1 taisyklė: sienos

Geriausia, kai namų sienos dažytos. Daugelis klaidingai mano, kad be gėlyčių, žirnelių ar dryželių ant sienų būstas atrodys nejaukiai ir pretenzingai. Tai klaida. Būtent švarios, neišpuoštos sienos vizualiai išplečia erdvę, padaro ją šviesesnę, suteikia šviesos ir oro net mažiausiam kambarėliui žemomis lubomis.

2 taisyklė: aukso vidurys

Geras interjeras tiesiog neįsivaizduojamas be simetrijos. Mūsų akis visada ieško tvarkos. Tai puikus būdas nurimti ir pailsėti, stebint aplinką.

3 taisyklė: medžiagos

Sendintos, kiek patrintos medžiagos, antikvariniai daiktai, akmuo ir medis padeda sukurti svetingą atmosferą. Daugiau tekstilės! Linas, vilna, medvilnė. Įvairiausi pledai, pagalvės, skraistės ir apklotai sukuria minkštos ir šiltos aplinkos įspūdį, į tokius namus maga sugrįžti.

Netgi viena staltiesė gali visiškai pakeisti interjerą: pats moderniausias servizas ant klasikinių nėrinių atrodys elegantiškai ir puošniai. Dar vienas pageidautinas atributas – minkštas kilimas ant grindų.

4 taisyklė: šviesa

Kitas mitas susijęs su naktinėmis užuolaidomis. Kad natūrali šviesa už lango taptų teisėta interjero detale, naktinių užuolaidų svetainėje arba neturėtų būti išvis, arba jos turėtų būti kuo paprastesnės ir lengvesnės, kad neuždengtų saulės spindulių rašto.

5 taisyklė: detalės

Dar vienas dizainerių patarimas, susijęs su poilsiu akims. Visai nebūtina apsikrauti aksesuarais. Interjeras turi būti ramus ir taikus, tada ir svečiai norės pas jus vis grįžti, kad galėtų pailsėti ir atsipalaiduoti. Kuo paprasčiau, tuo geriau. Nebijokite vienoje patalpoje derinti kelių stilių – tai visiškai neprieštarauja paprastumo teorijai.

Užsukus į svečius pas svetingumo įsikūnijimu laikomus manieringuosius britus, neretai galima išvysti modernaus stiliaus baldus, derinamus su vintažinėmis detalėmis. Tai daroma tam, kad interjeras atrodytų individualesnis ir taptų logišku pačių šeimininkų tęsiniu. Svarbi eklektikos taisyklė – visi interjero elementai turi bendrauti tarpusavyje, o ne ginčytis, kuris jų namuose svarbiausias. Taip jūs pasieksite harmoniją.

6 taisyklė: spalvos

Auksinė taisyklė „geriau mažiau, bet geriau“ taikytina ir spalvoms interjere. Naudokite ne daugiau trijų–keturių atspalvių. Venkite rėkiančių spalvų, geriau rinkitės neutralesnes. Labiausiai naminės – balta ir prislopintos gamtos spalvos. Geras variantas – pilka spalva, ji mažiau nei kitos iškreipia šviesą. O pavojingiausia interjere – raudona spalva, ji retai atrodo harmoningai, ir nuo jos labai greit pavargstama.

7 taisyklė: kvapas

Skirkite ypatingą dėmesį namų kvapams. Svečiai myli... nosimi! Malonus, patrauklus kvapas gali triumfuodamas papuošti patį skurdžiausią interjerą ir atvirkščiai, nemalonus kvapas gali anuliuoti visas į svetingų namų kūrimą šeimininkų investuotas pastangas ir lėšas. Labiausiai „naminiai“ – maisto kvapai, kuriuose galima pajusti prieskonių, pagardų, žolelių ir vaisių natas. Svarbu ir kvapo intensyvumas – jis neturi riesti nosies.

8 taisyklė: oro drėkinimas

Būtinai patalpoje įsirenkite specialią oro drėkinimo sistemą. Optimali oro drėgmė, esant 18–24 °С temperatūrai – 40–60 proc.

9 taisyklė: patogumas

Jei namuose reguliariai lankosi daug svečių, svarbu, kad visi turėtų kur patogiai atsisėsti. Jei leidžia plotas, sėdimas vietas galima išdėstyti grupėmis, taip visi galės patogiai bendrauti, o ne maltis su kėde po visą kambarį arba rėkti persisvėrę per stalą.

10 taisyklė: nuotraukos

Ypatingą, asmenišką atmosferą sukuria nuotraukos, tai itin vertinga mūsų skaitmeniniame amžiuje. Egzistuoja daugybė būdų, kaip jomis galima papuošti interjerą.

Galima sukurti originalią nuotraukų instaliaciją ir ja papuošti prieškambarį, įrėminti nuotraukas ir jas grupėmis sukabinti ant sienos (prisiminimų debesis) arba net senoviškai pakišti po stiklu ant stalo. Tik tai turi būti ne rašomasis, o valgomojo stalas arba žurnalinis staliukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)