Dėl ko „žaliuoja“ renovuoti namai?

Būsto renovacijos kritikai teigia, kad renovacija atliekama panaudojant medžiagas, kurios netinka lietuviškam klimatui. Dėl to esą ant namo sienų sumontuotos plokštės drėksta, trupa, o stogo danga eižėja. Taip pat atsiranda nuomonių, kad namai „žaliuoja“ dėl investicijų planuose numatytų pigių medžiagų.

Tačiau Šiaulių regiono specialisto teigimu, minėta situacija su „žaliuojančiais“ namais Šiauliuose ir Alytuje įvyko aiškiai dėl darbų broko ir statybos įmonių kaltės.

„Taip atsitiko dėl darbų kokybės ir atsakomybę turi prisiimti rangos darbų vykdytojai. Negalima sakyti, kad žmonės patys kažką pasidarė blogai, ar buvo spragų investicijų projekte. Problemų sukėlė būtent darbų kokybė“, – tikino BETA specialistas.

Kokybės garantas – dialogas tarp visų pusių

Minėtos problemos norintiems renovuoti daugiabučius namus artimiausiu metu gali kelti klausimą, ką daryti, kad renovuojamo būsto neištiktų toks pat likimas? G. Mikšio nuomone, dabar besirenovuojantys būstus neturi ko bijoti. Tiesiog visi turėtų suprasti, jog labai svarbu atkreipti dėmesį į darbų vykdymo kokybę ir ypač į statybų techninę priežiūrą.

„Dabar vykstant renovacijai ypatingą dėmesį vykdant statybos darbus reikia atkreipti į techninį prižiūrėtoją. Jei statybos techninis prižiūrėtojas dirba gerai, tuomet ir broko nebus, bet jei statybos techninis prižiūrėtojas ateina į objektą tik vieną kartą per savaitę, tada apie kokybę negalima kalbėti“, – sakė G. Mikšys.
Vis dėlto, kaip teigia specialistas, projektą turi prižiūrėti tiek statybos techninis prižiūrėtojas, tiek projekto administratorius, tiek gyventojai. Tik dialogas tarp visų trijų pusių užtikrina gerą darbų vykdymo kokybę.

„Norint užtikrinti aukštą vykdomų darbų kokybę vykdant konkursus būtina atkreipti dėmesį į darbų techninę priežiūrą. Geras statybos techninis prižiūrėtojas objekte turėtų lankytis bent tris-keturis kartus per savaitę“, – vieną iš kokybiškos renovacijos paslapčių išdavė BETA atstovas.

Taigi, renovacijos be reikalo baimintis neverta. Norint užtikrinti darbų kokybę svarbu atkreipti dėmesį ne tik į investicijų planą ir rangos įmonę, bet ir į statybų techninę priežiūrą. Gyventojų iniciatyvumas ir dalyvavimas prižiūrint darbų vykdymą užtikrins renovacijos kokybę ir ilgaamžiškumą.