Ingredientai

Kviečių gemalai šiandien žmonių atrandami iš naujo kaip maistas ir net vaistas nuo vėžio. Naujausi Italijos Bari universiteto ir Vokietijos Martin Luther universiteto mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad fermentuoti kviečių gemalai, ypač naudojant raugo fermentacijos metodą, yra perspektyvus vėžio gydymo būdas, kuris gali sustabdyti vėžinių ląstelių plitimą organizme.

Gaminimo eiga

Gemalai nepamainomas energijos šaltinis

Kviečių gemalai nuo seno garsėja ypatingu poveikiu žmonių sveikatai: jie suteikia energijos daug protiškai dirbantiems, aktyviai sportuojantiems žmonėms. Gemalai – fiziologiškai ypač aktyvus maisto produktas, kuris gaunamas iš kviečio grūdo branduolio, yra apatinėje grūdo dalyje. Jie sudaro 2 - 3 procentus grūdo svorio ir susideda iš pirmykštės šaknelės, užuomazgos, pumpuro ir skydelio, kuris ir kaupia maistingąsias medžiagas. Juose didelė koncentracija medžiagų, reikalingų augalo gyvybingumui palaikyti: gausu baltymų (apie 23–40 %), angliavandenių, todėl jie malonaus salstelėjusio skonio, nėra krakmolo, tačiau yra daug vitaminų E, riboflavino, B6, folio rūgšties ir mineralų: kalio, fosforo, magnio, geležies, cinko. Gemalai – vitaminų, tokių kaip tiaminas ir niacinas, šaltinis. Tai ne tik maisto produktas, bet ir vaistas. Dėl produkte esančių vertingų medžiagų – vitaminų, baltymų, angliavandenių – jis gali būti naudojamas profilaktiškai, gydant kraujotakos sutrikimus, širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę ir kt., stiprinant nervų sistemą.

Mitybos specialistai kviečių gemalus rekomenduoja vartoti po 3–4 valgomuosius šaukštus, užpilant daržovių ar vaisių sultimis, jogurtu arba vandeniu. „Gemalų nereikia virti, nes gali žūti juose esančios vertingos medžiagos, geriau porą šaukštų gemalų įsidėti į jau išvirtą košę ar sriubą. Jais galima pagardinti ir įvairiausias salotas, papuošti pusryčiams skirtus sumuštinius arba užberti ant ką tik iškeptos mėsos, žuvies, omleto. Gemalai – sveiki ir skanūs, tačiau per parą termiškai neapdorotų maistinių kviečių gemalų rekomenduojama vidutiniškai suvartoti 3–4 valgomuosius šaukštus“, - pataria AB „Kauno Grūdai“ miltų ir jų produktų technologė Inesa Šileikienė.

Fermentuoti kviečių gemalai - perspektyvus vėžio gydymo būdas

Mokslininkai iš Italijos Bari universiteto ir Vokietijos Martin Luther universiteto, Carlo Giuseppe Rizzello, Thomo Muellero, Rossanos Coda, Franziskos Reipsch, Luanos Nionelli, Jose Antonio Curiel ir Marco Gobbetti, 2013 m. išspausdino mokslinį straipsnį, kurio išvadose skelbiama, kad fermentuoti kviečių gemalai gali būti naudojami kaip ingredientas priešvėžiniams vaistams gaminti. Toks preparatas gali sustabdyti vėžinių ląstelių plitimą organizme.

Fermentuotų gemalų teigiamas poveikis vėžio gydymui tyrinėtas ne vienerius metus įvairių pasaulio mokslininkų. Revoliuciją sukėlusio tyrimo metu, taikydami įprastą gydymą odos vėžiu sergantiems pacientams, mokslininkai pastariesiems davė ir fermentuotų kviečių gemalų ekstrakto. Tokiu būdu gydyti tik tie pacientai, kuriems iki tol gydytojai neteikė vilčių pasveikti. Pacientams fermentuotas gemalų ekstraktas duotas metus laiko, visi jie dar stebėti 7-erius metus po gydymo. Mokslininkai nustatė, kad pacientai, gavę ekstrakto, vidutiniškai išgyveno 66 mėnesius, lyginant su kontroline grupe, kuriai papildomas gydymas fermentuotais gemalais nebuvo skirtas (pastaroji vidutiniškai išgyveno 45 mėnesius). Tyrimas taip pat atskleidė, kad vėžys, gavusiems fermentuotų kviečių gemalų ekstrakto gydymą, neprogresavo 56 mėnesius, kai tuo tarpu kontrolinėje grupėje liga neprogresavo vos 30 mėn.

Fermentuoti kviečių gemalai blokuoja vėžinių ląstelių dauginimąsi

Nustatyta, kad fermentuoti kviečių gemalai blokuoja vėžinių ląstelių energijos gavimo šaltinius, sutrikdo taip vadinamą glikolizę. Šis procesas yra pirmasis ląstelinio kvėpavimo etapas, būdingas visiems gyviesiems organizmams, kada gliukozė suskyla į kitas medžiagas ir proceso metu išlaisvinama energija. Norint blokuoti vėžinių ląstelių dauginimąsi, reikia nutraukti jų maitinimosi šaltinį, o fermentuoti kviečių gemalai, ypač bakterija Lactobacillus plantarum, kuri aptinkama sveikuose organizmuose, tai ir padaro. Taigi, fermentavimas - gamtos išmintis, naudota mūsų protėvių ne vieną šimtmetį, vėl padeda išvengti daugelio ligų, susijusių su antimikrobais, mūsų vartojamu pernelyg perdirbtu maistu ir netinkamu gyvenimo būdu.

Ne veltui sakoma, kad grūdo branduolyje slypi didelė jėga. Gemalai šiandien tampa ne tik maistu, bet ir galimu vaistu nuo baimę sėjančio vėžio.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai