„Gilias tradicijas Lietuvoje turinčios Joninės neįsivaizduojamos be laužų, dainų, gausių susibūrimų. Su pastaruoju metu labai išpopuliarėjusiomis kepsninėmis ir ant jų kepamais patiekalais ši šventė įgyja naujų spalvų bei daugiau skonio. Be to, naudojant kepsninę nesunku pavaišinti didelį kiekį žmonių. Jiems galite pagaminti šonkauliukų, jei norite sveikesnio ir lengvesnio varianto – iškepkite lašišos kepsnių ar kitą žuvį, pavyzdžiui, upėtakį ar skumbrę“, – sako Alfas Ivanauskas.

Pasak jo, kepimas ant kepsninės gali tapti ir smagia bei originalia šventės pramoga. „Pasirūpinkite marinuota vištiena, krevetėmis, šukutėmis, marinuotomis daržovėmis, nedideliais pomidorais. Šiuos produktus ant iešmelių lai susiveria ir kepa patys šventės dalyviai. Jei vis tik imsitės šeimininkų vaidmens ir svečius vaišinsite mėsos kepsniais, rinkitės ne tradicinę kiaulieną, o liesesnę vištieną ar kalakutieną”, – pataria VMG lyderis, praėjusią vasarą kartu su komanda išleidęs specialų žurnalo numerį „VMG: Griliaus Biblija“, o šias Jonines sutiksiantis ant ppc „Ozas“ stogo, kur miesto panoramoje vilniečiai galės patys išsikepti maisto ant kepsninių, pramogauti grojant DJ.

Daug keliaujantis A. Ivanauskas svečiose šalyse sužinojo ne vieną lietuviams neįprasto patiekalo ant griliaus receptą. Pavyzdžiui, Vietname ant griliaus kepami vaisiai ir žuvis palmių lapuose, Graikijoje – jūros gėrybės, net aštuonkojai, Amerikoje – mėsainiai ir šonkauliukai, o Gruzijoje – duona, įdaryta sūriu. Artėjantį savaitgalį ją išsikepti Alfas kviečia kiekvieną, namie turintį kepsninę.

Kepsninėje kepta duona su mocarelos sūriu

Tešlai reikės:

2,5 stiklinės miltų
100 ml grietinėlės
100 ml vandens
4 g sausų mielių
1 šaukšto cukraus
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos

Įdarui:

2 gabalėlių (po 125 g) mocarelos

1. Grietinėlę sumaišykite su vandeniu ir truputį pašildykite. Sumaišykite su trečdaliu miltų, cukrumi, druska ir aliejumi, mielėmis.

2. Gautą mišinį sumaišykite su likusiais miltais ir užminkykite tešlą.

3. Uždenkite tešlą, pastatykite šiltai ir apie pusę valandos kildinkite.

4. Iš pakilusios tešlos suformuokite keturis pailgus liežuvėlius.

5. Paimkite keturias kuo lygesnes lazdyno šakas (apie 30 cm ilgio, 1,5–2 cm skersmens), gerai nuplaukite. Ant dviejų užverkite po gabalėlį mocarelos ir apvyniokite paruošta tešla taip, kad sūris visiškai pasislėptų. Ant kitų dviejų tiesiog gražiai apvyniokite paruoštą tešlą.

6. Kepkite apie 10–15 min. nedidelėje kaitroje ant kepsninės. Nepamirškite vartyti.

Duonos tešlą galite paskaninti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, prieskoninėmis žolelėmis, kepintomis saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją