Pagrindinės naudojimo taisyklės

Taupiosios lempos skleidžia labai aktyvią išsklaidytą šviesą, todėl netinkamai nukreipus, šviesa gali akinti. Šio nepatogumo galima išvengti lemputes tinkamai naudojant. Keli patarimai:

Taupiąsias lemputes derinkite su kitomis lemputėmis. Šiltą ir jaukų namų apšvietimą galima išgauti derinant taupiąsias su su halogeninėmis lemputėmis: pastarosiomis turėtų būti apšviečiami pagrindiniai interjero akcentai, kuriant jaukius šešėlius, o taupiosiomis lemputėmis – bendrieji plotai.

Naudokite skirtingo spalvinio spektro taupiąsias lemputes. Norint labai gerai apšviesti, pavyzdžiui, darbastalį, reikėtų rinktis šaltesnio spektro lemputes. Vis dėlto, šalto spektro lempučių nereikėtų naudoti visuose namuose, nes jų skleidžiama šviesa nėra jauki.

Taupiąją lemputę reikia paslėpti po gaubtu, kitu atveju šviesa plieks tiesiai į akis, vargins ir žmogus jausis nemaloniai. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į lemputės dydį, kad šviestuve ji būtų kuo mažiau pastebima.

Nenaudokite taupiųjų lempučių patalpose, kur dažnai junginėjama šviesa, ypač, kartu su judesio davikliais. Taupiosios lemputės, kad pasiektų 100 proc. šviesos našumą, turi įkaisti. Tai gali trukti minutę ar ilgiau, todėl kaskart jas įjungiant, eikvojama daugiau elektros energijos.

Kokios formos lemputę rinktis?

Turbūt daugelis taupiąją lemputę įsivaizduoja spiralės formos. Nors tai yra populiariausia ir dažniausiai naudojama šios rūšies lempučių forma, iš tiesų jų yra įvairių. Pasak interjero specialistų, teisingai parinkta lemputės forma lemia apšvietimo kokybę bei gali tapti stilinga namų detale.

- Įprasta forma (primenanti iš prekybos jau išimtas kaitrines lemputes). Šios formos lemputės pritaikomos beveik visur, tad neapsigausite jas rinkdamiesi apšvietimui. Tiesa, išskirtinio apšvietimo tikėtis nereikėtų.

- Pailga forma. Ši unikali lemputės forma leidžia sukoncentruoti ir išspinduliuoti didelį šviesos kiekį. Tokios formos lempos naudojamos didesnėms patalpoms apšviesti.

- Spiralės forma. Šios formos lemputės populiarumo paslaptis ta, kad ji leidžia sukoncentruoti didesnį šviesos kiekį nei įprasta lemputė, todėl yra tinkama įvairių patalpų apšvietimui.

- Gaublio forma. Tai 360 laipsnių kampu šviesą spinduliuojanti lemputė, dažniausiai naudojama dekoratyviniais tikslais, pavyzdžiui, vonios kambariui.

Yra dar kelios taupiųjų lempučių formos, tačiau būtent minėtos yra tinkamiausios namų apšvietimui. 

Svarbus ir šviestuvas

Interjero specialistai pastebi, kad ne mažiau nei lemputės forma ir spalvinis spektras yra svarbus šviestuvo, į kurį bus sukama lemputė, tipas. Yra išskiriami keli pagrindiniai šviestuvų tipai, kurių kiekvienas turėtų būti derinamas prie patalpų paskirties, bendro namų interjero bei norimo šviesos lygio.

Kelios pagrindinės šviestuvų rūšys:

Pakabinamos lempos. Universalūs šviestuvai, naudojami visose patalpose. Įvairaus tipo gaubtai leidžia sukurti tiek stiprią, tiek prislopintą šviesą. Mėgstantiems išskirtinį interjerą, siūloma paeksperimentuoti su skirtingų dydžių šviestuvais ar jų gaubtais. Šviestuvas virš stalo paviršiaus turėtų kyboti bent 76 cm.

Sieniniai šviestuvai. Išsklaidytą bei koncentruotą šviesą skleidžiančios sieninės lempos sukuria rafinuotumo bei elegancijos atmosferą visuose namuose. Jei planuojate apšviesti ilgą koridoriaus erdvę, išdėstykite šviestuvus 1,8-2,4 m atstumu ir kabinkite maždaug 1,5 m nuo grindų.

Sieniniai šviestuvai puikiai tinka prie lovos arba vonios kambaryje – iš abiejų veidrodžio pusių pakabintos lempos nemeta šešėlio ant veido ir sumažina riziką įsipjauti skutantis ar suklysti besidažant.

Toršerai. Šviestuvai, nukreipiantys šviesos srautą į viršų, puikiai tinka jaukios, pritemdytos aplinkos kūrimui. Toršeras dažniausiai naudojamas kaip papildomas šviesos šaltinis ar interjero detalė, tačiau įsukant galingesnes lemputes, vis dažniau pasirenkamas pagrindiniam patalpos apšvietimui. Lempos gaubtas apsaugo nuo akinančio šviesos srauto, o reguliavimo mygtukas leidžia paryškinti arba pritemdyti toršero skleidžiamą šviesą. Optimalus toršerų aukštis – 167-183 cm.

Lubų šviestuvai. Šie praktiški šviestuvai tinka tradiciniam kambarių apšvietimui ir yra geriausias pasirinkimas taupantiems vietą kambaryje. Skiriami dviejų tipų šviestuvai: įmontuoti į lubas ir šiek tiek pakibę po jomis. Norint tinkamai apšviesti kambarį, didesnius lubų šviestuvus reikėtų kabinti 2,5-3 m atstumu, mažesnius – dar arčiau vienas šalia kito.

Svarbiausias – saugumas

Taupiąsias lemputes pritaikius interjerui ir šviestuvams, svarbu žinoti, ir kaip tinkamai jas naudoti. Šių lempučių sudėtyje yra gyvsidabrio garų, todėl perdegusios jos turi būti atiduodamos perdirbėjams. Tai padaryti gana nesudėtinga – jas galima atiduoti bet kuriame jomis prekiaujančiame prekybos centre arba stambiagabaritėse atliekų surinkimo aikštelėse, kurias galite rasti kiekvienos savivaldybės teritorijoje. Daugiau informacijos: www.eko-sviesa.lt.

Dar vienas svarbus klausimas – ką daryti sudužus taupiajai lemputei? Nors sudužus vienai lemputei didelis pavojus sveikatai negresia, patariama imtis visų įmanomų saugumo veiksmų. 

Taigi, ką daryti?

1. Atidarykite kambario langus, kad į patalpą patektų gryno oro. Vėdinkite bent 15 minučių.
2. Drėgnu skudurėliu surinkite lemputės šukes. Negalima šukių siurbti dulkių siurbliu.
3. Surinktas lemputės šukes sudėkite į sandarų stiklainį ir jį užsukite dangteliu. Venkite odos kontakto su lemputės šukėmis.
4. Stiklainį su šukėmis nuneškite į bet kurią lempučių surinkimo vietą.
5. Sudužusių taupiųjų lempučių niekada nemeskite kartu su kitomis komunalinėmis atliekomis.

Visi šie patarimai garantuos, kad taupiąsias lemputes naudosite tinkamai, o jų skleidžiama šviesa ne tik padės orientuotis tamsoje, bet ir suteiks jūsų namams jaukumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)