Ši medžiaga taip pat turi priešuždegiminių savybių, ji padeda net esant tokioms rimtoms problemoms, kaip podagra, artritas, fibromialgija ar skausmingos sporto traumos.

Trešnėse yra antioksidanto melatonino, kuris turi raminantį poveikį smegenų neuronams ir nervų sistemai, tad mažina dirglumą, nemigą, galvos skausmus ir net padeda sukurti sveiką miego ritmą.

Trešnių nauda sveikatai daugeriopa. Tyrimai parodė, kad valgant trešnes, mažėja Alzheimerio ligos rizika. Kadangi trešnėse yra ląstelienos, vitamino C, karotenoidų ir antocianinų, įrodyta, kad jos apsaugo nuo kelių vėžio rūšių, o jose esantis cianidinas gerokai padidina organizmo apsaugą nuo laisvųjų radikalų. Tai vienas iš svarbiausių principų, kaip trešnės užkerta kelią vėžiui. Tyrimai parodė, kad trešnėse esančios medžiagos užkerta vėžinėms ląstelėms prieigą prie baltymų, kurių joms reikia, kad galėtų augti.

Trešnės yra puikus kelių mineralų, tokių kaip kalis (palankiai veikia širdį ir kraujospūdį), geležis, cinkas, varis ir manganas, šaltinis. Trešnių kauliukai turi ciano vandenilio rūgšties, kuri tradicinėje medicinoje naudojama (labai mažomis dozėmis) nuo gerklės, krūtinės ir pilvo skausmo, net nuo gimdymo skausmų. Taip pat trešnės tonizuoja, turi antiseptinių savybių ir net padeda atsikratyti parazitų.

Vis dėlto trešnių nereikėtų persivalgyti, nes jose yra fruktozės, kurios perteklius gali pakenkti sveikatai.

Moksliniai tyrimai, įrodantys trešnių naudą

Tyrime, kurio metu siekta išsiaiškinti, kaip trešnės gali paveikti cholesterolio kiekį kraujyje ir uždegiminius procesus, dalyvavo 18 sveikų vyrų ir moterų, kurie į savo valgiaraštį įtraukė trešnes ir valgė jas 28 dienas. Prieš tyrimą, jo metu ir po jo dalyviams buvo atliktas kraujo tyrimas. Rezultatai parodė akivaizdų teigiamą priešuždegiminį poveikį. Tyrėjai reziumavo, kad trešnės padeda užkirsti kelią uždegiminėms ligoms ir jas kontroliuoti.

Kitame tyrime mokslininkai nustatė, kad trešnėse esantys antocianinai, tokie kaip cianidinas ir peonidinas, taip pat hidroksicinamono rūgštys (įskaitant neochlorogeninę rūgštį, chlorogeninę rūgštį ir P-kumaro rūgšties darinius) apsaugo neuronų ląsteles nuo pažeidimų. Taip pat išsiaiškinta, kad fenoliai, tokie kaip kercetinas, kemferolis ir izoramnetinas apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso, suteikdami trešnėms, anot mokslininkų, „antineurodegeneracinių savybių“.

Tolesni tyrimai parodė, kad šios medžiagos padeda užkirsti kelią Alzheimerio ligai.

Trešnes, kurios yra natūraliai saldžios be kruopelės cukraus, geriausia valgyti šviežias, bet jas galima maišyti ir su kitomis uogomis, ypač su aitriomis.

Nors trešnių sezonas trumpas, bet laimei, jų galima lengvai užsišaldyti: nuplaukite, palaukite, kol vanduo nuvarvės, nušluostykite popieriniu rankšluosčiu, vienu sluoksniu suberkite ant kepimo popieriaus ir nakčiai įdėkite į šaldiklį. Po to jas galima suberti į maišelius ir prireikus naudoti ištisus metus. Šviežias trešnes šaldytuve galima laikyti apie porą savaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)