Ji yra didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja ir vadovė bei „Maximos“ sveikos gyvensenos skatinimo projekto „Gyvenkime sveikiau“ partnerė.

1. Pagrindinė taisyklė – iškyloms geriausia susiruošti iš anksto. Rekomenduojama turėti daiktų sąrašą, kurie iškylose labai praverčia, tačiau skubant ir ruošiantis paskutinę akimirką, yra lengvai užmirštami. Taigi svarbiausius daiktus ir dalį maisto geriausia susiruošti iš vakaro, į procesą, bent jau maisto gamybos, įtraukiant vaikus.

2. Vienas svarbiausių daiktų – neperšlampamas paklotas. Lietuvoje dažnai lyja, žemė gali būti drėgna, dėl to labai rekomenduojami paklotai su neperšlampama apačia. Tai gali padėti išvengti nesmagumo sėdėti ant drėgno paviršiaus ir peršalimo.

3. Labai svarbu tinkami, patogūs drabužiai. Kepurė nuo saulės – visiškai būtina mažamečiams vaikams. Tiesa sakant, ikimokyklinio amžiaus vaikams rekomenduojama vilkėti natūralaus audinio marškinius, būtinai – ilgomis rankovėmis, net jeigu ir iš tiesų labai karšta. Natūralūs audiniai neleis vaikams perkaisti, o apsaugos nuo saulės ir kartu – įbrėžimų ir įkandimų.

Žinoma, auginant mažamečius vaikus reikia turėti papildomų rūbų. Kai mūsų vaikai buvo maži, visuomet automobilio bagažinėje turėdavome rankinę, kurioje būdavo po komplektą rūbų pasikeisti kiekvienam vaikui: kelnės, apatinės kelnaitės, marškinėliai. Juk kai vaikai maži, pasitaiko, kad net ir važiuojant trumpam, jie apsipila ir nori važiuoti namo, taip bet koks planas gali griūti.

4. Visiškai būtina – svarbiausių vaistų ir kitų priemonių dėžutė. Saulės kremas, mano manymu, būtina priemonė, nors yra ir jo nenaudojančių tėvų. Mano vaikai buvo pamėgę purškiamą, nes tuomet galėdavo ir patys juo pasipurkšti. Dabar jau būna ir spalvotų – rožinių, mėlynų – saulės kremų, kuriuos vaikams purkštis smagu, dėl to lengviau prisiminti reguliariai atnaujinti apsaugą nuo saulės.

Priemonės nuo vabzdžių ir įkandimų – taip pat mūsų iškylų daiktų sąraše. Jų irgi būna gamintų natūraliu pagrindu, jeigu tėvai vengia cheminių preparatų. Priemonė nuo vabzdžių bent kažkiek jų nubaidys ir padės išvengti įkandimų. Vaikų oda labai jautriai reaguoja į įkandimus, netgi nuo skruzdžių „įkandimo“ gali ištinti ir parausti, tad įvairūs vėsinantys ir įkandimo poveikį mažinantys tepalai gali labai pagerinti savijautą.

Žinoma, būtina visuomet turėti vaistų nuo įprastų vaikų ligų, ir visiems be išimties – dezinfekuojantį purškalą, pleistrų ir priešalerginių vaistų. Kartais apie vaikų alergijas galite ir nežinoti, o kilus alerginei reakcijai reikia reaguoti greitai.

Dar labai rekomenduoju visuomet turėti kūdikių servetėlių, nors vaikai būtų jau ir paaugę. Jomis galima nusivalyti rankas, rūbus apsipylus – šių servetėlių pritaikymas išties platus.

5. Automobilyje visuomet reikėtų turėti bent vieną lauko žaidimą – ar paprasčiausią kamuolį, ar skraidančią lėkšte, ar badmintoną. Vaikams bus smagu net tuomet, jeigu suaugusieji norės šiek tiek pabendrauti tarpusavyje.

Mažas patarimas – visuomet įsimesti bent porą šiukšlių maišų. Jie pravers ne tik susirenkant šiukšles po savęs, bet ir sudėti purvinus vaikų drabužius ir batus po lietaus ar šiaip aktyvių, bet ne itin švarių, žaidimų.

6. Praktika rodo, gėrimų reikia imti tris kartus daugiau. Vaikams nepaprastai svarbu labai daug gerti. Jeigu atrodo, kad vaikui užteks nedidelio buteliuko vandens, reikia jų imti tris. Vanduo visuomet praverčia – gal vaikas aktyviau pajudės ir labiau ištrokš, o gal rankytes reikės plauti.

