Briuseliui prireikė vos dienos, kad atmestų Graikijos antradienį kreditoriams pateiktus pasiūlymus. Tarptautiniai kreditoriai, ES ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), reikalauja griežtų reformų mainais į likusią paramos paketo Graikijai dalį.

Maža to, ES pareigūnai atsisakė patvirtinti, kad planuojamas susitikimas Briuselyje tarp A. Tsipro, Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o dabar įvyks.

Pasak Europos Komisijos (EK) vadovo Jeano-Claude Junckerio atstovo, „kamuolys dabar aiškiausiai Graikijos vyriausybės kieme“, jeigu tik radikaliosios „Syriza“ administracija nori rasti kelią iš penkis mėnesius užsitęsusios aklavietės. „Naujausi jų pasiūlymai neatspindi tų diskusijų, kurios vyko tarp EK vadovo J. C. Junckerio ir Graikijos premjero A. Tsipro praėjusį trečiadienį, ir vėlesnių derybų, šią savaitę vykusių Briuselyje“, – žurnalistams sakė J. C. Junckerio atstovas Margaritis Schinas.

Jis neatsakė į klausimą, ar ES reikalavo didesnių biudžeto pertekliaus rodiklių nei tie, kuriuos pasiūlė Graikijos vyriausybė, – pastarasis klausimas, kaip ir graikų pensijų sistemos reformos, yra vieni sunkiausiai sprendžiamų klausimų šiose derybose.

F. Hollande'as: ES turi veikti greitai

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trečiadienį paragino Graikiją ir jos skolintojus – Europos Sąjungą bei Tarptautinį valiutos fondą (TVF) – greičiau pasiekti ilgai vilkintą susitarimą, kad iki mėnesio pabaigos būtų užtikrinta skubiai reikalinga finansinės pagalbos išmoka.

„Mes turime tik vieną žinutę: mums reikia veikti greitai, nenusileisti, neturime leisti sprendimų, kurie būtų blogi Graikijai, Europos Sąjungai ir euro zonai“, – sakė F.Hollande'as, atvykęs į ES ir Lotynų Amerikos lyderių susitikimą, kuriame dalyvaus ir Graikijos premjeras Alexis Tsipras.

„Dirbkime, judėkime greitai ir pabaikime“, – sakė jis.

Francois Hollande'as

F.Hollande'as pridūrė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra pasiruošusi susitikti su A.Tsipru susitikimo užkulisiuose.

„Jeigu šalia galėsime aptarti Graikijos (problemą) su A.Merkel ir kitais lyderiais, taip pat ir ministru pirmininku A.Tsipru, kurie nori aptarti Graikijos (problemą), mes taip ir padarysime“, – sakė jis.

Pinigų stokojanti Graikija antradienį pateikė reformų planą, norėdama pradėti diskusijas su savo skolintojais, kurie iš Atėnų reikalauja griežtų reformų, mainais į paskutinę maždaug 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal anksčiau Atėnams skirtą finansinės pagalbos programą, tačiau trečiadienį ES šiam planui nepritarė. Prieš savaitę vykusios A.Tsipro ir Europos Komisijos pirmininko Jeano Claude'o Junckerio susitikimas prieš savaitę taip pat nedavė norimų rezultatų.

A. Merkel: Graikijos krizės sprendimas yra įmanomas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareiškė, kad Graikijos finansų krizės sprendimas yra įmanomas ir pridūrė, kad ji yra pasiruošusi susitikti su Graikijos ministru pirmininku Alexiu Tsipru Briuselyje, jeigu jis panorėtų.

„Jeigu bus noras, bus ir būdas... Bet ...skaičiuojama kiekviena diena“, – A.Merkel sakė žurnalistams, atvykusi į ES ir Lotynų Amerikos lyderių susitikimą, kuriame dalyvaus ir A.Tsipras.

Apsikeitė nuomonėmis

Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį susitiko pasikalbėti apie ginčijamą reformų planą, pranešė Graikijos vyriausybės tarnautojas.

„Abu lyderiai apsikeitė nuomonėmis, išsamiai, tvyrant konstruktyviai atmosferai, bei sutarė vėl susitikti rytoj“, – sakė pašnekovas.