Nuolatiniai treniruoklių salių lankytojai, kūno rengybos entuziastai, dietų mylėtojos – mes visą laiką metame svorį… Ir kartais net nenutuokiame, kad vaikštome užburtu ratu pagal tokį scenarijų: noriu numesti svorio – randu būdą kaip tai padaryti – lieknėju – pasiekiu ar nepasiekiu, ko norėjau – vėl priaugu svorio – nusiviliu ir nusimenu – vėl noriu numesti svorio… Gaunasi, kad mūsų nesąmoningas tikslas – visai ne numesti svorį kartą ir visiems laikams, o toliau lieknėti, ištempiant šį procesą iki begalybės.

Amžinai metantys svorį

Sąmoningai mes keliame sau visai kitus tikslus: seksualiai rengtis, patikti vyrams (arba vyrui), užmegzti artimus ar gilius santykius, daryti karjerą. Visam tam trukdo mūsų antsvoris, kurio mes stengiamės atsikratyti. Čia mus palaiko ir žiniasklaida: sėkmingos herojės retai būna storulės. Ir štai, kartais dėl didelių pastangų ir aukų svoris pagaliau nukrenta! Kliūčių jokių nėra, kelias laisvas. Ir staiga svarstyklių rodyklė vėl pradeda išdavikiškai linkti į dešinę. Likite sveiki, drabužiai, santykiai ir paaukštinimas tarnyboje!

Ir dažnai tai jau ne pirmas kartas. Tad kas su mumis negerai?

„Svajoti apie kažką ir būti pasirengusiu įgyvendinti savo svajonę – visai ne vienas ir tas pats, – tikina psichologė ir psichologinės antsvorio korekcijos specialistė Marija Pakšina. – Daugelis moterų viduje nėra pasirengusios situacijos plėtotei. Galbūt jos nemoka kurti glaudesnių santykių, galbūt jas gąsdina artumas, prasidėję sunkumai, o galbūt jos apmąstė tik pirmąją plano dalį, o apie antrąją kažkaip pamiršo“.

Ir mūsų kūnas skuba į pagalbą, jis sufleruoja mums išeitį iš situacijos – pasislėpti kaip vaikystėje, visą galvą užsikloti po nuo visko gelbėjančiu apklotu. Suaugusio žmogaus gyvenime apkloto vaidmenį atlieka riebalų sluoksnis, kuriame galima pasislėpti nuo smalsių akių ir laukti, kol nemalonumai praeis.

Apsauginis sluoksnis

Ne veltui riebalai vadinami „apsauginiu sluoksniu“ – jis apsaugo mus nuo to, ko mes bijome. Nuo pašalinių akių, nuo seksualinio artumo, nuo pavojingo išorinio pasaulio. „Geriausiais atvejais tai gali būti papildomi penki kilogramai, su kuriais moteris nuolat kovoja ir kurie vėl ir vėl sugrįžta, – pastebi psichologė. – Rimtesniais atvejais – didelis antsvoris, solidūs šarvai, saugantys mūsų pažeidžiamą širdį“.

Nuo lėtinio nutukimo kenčiantys žmonės dažnai vaikystėje būna išgyvenę psichologinę traumą, susijusią su seksualiniu priekabiavimu ar prievarta. Aiškintis gilumines antsvorio priežastis, knistis skausminguose išgyvenimuose – daugeliui tai kelia baimę.

Gali atrodyti, kad geriau jau jausti nuolatinį nepasitenkinimą savo riebalais ir savimi, nei peržiūrėti santykius su artimaisiais, pripažinti sau draudžiamus jausmus (pavyzdžiui, pyktį tėvams ar kažkokią gėdą), su kuriais nežinia kaip susidoroti. Dažniausiai toks pasirinkimas daromas nesąmoningai.

Svorio augimas taip pat gali būti paprastas pasiteisinimas prieš save pačius. Juk paprasčiau pasakyti, kad aš su niekuo nesusitikinėju, nes esu apvalių kūno formų ir tokia niekam nepatinku, nei kelti sau klausimus: kodėl atsisakau santykių? Ko aš bijau? Nuo ko bandau save apsaugoti?

Kaip suprasti, nuo ko mus apsaugo antsvoris?

