Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė primena, kad 2010 metais Lietuvoje buvo renovuoti vos 25 namai, o šiandien tokių jau apie 268. Šiuo metu renovuojamų 1446 projektų vertė siekia 230 mln. Eur. Skamba džiugiai, tačiau yra problema – tai statybininkų trūkumas rinkoje. Statybos rangos darbų pirkimų per dieną įvyksta vos po vieną kitą. Trūksta tiekėjų, įmonių, galinčių imtis naujų statybos projektų. Visgi viceministrė tikisi, kad renovacijos tempų tai nesulėtins.

Šiemet Aplinkos ministerijos prioritetas – kokybė. Atsakingi inspektoriai greitai reaguoja į sulauktus renovuojamų daugiabučių atstovų skundus, tačiau patikrinti visus rangovus yra labai sudėtinga.

Namo administratoriai turi aktyviau dirbti su techniniais prižiūrėtojais

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai per mėnesį atlieka apie 80-90 patikrų.

„Visus renovuojamus namus reguliariai tikrinti – labai sudėtinga, todėl itin svarbu į šį procesą įtraukti renovacijos administratorių. Reikia spausti administratorius, užsakovus, kad jie įgautų daugiau gyventojų pasitikėjimo ir prižiūrėtų atliekamų darbų kokybę. Šiuo metu daugiau žmonių pasitiki BETA, Aplinkos ministerija, Prezidente, o ne savo namo renovacijos administratoriumi”, - sako BETA Projektų kokybės įgyvendinimo skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas

Viena iš užsakovo pareigų – atlikti statybos techninę priežiūrą. 

„Tai nereiškia, kad užsakovas turi pasamdyti techninį prižiūrėtoją ir nusišalinti nuo kokybės reikalų. Jei kokybė netenkina, jos priežiūra netenkina, užsakovas turėtų nušalinti techninį prižiūrėtoją nuo darbų ir ieškoti kito”, - sako E. Petrauskas.

Patikrinti techninio prižiūrėtojo veiklą galima peržiūrėjus statybos darbų žurnalą. Jame turi būti nurodytos visos statybos techninio prižiūrėtojo lankymosi datos, ką jis tikrino, ką nusprendė.

Kaip sekti kokybę

Kai administratorius ar gyventojas pastebi statybininkų paliktą broką (dažniausiai tai būna netvarkingai, su tarpais klojami apšiltinimo blokeliai iš putplasčio, atmestinai atliekami skardinimo ir apdailos darbai, ydingai tvarkoma nuogrinda, lopomos fasado siūlės), reikia kreiptis pirmiausia į savo pastato techninį prižiūrėtoją.

Vienos techninės priežiūros bendrovės direktorius Saulius Vytautas Skrodenis sako, kad namo gyventojų bendravimas su techniniu prižiūrėtoju vyksta paprastai ir greitai, be kokių nors biurokratinių mechanizmų.

„Pagal Statybos įstatymą, statybvietėje reikia pakabinti techninį-informacinį stendą, kuriame nurodomi visų pagrindinių sričių darbuotojų, dirbančių objekte, kontaktai. Todėl, jei gyventojas ir nežino techninio prižiūrėtojo telefono numerio, gali lengvai jį rasti ir skambinti. Taip pat betarpiškai bendrauti su techniniu prižiūrėtoju galima jo apsilankymų statybvietėje, kai jis vykdo technines apžiūras, metu”, - sako S. V. Skrodenis.

Jo teigimu, dažniausiai bendravimas vyksta gamybinių susitikimų metu, į kurį ateina ir techninis prižiūrėtojas, ir rangovas, ir projektuotojas, ir bendrijos atstovai.

Broką galima skųsti ir inspektoriams

Kai techninio prižiūrėtojo pagalbos užsakovui neužtenka, renovuojamo namo administratorius gali kreiptis į BETA arba Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kurios inspektoriai nuo 2014 m. patikrino 479 modernizuojamus namus ir 234 šių pastatų statybos techninių prižiūrėtojų veiklą.

„Geriausi rezultatai pasiekiami, kai pasamdoma patikima, kokybiškai dirbanti įmonė, gyventojai susitelkę ir vieningi, administratorius ir techninis rangovas profesionaliai dirba. Tada nei BETA, nei VTPSI įsikišimo nereikia”, - sako VTPSI viršininko pavaduotojas Aidas Valys