Vaikai gali norėti atsigerti ir ko kito, pavyzdžiui, natūralaus limonado su uogom, mėtom, citrina. Labai rekomenduoju pilti jį ne į buteliukus ar gertuves, o termosą. Taip gėrimas neįšils ir nepradės gesti, juk vaisiai ir uogos šiltame ore pagreitina rūgimo procesą.

7. Svarbu užtikrinti maisto saugumą. Apskritai bet kokį maistą vasarą išėmus iš šaldytuvo rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip per dvi valandas. Nebent maistas taip greitai negenda, pavyzdžiui, įvairūs duoniukai, trapučiai, sausainėliai, kurių visuomet reikėtų turėti. Dėl to vykdama į iškylas vengiu mėsos ir pieno produktų, nes juos suvartoti reikia itin greitai, o pasiimu daugiau daržovių ir grūdinių produktų.

Jeigu šeimos mėgsta iškylauti, svarbi investicija – šaltkrepšis su šaldančiomis kasetėmis, kuris tikrai prailgina maisto tinkamumo vartoti laiką ir padeda išlaikyti jį maloniai vėsų.

8. Smagu į maisto ruošą įtraukti vaikus. Mano vaikai labai mėgsta mažus, taip vadinamus – vieno kąsnio – sumuštinukus. Jeigu juos pasiruoši iš vakaro ir suvynioji į foliją ar vaškinį popierių ir per naktį laikai šaldytuve, jie tikrai nesudžiūsta ir kitą dieną išlieka švieži ir gardūs. Su vaikais mes pjauname mėgstamos duonos riekę į kelias dalis, tepame įvairių užtepėlių (varškės, avinžirnių, saulėje džiovintų pomidorų ar kitą) ir dedame daržovių ar sūrio.

Vaikai pasigamina savo mėgstamus, kartais daržoves ar sūrį pjausto formelėmis, o ant popieriaus užsirašo savo vardus, kad atskirtų savo sumuštinukus. Toks procesas smagus visiems – ryte vaikai bėga tikrinti, ar tikrai sudėjau jų pasiruoštą maistą. Be to, kelionėje išvengi pykčių, kad kažkas neskanu, nes paruošta ne pagal jų skonį – juk ruošėsi patys.

9. Kelios visiems tinkančių rimtesnių patiekalų idėjos. Vienas paprastas ir vaikų mėgstamas patiekalas – makaronų salotos. Išvirtus makaronus lengvai pakepinu su vaikų mėgstamomis daržovėmis ar džiovintais pomidorais, pesto padažu ir sudedu į dėžutes. Tokias salotas vaikai labai mėgsta, jos greitai paruošiamos ir sočios.

Dar vienas idėja sveikam ir sotesniam patiekalui – kietai virti kiaušiniai su daržovėmis. Daržovių kubeliais ar šiaudeliais visuomet pripjaustau daug, geriausia – kietų: morkų, agurkų, ridikėlių, kurios ir po kelių valandų atrodo skaniai ir gražiai.

Labai patogu pasiruošti vaisių vėrinukų. Supjaustytus ir paruošus vaisius ar daržoves juos valgyti patogiau, todėl ir suvalgoma daugiau. Žinoma, juos jau reikia ruošti prieš pat išvykstant, kad ir atrodytų gražiai, ir vitaminų juose išliktų daugiau. Pjaustau, ką turiu – arbūzą, melioną, obuolį, kriaušę, kivi, vynuogę.

Dar viena idėja – ledukų konteineriuose galima užšaldyti natūralių vaisių sulčių ar vaisių kokteilių. Šaltkrepšiuose tokie ledai galėtinai ilgai neištirpsta, o vaikai juk ledus labai mėgsta.

10. Siekti spalvų ir estetikos. Visą maistą iškyloms dedame į sandarias spalvingas dėžutes, ant kurių vaikai rašosi savo vardus. Vaikams itin svarbu, kad viską valgyti būtų patogu ir gražiai atrodytų. Įsimetame spalvingų šiaudelių, servetėlių, jei tai gimtadienis – spalvingų kepurėlių, žvakučių ar kitų linksmų detalių. Tokios smulkmenos padeda sukurti tikros iškylos įspūdį ir pakelia nuotaiką.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)