Įstatymo šalininkai nurodo savo argumentus: medžioklės metu bus sužeidžiama ir kančioms pasmerkiama gyvūnų, bus galima lengviau sukontroliuoti ligų apniktus šernus, bet įstatymo priešininkai netiki gerais medžiotojų norais.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas kol kas negali palaikyti nė vienos pozicijos, bet pateikia abiem pusėm svarbių argumentų.

„Dabar reikia ramiai, be išankstinių nuostatų viską įvertinti. Esu liepęs padaryti vidinį tyrimą – aplinkosaugininkų apklausą. Jie šį dalyką išmano neblogai, nemažai yra medžiotojų. Jie įvertins ar tai neapsunkins kovos su brakonieriais“, – kalbėjo ministras.

Ministras įsitikinęs, kad medžiotojų kultūra kyla, bet ji dar nėra tokio lygio, kad visiškai ja galėtų pasitikėti.

„Pašvietus prožektoriumi ir žvėrys, ir aplinkosaugininkai gali sureaguoti, o naktinio matymo taikiklių naudojimo nepamatysi, bet įdėjus tam tikrus saugiklius, nieko blogo nematyčiau, bet nežinau, ar to reikia. Iki šiol medžiojome be jų“, – sakė K. Trečiokas.

Lietuvoje yra per 30 000 medžiotojų. Savaime aišku, kad toks prietaisas nėra pigus, tad K. Trečiokas neatmetė ir finansinio šio įstatymo „stūmimo“ motyvo. Ministras prisibijo, kad įteisinus naktinio matymo taikiklius, atsiras ne visai geras precedentas.

„Leidus naudoti naktinius taikiklius gal dar ir pataisą dėl duslintuvų naudojimo užregistruotų? Toks žingsnis būtų logiškas, bet su brakonieriais kovoti būtų sunku“, – sakė ministras.

Visgi, ministras įsitikinęs, kad atrišus medžiotojams rankas, galima turėti ir didesnių pasekmių nei išaugęs brakonieriavimas.

„Tai ne tik aplinkosaugos klausimas. Man rūpi, kad medžiotojai nesusigundytų šaudyti elnius vietoj šernų, bet yra ir už juos svarbesnių dalykų. Čia reikėtų klausti ir Vidaus reikalų, ir Krašto apsaugos ministrų nuomonių. Tai yra pusiau kariškas prietaisas, dvigubos paskirties ir gali būti panaudotas nusikalstamai veiklai“, – kalbėjo K. Trečiokas.

Ministras pridūrė, kad tai nėra vien tik medžiotojų ir aplinkosaugininkų klausimas. Teisininkai taip pat turi tarti savo žodį, kad nebūtų pažeistos tarptautinės konvencijos.

Kol kas niekas Seime neklausė nei ministro, nei Aplinkos ministerijos nuomonės, tačiau atsakymai jau ruošiami. Tiek Vyriausybė, tiek Seimo komiteto pirmininkas gali paprašyti aplinkosaugininkų išvadų.

„Dabar man kažką šaukti nei tinka, nei reikia. Tai prieštarautų procedūroms, o aš dabar neturiu ir argumentų. Kai gausiu pavaldžių institucijų atsakymą, tai ir pasisakysiu – esu už ar prieš, o gal pasakysiu, kad nieko blogo nematau ir tai palieku Seimo narių nutarimui“, – sakė ministras.

Šiuo metu naktinio matymo taikikliai Europos Sąjungoje yra leidžiami tik Jungtinėje Karalystėje, Latvijoje ir Čekijoje.

„Reikia ramiai į viską pasižiūrėti, pasikalbėti su įstatymo iniciatoriais. Tikiu, kad rasime logišką sprendimą“, – sakė K. Trečiokas.