„Pono Shillerio akademinė reputacija, Nobelio premija yra suteikta už burbulų analizę. Jis propaguoja doktriną, kad burbulai yra pirmiausia psichologinių veiksnių lemiami, - kalbėjo jis. - Sakykime, žmonės pradeda galvoti, kad kažkas brangs, pradeda taip elgtis, kaimynas pastebi turtėjantį kaimyną, kas yra, turbūt, blogiausias dalykas gyvenime, pradeda irgi taip pat elgtis ir taip toliau.“

Pasak jo, burbulai susiformuoja tuomet, kai masės užsikrečia psichoze.

„Ponas Shilleris yra aprašęs daug burbulų, ypač tų, kurie vystėsi pastaraisiais dešimtmečiais, ir jo nuomonės tikrai verta klausytis. Neseniai, prieš keletą metų, jis sakė, kad žemė bus naujuoju burbulu, todėl, kad pasąmonėje klimato kaita, sausros, gali sietis su derlingos žemės trūkumu ir maisto stoka, ir, atitinkamai, grąža iš žemės pirkimo bus didesnė“, - vardijo jis.

Kalbėdamas apie galimus obligacijų burbulus, R. Kuodis dėstė, kad dabar juos yra sunku atsieti nuo centrinių bankų veiksmų, tad pasakyti, ar burbulas formuojasi – taip pat sunku

Raimondas Kuodis
„Masinis finansinio turto pirkimas, obligacijų pirkimas, aišku, didina jų kainas ir mažina pajamingumą, nes jie yra atvirkščiai susiję vienas su kitu. Žinoma, būtų gerai palaukti tų politikų pabaigos, sakykime, JAV yra beveik išėjusi iš to režimo, euro zona tik neseniai pradėjo ir, žinoma, obligacijų kainos yra smarkiai iškraipytos centrinių bankų veiksmų“, - kalbėjo jis.

DELFI skelbė, kad iki šiol ramiu užutėkiu nedidelėms santaupoms vadintos obligacijos, panašu, kad gali tokiu nebebūti. Per Baltijos investuotojų forumą apie galimas permainas kalbėjo Nobelio ekonomikos premijos laureatas ir nekilnojamojo turto burbulą pastebėjęs Robertas Shilleris, taip pat ir iš Danijos atvykęs „Nordea” pasaulinių tyrimų vadovas Nielsas Fromas.

„Ne kartą yra smukusios akcijų rinkos, o kodėl nuolat auga obligacijų rinkos? Kodėl jos negali smigti žemyn?“, - klausė R. Shilleris.

O N. Fromas kalbėjo apie tai, kad finansų rinkose reikės mokytis naujų elgesio modelių bei paaiškino, kur saugu investuoti nedideles santaupas ir, kas vyksta su finansų rinkomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)