Portalo produktukainos.lt duomenimis, birželio pradžioje, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, prekybos tinkluose lietuviškos morkos kainavo 26 proc. daugiau (vidutiniškai 0,86 eur/kg), kopūstai – apie 22 proc. daugiau (0,62 eur/kg), pomidorai – apie 26 proc. (2,89 eur/kg).

Bene labiausiai per metus pabrangę – agurkai. Lietuviškų agurkų kainos, minėto portalo duomenimis, prekybos vietose buvo pabrangę beveik trečdaliu (27,86 proc., 2,57 eur/kg arba 8,87 Lt/kg).

Pabrangino oro sąlygos

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė teigė, kad pirmieji lietuviški agurkai buvo parduodami už tokią pačią kainą kaip ir pernai.

„Tačiau vėliau, užsitęsus šaltam pavasariui, jie pigo lėčiau nei pernai. Tad šiuo metu būtent dėl šalto pavasario ir mažesnių užauginamų produkcijos kiekių, agurkai kainuoja apie 20 proc. brangiau nei pernai”, - komentavo pašnekovė.

Pasak jos, parduotuvėse lietuviškų agurkų jau yra nuo kovo vidurio. „Rimi“ trumpavaisių agurkų neimportuoja, o ilgavaisiai yra vežami ir Olandijos ar Ispanijos.

„Populiariausi yra lietuviški agurkai. Tiesa, būna, kad pasiūlius ypač gerą importuotų agurkų kainą, pastarųjų pardavimai stipriai išauga, tačiau lietuviškus agurkus mūsų pirkėjai perka ir už didesnę kainą nei importuotų“, - pastebėjo prekybos tinklo atstovė.

Pasak G. Bielskytės, prognozuoti, kaip keisis agurkų kainos artimiausiu metu, sunku: su augintojais dėl kainų deramasi kiekvieną savaitę.

„Jų kainoms labai svarbūs orai, ypač būtinos šiltos naktys. Tikimės, jog dėl šiltų orų agurkų derlius bus geras ir kainos kris“, - vylėsi pašnekovė.

Sako, kad pernai kainavo daugiau

Tuo metu prekybos tinklo „Maxima“ atstovė Renata Saulytė teigė, kad šio prekės ženklo parduotuvėse agurkų kainos mažesnės nei buvo praėjusią vasarą.

„Trumpavaisiai agurkai šiemet pigesni: šiuo metu kainuoja 1,39 eur/kg. Pernai tuo pat metu kainavo 1,73 eur/kg”, - skaičiais dalijosi pašnekovė.

Trumpavaisiai agurkai prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pardavinėjami nuo kovo pabaigos.

„Kalbant apie kainas, šiemet tiek lietuviškų, tiek lenkiškų agurkų kainos buvo gana panašios, tad prioritetą teikiame lietuvių augintojų agurkams“, - aiškino R. Saulytė.

Šiuo metu šio prekės ženklo parduotuvėse - tik lietuviški agurkai, tačiau ne sezono metu agurkai vežami iš Lenkijos ir Olandijos.

„Agurkų kainų prognozės šiemet tokios pat kaip ir kasmet. Po Joninių paprastai fiksuojamas agurkų kainų kritimas, nes rinka užsipildo agurkų derliumi, o ir dažnas klientas savo sode ar darže užsiaugina savų agurkų, tad paklausa kiek sumažėja, o tai turi įtakos kainai“, - tęsė atstovė spaudai.

Apie padidėjusias agurkų kainas kartu su „Rimi“ atstovė kalba ir „Iki“ atstovas spaudai Andrius Petraitis.

„Šiemet dėl nepalankių orų bei derliaus lietuviškų agurkų kaina yra didesnė apie 15-30 proc. Šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse trumpavaisių lietuviškų agurkų kilogramo kaina yra 2,6 euro, o pernai metais tuo pačiu laikotarpiu buvo 2,02 euro”, - vardijo pašnekovas.

Vis dėlto, pasak jo, kainos kas savaitę kinta, tad įsibėgėjus vasarai tikėtinas kainų mažėjimas.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad agurkų kainos dabar ir prieš metus labai panašios – skiriasi tik keliais centais.

„Jos svyruoja sezono metu. Kai geri orai – daugiau agurkų ir mažesnės kainos. Kai prasti orai – brangsta“, - kalbėjo pašnekovas. Šios prekės ženklo parduotuvėse lietuviškais agurkais intensyviai pradėta prekiauti gegužės trečiąją savaitę. Parduotuvėje taip pat galima įsigyti ir lenkiškų agurkų, tačiau, pasak D. Ryliškio, jų kainos nesiskiria nuo lietuviškų.

Šiuo metu „Norfoje“ agurkų kainos svyruoja nuo 1,39 eur/kg iki 1,41 eur/kg.

Kainos priklauso ir nuo Europos situacijos

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė taip pat dėsto, kad lietuviškų daržovių kainoms lemiamą įtaką daro orai.

„Jei tik labiau apniukę, šaltesni orai, kainos didėja“, - teigė ji.

Iš kitos pusės daržovių augintojų atstovė pastebėjo, kad esant šaltesniems orams mažėja ir daržovių paklausa.

Pasak Z. Cironkienės, įtaką lietuviškų daržovių kainoms daro ir Europos derliaus situacija.

„Dabar ten pomidorų ir agurkų pertekliaus nėra. Tai taip pat lemia kainas“, - pridėjo pašnekovė.

Kaip teigė specialistė, lyginant dabartines daržovių kainas su pernykštėmis reikėtų atkreipti dėmesį ir į praėjusių metų derlių, nes geras derlius galėjo prieš metus kainas kaip reikiant būti patempęs žemyn.

Pasiteiravus, ar Lietuvos daržovių augintojai po pernai rugpjūtį Rusijos paskelbto embargo lietuviškoms daržovėms nemažino plotų, Z. Cironkienė atsakė: „Galutinai sužinosime, kai baigsis deklaravimas. Dabar galima tik spėlioti, kad, pavyzdžiui, bulvių augintojai tikrai mažino, nes jiems jau antri metai nepalankūs. Jau metų pradžioje matėsi, kad Vakarų Europoje jokių netikėtų blogų sąlygų nėra. Be to, tai patvirtina ir sėklų pardavėjai, kalbėdami apie savo pardavimus“.

Daržovių augintojų asociacijos atstovė prasitarė, kad šiemet galima tikėtis daugiau lietuviškų netradicinių daržovių (ne morkų, kopūstų, burokėlių ar svogūnų), nes augintojai gali pretenduoti į išmokas.

„Jau matėme, kad, pavyzdžiui, rinkoje yra daugiau salotų“, - pridėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)