiau nei 5 metrus nuo pakrantės. Po ilgos diskusijos mes iškvietėme policiją, bet pinigų reikalavęs vyriškis pabėgo iš įvykio vietos, nesulaukęs policijos pareigūnų. Atvykus policijai, paaiškinome visą situaciją ir buvo surašytas protokolas, taip pat policijai išsiuntėme pinigus rinkusio žmogaus nuotrauką.

(...) Kitą dieną, sekmadienį, kai jau ruošėmės išvykti namo, atvažiavo jau kiti „sklypo savininkai“, dvi moterys ir du vyrai ir griežtai mums liepė nešdintis iš čia. Žinoma, sklypo dokumentų ar įrodančio veiklos pažymėjimo tie žmonės irgi neturėjo, ilgai ginčijosi su mumis (…). Dabar jau tie žmonės iškvietė policiją, atvažiavęs policijos pareigūnas pasakė, kad mes jokių įstatymų nepažeidžiame ir turime visišką teisę čia poilsiauti. Antrą kartą protokolo jau nerašėme, tik paprašėme pareigūno išsiaiškinti šį reikalą ir baigti reketavimą. Žinoma, pinigų mums niekas negrąžino, nei kvito, nei dokumentų niekas mums nepateikė. O dar iš greta poilsiavusių žmonių paaiškėjo, kad čia toks reketavimas jau kelis metus vyksta ir kad apie tai visi žino.

Daug kur esu atostogavusi Lietuvoje, prie įvairių vandens telkinių, bet tokių nepagrįstų mokesčių niekas niekur nereikalavo. Tikiuosi, šita situacija bus iki galo išsiaiškinta, o kiekvienas Lietuvos pilietis galės laisvai ir ramiai leisti savo laisvalaikį ir laisvai naudotis tuo, kas priklauso kiekvienam.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI paskambino telefonu, kuriuo buvo nurodyta skambinti norint susimokėti už poilsiavimą – juo atsiliepęs vyriškis nurodė, kad mokestis turėtų būti mokamas jam ir papasakojo apie skaitytojos aprašytą situaciją, tačiau prisistatyti nenorėjo. Pasak pašnekovo, viskas buvę kitaip, nei pasakojo skaitytoja.

„Mes turim savo nuosavybę, prižiūrim savo pakrantes, dėl to ir renkam (mokestį – DELFI), o kodėl poilsiautojai mums palieka savo šiukšles?“, – piktinosi pašnekovas, paklaustas, kodėl yra renkamas mokestis už poilsiavimą prie ežero.

Pasak vyriškio, valstybinė žemė prie Lavyso ežero yra 40 arų, tačiau kitoje pusėje ežero, nei įkurta poilsiavietė – ten žemė priklauso privatiems asmenims. Jis patvirtino kad pinigai renkami legaliai, vedama apskaita. „Čia Lietuvoj ne pirmas ežeras (…), kur renkami pinigai“, – sakė jis.

„Jie (poilsiautojai) atsisėda – nauji suolai, tualetai, o kodėl mes turim nemokamai juos leisti? Jų šiukšles renkam, kancarus renkam, tualetinius popierius iš pamiškių. Kodėl mes neturim rinkti mokesčių?“, – stebėjosi pašnekovas.

Paklaustas apie tai, ar policija buvo atvykusi į poilsiavietė, šią informaciją jis patvirtino – po to, kai pareigūnus iškvietė poilsiautojai, pareigūnai jam skambino ir pakvietė atvykti, o kai policija buvo iškviesta poilsiautojams, pasak pašnekovo, jie, kaip nemokantys mokesčio, buvo išvaryti. „Mes pilną teisę turim ir priimti, ir išvaryti, mes esam savininkai“, – teigė pašnekovas, pasipiktinęs, kad poilsiautojas pučia burbulą.

DELFI taip pat kreipėsi komentaro į VMI Teisės departamento direktoriaus pavaduotoją Aliną Gaudutytę:

"Žemės savininkas, nuosavybės teise prie ežero turintis  žemės sklypą ir renkantis mokesčius, laikytinas veiklą vykdančiu asmeniu. Nuosavybės teisių turėjimas nesuteikia teisės vykdyti veiklą. Pageidaujantis veiklą vykdyti asmuo turi įregistruoti  individualią veiklą  pagal pažymą ar įsigyti verslo liudijimą, jei pageidaujama vykdyti veiklos rūšis yra nurodyta veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąraše1.

Nurodytu atveju vykdoma veikla galėtų būti laikytina paplūdimių veikla. Žemės savininkas, pageidaujantis šią veiklą vykdyti įsigijus verslo liudijimą,  turėtų įsigyti verslo liudijimą  veiklai ,,Poilsio parkų ir paplūdimių veikla, poilsinių transporto priemonių, turistinės stovyklos paslaugų teikimas ir laisvalaikio ir pramogų įrangos, kaip integruotos pramogų paslaugų dalies, trumpalaikė nuoma (įeina į EVRK klases 55.30; 93.29)“.

Žemės savininkas, pageidaujantis šią veiklą vykdyti pagal individualios veiklos pažymą, mokesčių administratoriui turi pateikti tinkamai užpildytą Įregistravimo į Mokesčių mokėtojų registrą/išregistravimo iš Mokesčių mokėtojų registro prašymo formą REG812. 

Atkreipiame dėmesį, jog apmokestinamosios pajamos, gautos iš minėtos veiklos pagal individualios veiklos pažymą, būtų apmokestinamos 5 proc. pajamų mokesčio tarifu. Individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai taip pat nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų moka 28,5 proc. valstybinio socialinio draudimo ir 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo įmokas.
Visą informaciją mokesčių klausimais galima gauti paskambinus VMI Mokesčių informacijos centro konsultantams telefonu 1882. Šiuo trumpuoju numeriu 1882 galima pranešti ir apie daromus mokestinius pažeidimu."

Norite pasidalinti patirtimi?

Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt!