Žinoma, šiuolaikinės automobilių apsaugos sistemos dažnai atgraso vagius. Tačiau galite imtis ir papildomų žingsnių, kad apsaugotumėt savo automobilį, negu tik paspausti nuotolinio valdymo pultelio mygtuką ir nueiti. Svetainė telegraph.co.uk pataria, kaip užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų dar saugesnis.

Patikrinkite, kad jis tikrai užsirakino

Dauguma šiuolaikinių automobilių turi regimą patvirtinimą, kad jie užsirakino. Dažniausiai tai yra švieselės mirktelėjimas indikatoriuose. Spausdami pultelio mygtuką stebėkite savo automobilį ir įsitikinkite, kad indikatorius tikrai mirktelėjo. Jeigu ne, tai gali būti ženklas, kad jūsų pultelis neveikia, ir tokiu atveju automobilis liks neužrakintas.

Tačiau kartais tai gali reikšti ir blogesnius popierius. Saugumo ekspertai mano, kad kai kurie vagys, nusitaikę į automobilius, naudoja nuotolinius užrakinimo blokatorius, kurie jūsų pultelio signalui neleidžia pasiekti automobilio ir užtikrina, kad jis lieka neužrakintas.

Jeigu jums kyla panašių abejonių, nepasivarginkite dar kartą patikrinti, ar jūsų automobilis tikrai užsirakino. Įgaukite įprotį prieš nueinant truktelėti durelių rankenėlę.

Palikite automobilį teisingoje vietoje

Akivaizdu, kad būsite nervingi, jei paliksite automobilį įtartinai atrodančioje vietoje. Tačiau mašinų vagys gali darbuotis ir gražiausiose miestų dalyse.

Kad ir kur paliktumėt automobilį, stenkitės rasti gerai apšviestą vietą. Jei galite, statykite automobilį po gatvės žibintu. Taip elkitės netgi dienos metu – jei kartais tektų užtrukti ilgiau, automobilis bus apšviestas, kai lauke sutems.

Slėpkite savo daiktus

Atrodo, kad tai yra savaime suprantama, ar ne? Tačiau nustebtumėt sužinoję, kiek žmonių nesivargina to daryti. Vagišius dažnai vilioja palydovinės navigacijos prietaisai, pritvirtinti prie automobilio prietaisų skydelio. Tačiau vagių magnetais taip pat tampa automobilio salone palikti mobilieji telefonai, piniginės ir grynieji pinigai. 

Privilioti vagis gali ne tik vertingi daiktai. Vagišių smalsumą gali kurstyti krepšiai, striukės ar net megztiniai. Net jie šie daiktai nėra brangūs, jais gali būti pridengta kažkas vertingesnio. Taigi nepalikite jų matomoje vietoje ant sėdynių.

Taip pat saugokite svarbius dokumentus – jie gali tapti asmeninių duomenų vagystės taikiniu.

Įsigykite papildomų apsaugos priemonių

Jei vairuojate naujesnį automobilį, jis veikiausiai turi signalizaciją ir imobilizatorių. Tačiau egzistuoja ir daugybė kitų būdų, kaip apsaugoti savo ratuotą pasididžiavimą. Vairo užraktai, kurie dedami ant paties vairo ir neleidžia jo pasukti, nėra šimtaprocentinė apsaugos priemonė, tačiau jie tikrai gali atbaidyti oportunistinius vagis. Taip pat gaminami panašūs užraktai pavarų svirčiai ir paminoms.

Jei turite daugiau laisvų pinigų, kodėl nepagalvojus apie sekimo prietaisą? Jums reikėtų įsigyti patį prietaisą, kuris būtų įrengtas jūsų automobilyje, ir tuomet mokėti nedidelį kasmetinį mokestį. Tačiau jei jūsų automobilis būtų nuvarytas, policija galėtų nustatyti jo buvimo vietą.

Naudokitės saugumo priemonėmis, kurios jau įrengtos jūsų automobilyje 

Šiuolaikiniai automobiliai būna prikimšti gudrių saugumo sistemų, tačiau vairuotojai gali jų nenaudoti ar net apie jas nežinoti. Pavyzdžiui, daugelis šiuolaikinių automobilių turi sistemas, kurios leidžia automatiškai užblokuoti automobilį, kai jis pajuda. Įjungus tokias sistemas, galima apsisaugoti nuo automobilio pagrobimo užpuolimo metu - vieno baisiausių automobilio vagystės variantų.

Be to, kai kurie modernūs automobiliai turi žibintus, kurie šviečia dar kurį laiką (paprastai 30 sekundžių), kai išlipama iš mašinos. Tokia sistema padeda saugiai pasiekti namų duris ir užtikrina, kad tamsoje jūsų niekas netyko. Savo automobilių vadove patikrinkite, ar jūsų mašinoje įrengtos tokios sistemos, ir išsiaiškinkite, kaip jas aktyvuoti.

Saugokite automobilio raktelius

Automobilio saugumo sistemos dabar yra tiek pažengusios, kad lengviausias būdas pavogti automobilį yra pavogti pačius raktelius. Jie gali būti nugvelbti iš jūsų kišenės ar net namų.

Kai būnate viešumoje, atkreipkite dėmesį, kurioje kišenėje laikote raktelius, o kai grįžtate namo, pasistenkite nepalikti raktelių prie atviro lango ar net durų angos paštui.Yra buvę atvejų, kai vagys pro tokias angas „sužvejojo“ raktelius, naudodami vielą su kabliuku.

Nepalikite automobilio su užvestu varikliu

Jums gali pasirodyti, kad automobilį paliksite tokiam trumpam laikui, kad net neverta išjunginėti jo variklio: greitai užbėgsite į parduotuvę ar kelioms sekundėms grįšite į namus pasiimti pamiršto daikto. Tačiau vagiui kaip tik ir tereikia kelių sekundžių, kad įšoktų į jūsų automobilį ir su juo nuvažiuotų.

Tas pats galioja, jei šaltais žiemos rytais užvedę variklį šildote savo automobilį. Kai kurie vagys gali įšokti į jūsų vietą ir paprasčiausiai nurūkti, netgi nepabūgdami jus sužaloti ar partrenkti.

Maža to, jei vagys nuvarys jūsų automobilį, kol jis buvo paliktas su užvestu varikliu, negausite jokios draudimo išmokos. Taigi jums teks išgyventi rūpesčius ir stresą, netekus automobilio, ir dar liksite be kompensacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)