Sekmadienį vykę rinkimai laikomi barometru, ar Moldova tęs integraciją į Europos Sąjungą, ar visgi pasuks suartėjimo su Rusija keliu.

Duomenys, gauti suskaičiavus 98,79 proc. balsų, rodo, kad D.Chirtoaca surinko 37,39 proc., o jo prorusiška varžovė Zinaida Greceanii – 35,95 proc. balsų.

Prorusiškų pažiūrų verslininkas Renato Usatii jau pirmajame rinkimų ture buvo išrinktas antrojo pagal dydį šalies miesto Belcio meru, gavęs 73,68 proc. balsų. Šis Moldovos šiaurėje esantis miestas tradiciškai laikomas prorusišku.

R.Usatii pernai lapkritį, prieš parlamento rinkimus, pabėgo į Rusiją, tvirtindamas, kad bijo būti sulaikytas Moldovos valdžios po to, kai teismas uždraudė jo partijai dalyvauti rinkimuose, nes ji gavo pinigų iš užsienio, o tai draudžiama.

Birželio 28 dieną tuose miestuose, kuriuose nė vienam iš kandidatų nepavyko užsitikrinti daugiau nei 50 proc. balsų, bus rengiamas antrasis rinkimų turas.

Rinkimai šioje buvusioje sovietinėje respublikoje vyko kitą dieną po to, kai kai atsistatydino proeuropietiškas premjeras Chirilas Gaburici, kilus abejonėms dėl jo mokyklos baigimo pažymėjimo ir universiteto diplomo autentiškumo.