14 asmenų prie bendro pietų stalo

Dažniau burtis prie pietų stalo šeimas siekia paskatinti ir prekybos tinklas „Rimi“ socialinis projektas „Šeimos pietūs“. Nuolat skubantiems, įvairių pareigų ir atsakomybių vejamiems tėvam, projekto sumanytojai pataria prasmingam buvimui kartu išnaudoti pietų gaminimo metą. Juolab, kad vaikams, ypač mažiesiems, itin patinka dalyvauti ruošiant maistą. Be to, tokiu būdu, vystomas ir jų savarankiškumas bei atsakingumas.

„Pietų stalas man yra šeimos suartėjimo simbolis“, – sako Gausių šeimų asociacijos vadovė Angelė Kostogrizienė. Keturis vaikus auginantys tėvai čia spėja su savo atžalomis pasidalinti išgyvenimais, rūpesčiais, aptarti daugelį klausimų ir rasti reikalingus atsakymus. Prie bendro stalo gausi 14 asmenų šeima (vaikai ir jų antrosios pusės, anūkai) susirenka bent sykį per savaitę, nebūtinai tik gimtuose, bet ir vaikų namuose.

Vaikai kūrybiškesni

Paklausta, ar pritaria ne kartą girdėtam teiginiui, kad vaikai iš gausių šeimų yra kūrybiškesni ir išradingesni, A. Kostogrizienė linkteli. Juk tokių šeimų tėvai priversti būti išradingi, o vaikai greitai perima pavyzdį iš tėvų. Jie tampa kūrybiškesni ne tik prie pietų stalo, bet ir mokydamiesi, vėliau studijuodami ir eidami savo profesiniu keliu.

„Kiekvieną dieną turiu galvoti, kaip paįvairinti šeimos meniu, kad jis netaptų nuobodus, o kartais iš „kirvio“ pagaminti sriubą, ar iš namuose turimų kelių produktų, iš pirmo žvilgsnio ne itin derančių tarpusavyje, pamaitinti visą šeimą. Turi būti išradingas ne tik ruošdamas maistą, bet ir ieškodamas vaikams pramogų, įdomių užsiėmimų“, – pastebi A. Kostogrizienė.

Pasak pašnekovės, jos šeima prie pietų stalo ypatingų tradicijų nesilaiko. Nebent tradicija galima pavadinti tai, kad ant stalo visada rasi ir gardžiai garuojančią sriubą, ir karštą patiekalą, ir šeimos narių itin laukiamą desertą.

„Mūsų šeima – tarsi komanda.O šeimyniniai pietūs – ne tik pasisotinimas, bet santykių kūrimas bei palaikymas, ryšio stiprinimas. Šeimos pietūs skatina didesnį pasitikėjimą vienas kitu, padeda kurti stiprią ir vieningą šeimą“, – sako Gausių šeimų asociacijos vadovė.

Įkvėpimas ateina pakeitus pietų vietą

Dabar su šypsena A. Kostagrizienė prisimena, kaip jaunystėje vengė gaminti, tačiau gimus vaikams, teko greitai pamiršti savo įsitikinimus ir principus. Ji maisto ruošimą priimė kaip gyvenimo iššūkį.

„Kartais taip jau nutinka, kad gaminti nepatinka ar nekyla noras, tačiau, kai tampi mama, niekur nedingsi. Turi prisitaikyti ir pradėti gaminti“, – juokiasi keturių vaikų mama.

Tuomet neretai galvos skausmu tampa klausimas, ką gaminti šiandien. „Ypač jis kamuoja per šeimos šventes, kai artimuosius nori nustebinti nekasdienišku maistu“, – priduria moteris.

Tačiau A. Kostogrizienė sako greitai surandanti išeitį. Paprastai įkvėpimo atsiranda pakeitus pietų vietą, ypač vasaros metu, kai šeimos stalas gali persikelti į sodybą ar gamtos poilsiavietes. O kartais tiesiog paklausia vaikų, ko pietums labiausiai norėtų jie patys.

„Juk labai svarbu išklausyti vaikus ir atsižvelgti į jų nuomonę, ką tėvai kartais pamiršta padaryti. Beje, noriu pabrėžti, kad nereikia vaikui siūlyti maisto per prievartą. Jeigu jis sveikas, valgo tiek, kiek nori ir kiek jam reikia iš tiesų“, – tikina didelę patirtį turinti mama.

Dažnai idėjų A. Kostogrizienė pasisemia ir iš kitų mamų. Jos vadovaujama Gausių šeimų asociacija gyvuoja 25 metus ir vienija 12 gausių šeimų bendrijų iš 11 šalies rajonų. Iš viso šiose bendrijose – apie 2000 šeimų iš visos Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją