Visiems mums puikiai žinoma populiari citata apie laimę, kuri tariamai primena drugelį – vos tik liausitės kreipti į jį dėmesį, drugelis iškart pritūps jums ant peties. Tačiau šiuolaikiniai psichologai su tokiu požiūriu nesutinka. Jie mano, kad laimės pojūtis gali ir netgi privalo būti mūsų tikslu.

Mes negalime valdyti oro už lango, dolerio kurso, gamtos kataklizmų ir politikų elgesio, tačiau mes tikrai galime mokytis kontroliuoti savo elgesį, kalbą, santykius su žmonėmis ir netgi savo mintis bei emocijas.

Taigi, kokie veiksmai padės tapti laimingesniu ir kaip gyventi harmonijoje su savimi ir aplinkiniais.

1. Mokykitės dėkoti

Gebėjimą būti dėkingu psichologai vadina esminiu laimės komponentu.

Idealiausia sugalvoti sau dėkingumo ritualą – pavyzdžiui, rašyti dienoraštį ir kasdien jame užrašyti apie įvykius ir žmones, kuriems esate dėkingi. Atrodytų, kad tai labai paprasta, tačiau tai leidžia įprastuose dalykuose pastebėti tai, kas vertinga, taip pat formuoja emocinę pusiausvyrą – skųstis gyvenimu ir priekaištauti artimiesiems mokame visi, o štai su dėkingumu reikalai dažniausiai prastesni.

2. Valdykite neigiamas emocijas

Knygos „The Happiness Hypothesis“ (angl. Laimės hipotezė) autorius Jonathanas Haidtas mūsų sąmonę lygina su žmogumi, jojančiu drambliu.

Dramblys – tai mintys ir jausmai, lemiantys mūsų elgesį. Jojikas akivaizdžiai neprilygsta drambliui savo dydžiu, tačiau vistiek sugeba jį suvaldyti. Taip ir mes galime suvaldyti mus apėmusį nerimą ir neigiamas mintis, kad ir kokios stiprios jos atrodytų.

Tam yra įvairių būdų: joga, meditacija, atsipalaidavimo technikos – bandykite ir raskite tai, kas padeda būtent jums. Pagaliau, galima išmokti paprasčiausia kalbėti apie savo išgyvenimus, tačiau ne bendrais bruožais, kaip mes tai dažnai darome („Man blogai“, „Jaučiuosi nelaiminga“, „Man sunku ant širdies“), o kaip įmanoma konkrečiau („Pykstu ir esu nusivylusi“, „Man gėda dėl to, kad...“, „Jaučiu baimę, nes...“). J. Haidtas tvirtina, kad mokėjimas identifikuoti savo mintis ir emocijas – pirmas žingsnis psichinės būklės valdymo link.

3. Kurkite sveikus santykius su pinigais

Kaip sakoma, laimė ne piniguose, tačiau tikrai ir ne jų nebuvime. Įprotis prisidaryti skolų, prisiimti kreditų, lengvabūdiškai išleisti pinigus ir negebėjimas planuoti išlaidas suteikia ne laimės, o nuolatinės įtampos pojūtį.

Iškelkite sau tikslą susidraugauti su pinigais ir tapti savo paties gyvenimo finansų direktoriumi – reguliariai atidėkite 10 procentų pajamų, veskite visų savo pirkinių ir apmokėjimų apskaitą (moksliškai įrodyta, kad paprasčiausios apskaitos vedimas padeda trečdaliu sumažinti išlaidas!), o pinigus leisti stenkitės ne tiek daiktams, kiek įspūdžiams (kelionėms, pomėgiams) ir savęs tobulinimui (knygoms, mokymo kursams). Juk tai ne šiaip sau išlaidos, o investicijos į save ir savo laimę.

4. Atleiskite sau ir kitiems

Nemokėjimas paleisti praeities trukdo mums džiaugtis dabartimi. Atmintyje be galo nagrinėdami nevykusio romano smulkmenas, jūs paprasčiausiai neįsileidžiate į savo širdį naujų gerbėjų. Nenorėdami sau atleisti kažkada padarytų klaidų, leidžiatės kankinami nerimo ir baimių, prarandate sveiką savivertę ir gebėjimą džiaugtis gyvenimu.

