110
Kitas

1. Rinkitės pigią švietimo įstaigą.

Tarkime, kad šiuo atveju kalbame apie dvi seseris. Pirmoji pradėjo pensijai taupyti būdama maždaug dvidešimties metų amžiaus ir iki savo trisdešimtojo gimtadienio sugebėjo sutaupyti 100 tūkst. JAV dolerių, tačiau vėliau šiam tikslui neatsidėjo nė dolerio.

Antroji sesuo pradėjo pensijai kaupti sulaukusi trisdešimties ir vėliau kasmet atsidėjo po 10 tūkst. JAV dolerio iki tol, kai jai sukako 65. Šios istorijos tikslas yra iliustruoti sudėtinių palūkanų ir ankstyvos taupymo pradžios efektą.

Ši istorija yra beveik neįtikėtina, tačiau matematika suveikia. Jeigu tarsime, kad seseris investuoja ir gauna 7 proc. palūkanų, jaunesnioji sesuo prieš išeidama į pensiją bus sukaupusi 1 150 615,18 JAV dolerio, o vyresnioji – 1 065 601,21 JAV dolerio.

Visai nebloga istorija. Tačiau šiais laikais, kai dvidešimtmečiai skęsta studijų paskolose ir sunkiai randa darbą, jie tikrai negali iki trisdešimtojo gimtadienio sutaupyti 100 tūkst. JAV dolerių. Tačiau nereiškia, kad šios istorijos principų negalima pritaikyto!

Tikrai nereikia būtent tokios konkrečios sumos sukaupti būtent iki trisdešimtojo gimtadienio. Šios parabolės tikslas yra paskatinti žmones pradėti taupyti pensijai kaip galima anksčiau. Tad, jeigu norite iki savo trisdešimtojo gimtadienio sutaupyti, tarkime, 10 tūkst. 20 tūkst. ar 50 tūkst. JAV dolerių, štai keletas pararimų:

110
Kitas

1. Rinkitės pigią švietimo įstaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)