Jeigu norite galutinai atsikratyti antsvorio, vertėtų žinoti, kame slypi jo slapta nauda. Tam atsakykite sau į kelis klausimus, o atsakymus geriau užsirašykite. M. Pakšina įspėja, kad reikia atsakyti į kiekvieną klausimą atskirai, iš eilės, neužbėgant į priekį.

Atlikite tokį pratimą – įsivaizduokite, kad jūs pasiekėte savo svajonių svorį. Įsivaizduokite tai kaip įmanoma ryškiau: štai jūs nubudote ryte savo lovoje, atsistojate ant svarstyklių – taip, svoris idealus. Antsvorio problemos atsikratėte kartą ir visiems laikams.

Jūs nebebijote, kad vėl priaugsite svorio, esate visiškai įsitikinusi, kad nauja fizinė forma bus amžina. Kas pasikeis jūsų gyvenime?

1. Ką jūs darote šią dieną? Kokia jos dienotvarkė? Kuo ji skiriasi nuo jūsų įprastos dienos?

2. Koks jūsų rytas? Kuo jis skiriasi nuo įprasto ryto? Ką jūs darote kitaip?

3. Ką naujo išgirdote? (Galbūt komplimentus apie savo naują išvaizdą?) Ką naujo matote? (Galbūt pastebite susidomėjusius praeinančių vyrų žvilgsnius?) Ką jūs jaučiate? Kaip jūs reaguojate į tai kiekvienu konkrečiu atveju? (Kokius žodžius ištariate, kokius judesius darote, kaip keičiasi jūsų mimika, kokie už to slypi jausmai – džiaugsmas, sąmyšis, euforija, baimė būti demaskuota, gėda, pasitenkinimas…)

4. Ką jūs darote paskui, su kokiais žmonėmis susitinkate? Ar atsiranda naujų žmonių ir kokie jie? Ko jie iš jūsų tikisi? Ką jūs pasirengusi jiems duoti? Kokius jausmus tai kelia?

5. Kaip jūsų nauja išvaizda ir nauja savijauta paveiks santykius su artimaisiais? Kaip jie reaguoja? Kokius jausmus jums tai kelia?

6. Su kokiais naujais sunkumais jums teks susidurti? Kokie nauji uždaviniai iškilo jūsų gyvenime? Kokios atsirado problemos? Ar žinote, kaip jas išspręsti?

Pasiruoškite pokyčiams

Kas atlieka šį pratimą, iš pradžių paprastai mato tik teigiamas pokyčius puses. Tačiau toliau dirbant su vaizduote mes galime suvokti, kad mus neramina galimas artimųjų nepritarimas (tampi „per graži“ savo šeimai); kad mes bijome atkreipti dėmesį darbe, gatvėje; kad mes nežinome, kaip atsakyti į komplimentus ir apskritai jie mus labiau glumina nei džiugina; arba mes nepasiruošę spręsti tų užduočių, kurias galima buvo atidėti, kol antsvorio problema nebuvo išspręsta (pavyzdžiui, naujo darbo, mylimojo ar pripažinimo paieška).

„Jeigu jūs atlikote šį pratimą ir supratote, nuo ko jus apsaugo antsvoris – pavyzdžiui, nuo vyrų dėmesio, į kurį kol kas nemokate reaguoti – tai yra pretekstas pasidžiaugti, – komentuoja M. Pakšina. – Nes tai reiškia, jūsų svoris pats nukris, kai tik išspręsite po juo slypinčią problemą“.

Kartais mums pavyksta rasti atsakymus į visus klausimus savarankiškai, kartais prireikia profesionalo pagalbos. Ir dar, kad būtų lengviau priimti gyvenime laukiančius pokyčius, galima surengti nedidelę repeticiją. Juk kiekvienas iš mūsų gali prisiminti populiarius ir gražius žmones, turinčius antsvorio.

Tačiau kaip dažnai mes apie save sakome – štai numesiu svorį, tada užsiimsiu savimi, gražiai rengsiuosi, pagalvosiu apie darbo keitimą, rasiu patinkantį užsiėmimą, eisiu šokti… O juk numestų penkių kilogramų dauguma pažįstamųjų net nepastebės. Užtat pastebės spindesį akyse, lengvą eiseną, prižiūrėtus nagus, naujus drabužius, kuriuos mes sau leidome todėl, kad numetėme svorio. Tad kodėl neleidus to sau jau dabar?!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)