Patirties semiasi iš geriausių

Kadangi Lietuvoje patirties įgyvendinant kompleksiškesnius kvartalinės renovacijos projektus vis dar nėra, bendradarbiavimas su vokiečių ekspertais mažesniuose Lietuvos regionuose leidžia susidėlioti metmenis panašaus pobūdžio projektams ateityje.

Ekspertai iš Vokietijos, padedantys formuoti būsimą projektą ir perduodantys savo patirtį, jau penkerius metus dirba su kvartalų atnaujinimo programomis savo šalyje – šiuo metu Vokietijoje yra atliekama net apie keturių šimtų kvartalų renovacija.

„Vokiečių patirtis yra naudinga būtent siekiant išvengti pagrindinių klaidų klausiant patarimų, kaip reikėtų elgtis vienokiais ar kitokiais atvejais. Renovuojant daugiabučius namus turime jau beveik dviejų dešimtmečių patirtį, tad puikiai žinome šio proceso ypatybes ir kokią naudą tai gali atnešti“, – apie programos pirmuosius žingsnius pasakojo BETA vadovas Valius Serbenta.

Anot jo, reikėtų atidžiau įvertinti šilumos gamybos ir tiekimo infrastruktūros atnaujinimą, nes anksčiau katilinės buvo modernizuojamos įvertinant esamą šilumos poreikį, neatsižvelgiant į tai, kad daugiabučiai namai ateityje bus atnaujinami ir šilumos poreikis sumažės.

Vykdant bendrą kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą turėtų būti skiriamas didesnis dėmesys šilumos gamybai, jos poreikis skaičiuojamas įvertinant pokyčius ateityje, o šilumos tiekimo trasos – optimizuojamos.

Ilgiau delsti neverta

Paklausus, ar žmonėms, galvojantiems apie renovacijos projektų įgyvendinimą, verta laukti, kol labiau įsibėgės kvartalinė renovacija, BETA vadovas neslėpė, jog tai daryti gali būti rizikinga.

„Negalima tikėtis, kad atpigs rangos darbai, kai bus įgyvendinama kvartalų renovacija, priešingai – jie turi nuolatinę tendenciją brangti. Atsigaunant statybų sektoriui praėjusio laikotarpio rangos darbai pabrango apie 20-25 proc., tačiau vis dar nepasiekė prieškrizinio lygio.

Žiūrint iš gyventojų pozicijos, visi ženklai rodo, kad renovaciją tiek iš finansinės, tiek iš socialinės perspektyvos, reikėtų atlikti dabar ir taip jau šiandien užsitikrinti komfortišką bei taupų gyvenimą“, – rekomendavo BETA direktorius.

Remiantis statistiniais duomenimis, energijos kainos kasmet auga apie 5 proc. Todėl investicijos į energijos taupymą atsiperka vis labiau. „Paprastai tariant, jei gali geriau gyventi šiandien, neverta laukti rytojaus“, – situaciją reziumavo V. Serbenta.