Kaip tapti laimingesniu? Atsakymas paprastas: nesilaikykite įsikibę praeities, atleiskite, nebūkite pernelyg griežti sau ir pasauliui – mes visi esame ne idealūs. Išbandykite atleidimo praktikas, meditaciją, nebijokite kreiptis pagalbos į psichologą, stenkitės atsikratyti neužgijusių nuoskaudų – jos jums laimės nepridės.

5. Paverskite sveikatą savo prioritetu

Sveiko gyvenimo būdo principai visiems gerai žinomi: aštuonių valandų miegas, ne mažiau dviejų litrų vandens per dieną, nuosaikus fizinis krūvis ir sveika mityba. Jeigu jūsų įpročiai akivaizdžiai neatitinka šio idealo, pradėkite nuo svarbiausio – užtikrinkite sau sveiką miegą. Jūs nustebsite, kaip vos pora papildomų pilnaverčio poilsio valandų pakeis jūsų gyvenimo kokybę.

Kai išmoksite išsimiegoti, atkreipkite dėmesį į mitybos režimą – dehidratuotas organizmas linkęs kaupti kilogramus, oda nuo vandens trūkumo greičiau sensta, o nuovargio ir galvos skausmo priežastimi taip pat neretai būna banalus vandens balanso pažeidimas. Mėgaujatės sveiku miegu ir išmokote gerti vandenį? Tuomet palaipsniui keiskite mitybą ir raskite laiko treniruotėms. Jau po trijų-keturių mėnesių jūs savęs nepažinsite.

6. Susitvarkykite reikalus

Paklausite, kaip tapti laimingesniu nesibaigiančių stresų sąlygomis? Yra dvi pagrindinės tokios situacijos priežastys – neužbaigtos emocijos ir neužbaigti darbai. Jūs galite tiesiog dabar pasijausti laimingesni, jeigu paimsite į rankas popieriaus lapą, rašiklį ir sudarysite visų „kabančių“ reikalų, kurie laukia jūsų dėmesio, tačiau jūs nuolat juos atidedate, sąrašą: priduoti į buhalteriją reikiamus dokumentus: suremontuoti mašiną, sutvarkyti darbo stalą, grąžinti skolą…

Dabar kiekvienam punktui nustatykite realų laiką ir pažadėkite sau kiekvieną nenuveiktą darbą užbaigti per numatytą laikotarpį. Jūs pastebėsite, kad jūsų nuotaika akimirksniu pagerės. Jeigu organizuotumas ir disciplina – ne jūsų arkliukas, mokykitės valdyti laiką ir stenkitės laikytis tvarkos reikaluose: mes dažnai net nesuvokiame, kaip neigiamai mus veikia praleisti galutiniai terminai, neištęsėti pažadai ir kalnai nesutvarkytų popierių.

7. Gyvenkite pilnavertį gyvenimą

Atlikite nedidelį eksperimentą. Maždaug dvi savaites savo dienoraštyje fiksuokite visus savo veiksmus, o paskui išanalizuokite, kiek laiko skiriate darbui, kiek miegui, kiek vertingų minučių per dieną tenka beprasmiam klajojimui po socialinius tinklus ir televizijų laidoms, o kiek laiko mūsų dienotvarkėse lieka tikrai įdomiai ir naudingai veiklai – sportui, kūrybai, mokslui?

Dabar pagalvokite, kaip galima būtų sutvarkyti šį grafiką, kad jūsų gyvenimas taptų pilnavertis ir džiaugsmingas? Galbūt jūs pastebėsite, kad viskas, ko jums reikia laimei, tai tik skirti porą valandų per savaitę fiziniam krūviui arba įdomiam pomėgiui. Laiką priešais televizorių negailestingai trumpinkite, pakeisdami šį užsiėmimą skaitymu, pasivaikščiojimais, treniruotėmis, grožio procedūromis ar rankdarbiais – niekam ne paslaptis, kad iš visų poilsio rūšių televizoriaus žiūrėjimas yra ne tik pats nenaudingiausias, bet ir gali sukelti blogą nuotaiką ar nerimastingas mintis.

Pradėkite laikytis šių paprastų rekomendacijų jau šiandien ir netrukus nebekankins klausimas „Kaip galiu tapti laimingesniu?“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją