Kartais tenka išgirsti žmonių pasakojimus apie tai, jog pasirinkus ventiliuojamą fasadą pradėjo trūkinėti daugiabučio namo plytos, o pačios sienos – „pažaliavo“. Kyla klausimas, ar šiuos ir panašius galvos skausmą gyventojams keliančius keistus reiškinius lemia tam tikri ventiliuojamo fasado sistemos trūkumai ar „kaltųjų“ reikėtų ieškoti kitur? Į šį klausimą sutiko atsakyti VGTU profesorius Albinas Gailius.

Oro tarpas – ventiliuojamo fasado pranašumas

VGTU Statybinių medžiagų katedros profesoriaus A. Gailiaus teigimu, ventiliuojamo fasado išorinį sluoksnį galima įrengti iš ilgaamžiškesnių medžiagų. „Prie karkaso yra tvirtinami įvairūs skydai, jie nesideformuoja ir padeda sudaryti tarpą tarp šilumą izoliuojančios medžiagos ir apdailos sluoksnio. Tokiu būdu iš patalpų traukiasi drėgmė – šis nedidelis tarpelis leidžia jai pasišalinti. Dėl to pagerėja ir šilumos varža“, – technologiją aiškino ekspertas.

Profesorius pabrėžė, kad vandens šilumos laidumas yra daug kartų didesnis nei oro, todėl ventiliuojamame fasade ir užtikrinamas mažesnis šilumos pralaidumas, o jei medžiaga sudrėksta arba pavirsta į ledą, šilumos laidumas dar labiau padidėja.

„Ventiliuojamas fasadas nėra visiškai tikslus terminas, nes fasadas iš esmės yra pastato išorė, kuri bet kokiu atveju yra ventiliuojama. Tiksliau tai būtų galima vadinti vėdinama šiltinimo sistema, nes ventiliuojama prieš apdailos sluoksnį“, – plačiai naudojamą terminą patikslino VGTU profesorius.

Paneigė paplitusį mitą apie ventiliuojamą fasadą

Paklaustas, ar yra pagrindo sakyti, kad įrengus ventiliuojamą fasadą vėliau iš tiesų trūkinėja plytos ar „žaliuoja“ sienos, profesorius tokius nuogąstavimus kategoriškai atmetė ir pridūrė, jog tokie trūkumai atsiranda dėl kitų priežasčių.

„Plytų žaliavimas ar trūkinėjimas tikrai negali būti susijęs su ventiliuojamo fasado sistema – tai greičiausiai tik darbų metu padarytų klaidų, aplinkos teršalų įtaka ar naudotos nekokybiškos medžiagos“, – gyventojų baime dėl šio tipo šiltinimo sistemos stebėjosi profesorius A. Gailius.

Svarbu atkreipti dėmesį į galimybę ventiliuojamo fasado išorinį sluoksnį įrengti iš klimato poveikiui atsparių ir ilgaamžių medžiagų. Tai galėtų būti ir metalizuoti lakštai, ilgaamžiai skydai. Pasirinkus šias medžiagas renovacijos metu ventiliuojamas fasadas reikalauja mažiau priežiūros, yra ilgaamžiškesnis.