Pasiryžau tokiam darbui, tai man padėjo šypsotis, domėtis įstatymais ir mokyti draugus, kad teisingas elgesys ne tik kelyje, bet ir viešumoje gali būti pavyzdys bet kuriam žmogui. Greitį viršijantiems vairuotojams primindavau apie gyvybes ir didžiules baudas, dėkoju jiems – jie mane išklausė.

Išaušo diena CMEK`e (Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro Centrinė medicinos ekspertizės komisija), išvažiavau iš namų 3 valandą nakties, nes gyvenu Telšiuose. CMEK'e iš pradžių sekėsi itin gerai, vėliau vis sunkiau: testai, pokalbiai... Kadangi ryte išgėriau širdies darbą gerinančių lašų, mano šlapimo tyrime jų rado, bet svarbiausia, kad jokių narkotinių medžiagų nerado, tik raminamųjų, ir atsirado išvada, kad esu netinkama.

(...) CMEK komisiją aš suprantu, labai griežti LR įstatymai dėl tarnybos, bet su visais turėtumėte elgtis gražiai, mes visi esam lygūs, atsižvelkit kartais netgi į žmogaus norus, išklausykit jį! Nes daug pareigūnų ėjo į policija ne savo noru, o tiesiog norėdami gauti iš dalies finansuojamas studijas, už kurias reiks atidirbt. Sunku patikėt, kad dėl lašelio raminamųjų būdama visiškai sveika likau netinkama.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Situaciją pakomentavo LR VRM Medicinos centras:

lnformuojame, kad Medicinos centras, vertindamas asmens tinkamumą vidaus tarnybai vadovaujasi Sveikatos būklės reikalavimų asmenims, pretenduojantiems į vidaus tarnybą, pageidaujantiems mokytis vidaus reikalų profesinio mokymo istaigose, kitose švietimo įstaigose vidaus reikalų centrinės įstaigos vadovo siuntimu, bei vidaus tarnybos sistemos pareigūnams sąvadu, patvirtintu Vidaus reikalų ministro ir Sveikatos apsaugos ministro 2003 m. spalio 21 d. įsakymu Nr. 1V-380/V-618.

Kokių medžiagų turi būti randama šlapime, kad tiriamasis būtų pripažintas netinkamu vidaus tarnybai?

Minėtu atveju, dėl nustatymo, ar asmuo vartojo benzodiazepinus, (tekste — „raminamuosius“), barbitūratus (svaiginamąsias psichotropines medžiagas), narkotines medžiagas (amfetaminą, kokainą, morfiną, metadoną, marichuaną), vadovaujamasi Sąvado 6.2 punktu, tuo pačiu įsakymu patvirtintais sąvado paaiškinimais, kurie nustato, kad „nauji priimamieji, nustačius nelegalių narkotinių, psichotropinių ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų be raštiško gydytojo paskyrimo vartojimo faktą arba jiems buvo diagnozuota ar jie buvo gydyti dėl šiam punktui priskiriamų sveikatos sutrikimų, yra netinkami vidaus tarnybai“. Pažymėtina, kad Sąvado paaiškinimo skyriuje 6 punktas išdėstytas taip —„punktas apima visą spektrą sutrikimų nuo nekomplikuotos intoksikacijos iki (..) ilgalaikių kognityvinių asmenybės bei elgesio pakitimų“.

CMEK išvada, kad asmuo netinkamas vidaus tarnybai priimama įvertinus asmens pateiktų medicininių dokumentų duomenis ir laboratorinių tyrimų rezultatus (šiuo atveju — multitesto rezultatus narkotinėms medžiagoms šlapime nustatyti), jeigu yra nustatomas psichotropinių ar narkotinių medžiagų vartojimo faktas, kuris tikrinimo CMEK metu asmeniui gali ir nepasireikšti apsvaigimu ar elgesio pakitimais. Naujai priimamiesiems užtenka tik nustatyti nelegalių psichoaktyviųjų medžiagų be raštisko gydytojo paskyrimo vartojimo faktą. Multitestu narkotinėms medžiagoms šlapime nustatyti gaunami tik preliminarūs rezultatai. Tiriamajam neigiant psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo faktą, tas pats šlapimo mėginys yra tiriamas Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Toksikologijos laboratorijoje tiksliais imuninės analizės, skysčių chromatografijos ir kt. metodais. Jeigu šis kontrolinis tyrimas parodo, kad tiriamojo asmens šlapime nėra, psichoaktyviųjų medžiagų, jam leidžiama tęsti tikrinimą CMEK, ir nesant kitų sveikatos sutrikimų būti pripažintam tinkamu vidaus tarnybai.

Pažymime, kad teisės akto — Sąvado — reikalavimus patvirtino Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministrai, jiems suteiktų įgaliojimų ribose, ir nustatė tokius reikalavimus naujai priimamųjų asmenų sveikatai, kad vidaus tarnyboje tarnautų tik neturintys sveikatos problemų asmenys. Buvusių intoksikacijų galimi žalingi padariniai sveikatai, tarp jų ir priklausomybės formavimasis, centrinės ir periferinės nervų sistemos bei kraujagyslių pažeidimai.

Sąvado 6.2 punkte bei šio punkto paaiškinimuose nustatytas reikalavimas naujai priimamiems vidaus tarnybos pareigūnams yra proporcingas siekiamam tikslui ir yra daugiau socialinis nei medicininis reikalavimas naujai priimamiems vidaus tarnybos pareigūnams laikytis visuotinio elgesio principų bei nepažeisti teisės aktų reikalavimų, nevartoti draudžiamų medžiagų. Siekiant įgyvendinti vieną iš esminių Konstitucijoje įtvirtinto teisinės valstybės principo elementų – teisinio saugumo principą, naujai į vidaus tarnybą priimamiesiems taikomi griežtesni reikalavimai nei civiliams asmenims.

Ar įmanoma, kad dėl širdies lašų vartojimo tiriamajam nepavyktų patekti į vidaus tarnybą?

Kaip aukščiau minėta, naujai priimamieji pripažįstami netinkamais vidaus tarnybai tuo atveju, jeigu yra nustatomas nelegalus narkotinių, psichotropinių ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų be raštiško gydytojo paskyrimo vartojimo faktas.

Vadovaujantis viešai skelbiama informacija apie širdies lašų sudėtį (...), širdies lašų sudėtyje nėra narkotinių, psichotropinių ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų. Pavartojus tik širdies lašų multitesto narkotinėms medžiagoms šlapime nustatyti rezultatai turėjo būti neigiami.